Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ΠΑΣΟΚ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετά τις 2 εκλογικές ήττες σε 9 μήνες το ΠΑΣΟΚ θεωρητικά θα έπρεπε να είχε εξουθενωθεί και η ΝΔ να καλπάζει για την, έστω και δοτή εξουσία. Δύο στοιχεία κράτησαν το ΠΑΣΟΚ όρθιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές: Η ραστώνη του καλοκαιριού, που συνήθως μεταθέτει για αργότερα τα σπουδαία και η κατοχή της εξουσίας, μια που ο κίνδυνος απώλειάς της συγκράτησε την εκδήλωση των εσωτερικών του προβλημάτων

Αντεπίθεση

Από το τέλος του Αυγούστου ο κ. Σημίτης πέρασε μάλιστα σε αντεπίθεση διαρκείας με την παροχολογία, που πήρε διαστάσεις ανάλογες με το ύψος του κινδύνου νέας και αποφασιστικής ήττας, και την απροσχημάτιστη εκμετάλλευση του υψηλού γοήτρου που κατέκτησε, μάλλον δίκαια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω, κυρίως, της αξιοπρέπειας που επέδειξε κατά την άσκηση των περιορισμένων καθηκόντων του, κάτι που λείπει παντελώς από το κυβερνητικό σύμφυρμα.

Δεν ήταν όμως μόνο η απόγνωση που ώθησε το Σημίτη να αντεπιτεθεί. Έχει πλήρη επίγνωση ότι τον χρειάζονται ακόμη αυτοί που τον όρισαν πρωθυπουργό: Και οι Ευρωπαίοι, που, έστω κι αν τον αντιμετωπίζουν ειρωνικά μέχρι και περιφρονητικά ως υπάλληλό τους, κρίνουν πως κανένας άλλος, ακόμη, δεν μπορεί με τόση απάθειανα συνεχίζει την και κοινωνική πολιτική που επέβαλαν και οι Αμερικανοί, που επείγονται να αρχίσουν την εκμετάλλευση του Αιγαίου κάτω από το κάλυμμα της συνεκμετάλλευσης Ελλάδας-Τουρκίας. Τώρα μάλιστα που προώθησαν το οργανέτο τους στο υπουργείο εξωτερικών, και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις σοβαρές, γιατί να μη δώσουν παράταση "εξουσίας" στον πλήρως υποταγμένο τους κ. Σημίτη; Γιατί να κάνει τις παραχωρήσεις πριν από τις εκλογές, τους λέει, και όχι αφού του δώσουν νέα τετραετία

Η αμηχανία μεγαλώνει στη ΝΔ

Το πρόβλημα που είχε η ΝΔ αφ' ότου το ΠΑΣΟΚ με το Σημίτη ακολουθεί ανοικτά δεξιά πολιτική τώρα φαίνεται πιο καθαρά. Στις Νομαρχιακές-Δημοτικές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές δεν κέρδισε η ΝΔ. Απλώς έχασε το ΠΑΣΟΚ και φάνηκε νικητής ο Καραμανλής. Τον κατηγορούν τα στελέχη του ότι δεν κάνει έντονη αντιπολίτευση! Αλλά πώς να την κάνει, όταν το μόνο που μπορεί να πει είναι πως θα προχωρήσει πιο δυναμικά στις ιδιωτικοποιήσεις, πως θα είναι πιο συνεπής στην πολιτική της ΟΝΕ. Ποιος όμως δε θυμάται το μπάχαλο του Μητσοτάκη. Και όταν, ταυτόχρονα, επαγγέλλεται φιλολαϊκή πολιτική, πώς να μην τον "πάρουν στο ψηλό". Τα καλά ελληνικά του και η ευπρόσωπη σύζυγός του δεν αρκούν, για να τον επιλέξουν για "πρωθυπουργό" τους. Η δεξιά πολιτική περνά ευκολότερα με … σοσιαλιστικά περιτυλίγματα.

Πάμε, λοιπόν, σε εκλογές το Νοέμβρη;

Ναι, αν το ΠΑΣΟΚ κρίνει πως έχει κάποιες, έστω και περιορισμένες, ελπίδες επιτυχίας. Αυτό σίγουρα το είχε αποφασίσει ο Κ. Σημίτης, όταν άρχισαν οι "παροχές". Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας μάλλον τις φέρνει πιο κοντά παρά τις απομακρύνει. Μια μικρή άμεση προσπάθεια για τους σεισμοπαθείς, που έτσι ή αλλιώς θα γινόταν, θα φέρει εκλογικά κέρδη και μετά τις εκλογές θα έχουν την τύχη των άτυχων των προηγούμενων σεισμών.
-Εκλογές τώρα λοιπόν, ώστε ούτε οι παροχές που υποσχέθηκε στη διεθνή έκθεση να πραγματοποιηθούν.
  • Εκλογές τώρα που δεν άρχισαν ακόμα οι κινητοποιήσεις των μαθητών και γονέων (πλέον), των αγροτών και των συνταξιούχων και που την πρωτοβουλία θα την έχει η κυβέρνηση, ενώ το Μάρτιο θα είναι έρμαιο των διαθέσεων των άλλων.
  • Εκλογές τώρα, για να αναγκασθούν οι κύκλοι του εξωτερικού και του εσωτερικού να τον στηρίξουν, αφού μόνο το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την παχυλή παχυδερμία που απαιτείται για υποχωρήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο και όπου αλλού χρειασθεί.
  • Εκλογές τώρα, για να σταματήσουν και τα ευτράπελα στις διενέξεις των αυτοπροβαλλόμενων ως επίδοξων πρωθυπουργών: Της Βασούλας, του Κωστάκη, του Θόδωρου και των υπολοίπων του τσίρκου. Και τα πρώτα σημάδια ήδη φάνηκαν. Το "Βήμα" του ζεύγους Λαμπράκη-Ψυχώ βροντοφωνάζει (26/9/99) "Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα"! Φαντάζεται κανείς τα ανταλλάγματα…

  • Υπάρχουν, όμως, εμπόδια…

    Δεν είναι, φυσικά, όλα ευνοϊκά για το Σημίτη. Πέρα από την απειλή της ήττας, που μεγαλώνει αν συμβούν απρόοπτα,όπως μια αναστάτωση στο χρηματιστήριο, υπάρχει το πρόβλημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των … άλλων κομμάτων.

    Υπάρχει, πρώτα, ο φόβος να γίνει και εδώ ότι στην Ευρώπη. Παντού χάνουν οι… εκσυγχρονιστές, κυρίως ως τιμωρία για την υποκρισία και τον κυνισμό τους.
    Έπειτα, πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα προλάβει η νέα Βουλή να αποσυνδέσει την εκλογή από τις εκλογές; Αν όχι, θα υπάρχει κίνδυνος και άλλων εκλογών το Μάρτη!
    Και το δυστύχημα του ήταν άραγε δυστύχημα;Μήπως ήταν κάποια προειδοποίηση; (Το Αιγαίο πάντως και το Κυπριακό δεν τα έδωσαν στον αντικαταστάτη, παλιό πρεσβευτή μας στη Γαλλία… Τα πήρε ο Γιωργάκης). Ποιο πόρισμα έρευνας (που δεν θα δούμε ποτέ…) μπορεί να μας το πει; Και το χειρότερο. Πώς θα αντιδράσουν τα άλλα… αριστερά κόμματα; Από το ΚΚΕ, φυσικά δεν περιμένει τίποτα. Ευελπιστεί να πάρει ψήφους από Τσοβόλα και ΣΥΝ. ¨Όμως η αντίδρασή τους (ότι κι αν τους υποσχεθεί) θα είναι άγρια, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
    Πολλά τα προβλήματα λοιπόν. Θα συνεχισθούν έτσι τα γκάλοπ, οι περιοδείες και οι βολιδοσκοπήσεις και θα αποφασίσει αν μπορεί να επιτεθεί ή θα αποδεχθεί το μοιραίο του Μαρτίου. Καθόλου, λοιπόν, δεν αποκλείονται εκλογές στο τέλος Νοέμβρη ή στην αρχή Δεκέμβρη.

    Και το ΑΣΚΕ;

    Όπως πάντοτε, το ΑΣΚΕ, καταρχήν παίρνει μέρος στις εκλογές, γιατί αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία να προωθήσει τις θέσεις του, εφόσον, φυσικά, θα μπορεί να τις αντιμετωπίσει οικονομικά. -Ειδικά μάλιστα σ' αυτές τις εκλογές θα πρέπει, σχεδόν πάση θυσία, να πάρουμε μέρος. Είχαμε την πρώτη μεγάλη (για τα μέτρα μας) επιτυχία μετά το 1985. Μας γνώρισε πολύς κόσμος, μας θυμήθηκαν οι παλιοί φίλοι μας και περισσότεροι από κάθε άλλη φορά έλεγαν τα καλά τους λόγια. Θα ήταν κρίμα, λοιπόν, να απουσιάσουμε τώρα.

    Υπάρχει όμως και άλλος, πιο σημαντικός λόγος, ευρύτερα πολιτικός. Όλοιθα μιλάνε γιατα προβλήματα της Ελλάδας, κανένας όμως για το καθεαυτό πρόβλημα, αυτό της εξάρτησης και ειδικότερα τώρα της ΕΟΚ. Και αν απουσιάσουμε εμείς, θα αφήσουμε να μιλούν κατά της ΕΟΚ μόνο αυτοί που οραματίζονται ακόμη κοινωνίες όπως του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και (πιο δυσφημιστικό ακόμη) αυτοί που επωφελούμενοι από τα δεινά που μας απειλούν προτείνουν… χιτλερικές λύσεις!
    Πρέπει, λοιπόν, για πολλούς λόγους να πάρουμε μέρος. Όμως αν γίνουν σε 1-2 μήνες πώς θα αντιμετωπίσουμε το minimum των εκλογικών δαπανών; Αν φτάσουμε στο Μάρτη-Απρίλη, ελπίζουμε να το κατορθώσουμε. Αν όμως γίνουν τώρα,…
    Πάντως όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε στη σύνοδο των μελών του Α.Σ.Κ.Ε.