Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ κ. ΣΗΜΙΤΗ

«θα είμαι παρών αρκετά χρόνια...» δήλωσε ο κ. Σημίτηςστη ΔΕΘ επειδή ή αισθάνεται σίγουρος και χρήσιμος για τους προστάτες τουμε τα όσα τους έχει προσφέρει έως τώρα ή βλέπει στον ορίζοντα το τέλοςτης πρωθυπουργίας του.

Η αμετροέπεια, που προκαλεί η επίδειξη του κυρίαρχουτης εξουσίας, μόνο σ' ένα μέτριο πολιτικό σαν το Σημίτη δικαιολογείται.Τα σημάδια γι' αυτόν πάντως είναι ανησυχητικά.

Τα διαπλεκόμενα

Τα σημάδια αυτά είναι οι αντιθέσεις των μεγαλοεκδοτώνκαι μεγαλοεργολάβων για το μοίρασμα της «πίττας» του νέου πακέτου της ΕΟΚκαι των Ολυμπιακών έργων του 2004 που βγήκαν στην επιφάνεια. Απειλούν,αν δεν μπουν κι5 αυτοί στο «κόλπο», με αποκαλύψεις των σχέσεωντων διαπλεκόμενων με τους πολιτικούς, δηλ. τις σχέσεις διαφθοράς, μια καιο όρος διαπλεκόμενα είναι στην ουσία η ωραιοποίηση του όρου διαφθορά. Καμώνονταιότι το πρόβλημα είναι μόνο ότι οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλοπρομηθευτέςείναι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ και κάνουν πως δε βλέπουν τις χαριστικές αναθέσειςσ' αυτούς. Χαρακτηριστικά αυτών των αντιθέσεων είναι:

• Η απροκάλυπτη ανάμιξη Κόκκαλη στην επίθεση κατάΚαραμανλή με την υπόθεση Σπηλιωτόπουλου και η έμμεση στήριξη του σε Μητσοτάκη-Ντόραγια να συντηρείται η κρίση στη ΝΔ .

• Η αντίθεση Τεγόπουλου-Κόκκαλη και η στάση Λαμπράκημε άρθρα άκρως αρνητικά για την κυβέρνηση
Δενείπε, φυσικά, λέξη στη ΔΕΘ ο Σημίτης για τη σκανδαλώδη εύνοια προς τονΚόκκαλη στον ΟΤΕ, στα λαχεία, ακόμη και στις προμήθειες όπλων.

Η ΟΝΕ και τα «γραμμάτια»

Οι περιβόητοι μονόδρομοι της ΟΝΕ, που πλούτισαντους ολίγους και έκαναν φτωχότερους τους πολλούς, αποδείχθηκαν απάτη. Ηκατρακύλα του ευρώ έναντι δολαρίου και γεν και η άνοδος του πετρελαίουδείχνει καθαρά ότι η ΕΟΚ έχει ασήμαντο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Ηπεριβόητη σταθερότητα έχει πάει περίπατο.
Παρ' όλ' αυτά επιμένουν. Τα «γραμμάτια» που έχειαναλάβει από τους προστάτες του στο όνομα της ΟΝΕ και επείγεται να προωθήσειάμεσα είναι:
• Τα εργασιακά δηλ η επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκεςκαι αμοιβές εργασίας, προς όφελος των εργοδοτών, με πρόσχημα την ανεργίαακόμη και χωρίς «κοινωνικό διάλογο»
• Οι ιδιωτικοποιήσεις δηλ. ξεπούλημα της δημόσιαςπεριουσίας χωρίς καμιά απολύτως δικαιολογία με προτεραιότητα τον ΟΤΈ καιτην Ολυμπιακή, όπου εκεί θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί σε δίκη όλοι οιαρμόδιοι υπουργοί της τελευταίας εικοσαετίας.

Εξωτερική πολιτική

Η εξωτερική πολιτική στη χώρα μας σε ελάχιστα διαστήματααπό την ίδρυση του ελληνικού κράτους ασκήθηκε με γνώμονα τα ελληνικά συμφέροντα.Ο κανόνας είναι να ασκείται με βάση τα συμφέροντα των προστατών.
Όπως τώρα, που λόγο έχουν μόνο οι Αμερικάνοι. Ο,τιπουν. «Προσέγγιση» με την Τουρκία, βεβαίως (το άρθρο Τζεμ σε ιταλική εφημερίδα,όπου έθεσε ξανά όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις, ουδόλως ενοχλεί) , να«συνομιλεί» ο Κληρίδης με τον Αττίλα να είναι στα Στροβίλια, ασφαλώς.
Ακόμη και το αμερικανάκι, που δυστυχώς για την Ελλάδαείναι υπουργός εξωτερικών της, να πηγαίνει κατ' εντολή τους για να «υποδείξει»στους Σέρβους τι να ψηφίσουν χωρίς κανενός από τους κυβερνώντες να ιδρώνειτ' αυτί απ' αυτόν τον διασυρμό της χώρας για την εικόνα, που εμφάνισε στιςχώρες των Βαλκανίων, ως ενεργούμενο των ΗΠΑ.
Μόνο υπάλληλος χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και στοιχειώδουςευστροφίας, όπως ο Γιωργάκης θα μπορούσε να δεχθεί να υποστεί τέτοιο εξευτελισμόαπό τους Σέρβους αξιωματούχους. Δυστυχώς, όμως, αυτός εκπροσωπεί την Ελλάδα.
Το φιάσκο του Γιωργάκη ενόχλησε και κάποιους στο ΣτέϊτΝτηπάρτμεντ που αποδοκίμασαν την επίσκεψη του στο Μιλόσεβιτς, παρόλο πουόπως ο ίδιος ανακοίνωσε οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη. Δηλ.οι ΗΠΑ την είχαν επιβάλλει.

ToΧρηματιστήριο

Ούτε λέξη δεν είπε ο Σημίτης για το Χρηματιστήριο(«η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στην αγορά») και μάλιστα τώρα που επιχειρούνξανά την καταλήστευση των αφελών με την κυβερνητική στήριξη δηλ με τηνμείωση των επιτοκίων και τη δυσκολία άλλων επενδύσεων, όπως σε ομόλογαλόγω χαμηλής απόδοσης, κατοικίες, γη λόγω υψηλής φορολογίας. Έτσι οδηγούντις αποταμιεύσεις στο Χρηματιστήριο.
Αφού καταλήστευσαν, πέρσι, τις οικονομίες των αφελώνπαρακινώντας τους ν' αγοράζουν «φούσκες», που σε λίγους μήνες κατέρρευσαν,επιχειρούν τα ίδια και τώρα. Οι φήμες ότι το Χρηματιστήριο θα έπεφτε χαμηλά για ν'αγοράσουν οι ξένοι, που θα το ανεβάσουν είναι το δόλωμα για τους αφελείς.Η κυβέρνηση είναι συνένοχος του μεγάλου χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Ο Σημίτης

Ο Σημίτης δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου σίγουρος.Η διαφθορά του κυβερνητικού μηχανισμού και η ταύτισή του με τα συμφέροντατου Κόκκαλη έχει προκαλέσει την αντίθεση των υπολοίπων. Βλέπει ότι χάνειυποστηρικτές και φοβάται ότι μπορεί να έχει την τύχη του Α. Παπανδρέουμε τον Κοσκωτά.
Ο ίδιος δεν έχει το πολιτικό ανάστημα του Α. Π.και γνωρίζει ότι την εικόνα του την οφείλει αποκλειστικά στην εύνοια τωνΜΜΕ των «διαπλεκόμενων», που για να τον στηρίζουν «έθαβαν» τους αρχηγούςτης ΝΔ (Έβερτ, Καραμανλή).
Φοβάται ότι αν χάσει την εύνοια αυτή τότε θα χάσειτην εικόνα ενός ισχυρού πρωθυπουργού και θα φανεί η πραγματική δηλ. η εικόναενός μέτριου ανθρώπου.