Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ;

Με την πολύνεκρη τραγωδία στην Πάρο αποκαλύφθηκε στην κοινήγνώμη ένας κόσμος ασυδοσίας, διαφθοράς, συναλλαγής και εγκληματικήςασυνειδησίας, που μέχρι τότε μόνο οι ασχολούμενοι με τα ναυτιλιακά γνώριζαν.
Τα υπέργηρα πλοία της ακτοπλοΐας του Αιγαίου, που μέχρι πρινένα χρόνο (δηλ έως τουλάχιστον το καλοκαίρι του 1999) ανήκαν σε διάφορουςμικροεφοπλιστές (ιδιοκτήτες 1 έως 10 πλοίων), περιήλθαν όλα στην ιδιοκτησίαμιας και μοναδικής εφοπλιστικής εταιρείας.
Τα πλοία αυτά σε μια χώρα με στοιχειώδη πρόνοια για τηνασφάλεια των επιβατών και των ναυτικών θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί από πολλάχρόνια. Παρέμεναν και παραμένουν, όπως αποκαλύφθηκε, με την ανοχή των κυβερνήσεωνκαι την διαφθορά των υπηρεσιών των εντεταλμένων για τον έλεγχο της ασφάλειαςτους.
Η υπεροπτική συμπεριφορά του αντιπροέδρου και πραγματικούαφεντικού τηςMFD(Σφηνιάς) μπρος σ' ένα υπουργό (Παπουτσής), που έμοιαζε υπάλληλόςτου, σε προηγούμενο κρούσμα με ιπτάμενο δελφίνι της ίδιας εταιρείας, χωρίςευτυχώς θύματα, και μάλιστα μπροστά στις κάμερες, δείχνει το ρόλο του YEN, τη σχέση του με τουςεφοπλιστές και την κάλυψη, που τους παρέχει, για να περιφέρουν στη θάλασσα τουςσκυλοπνίχτες τους.

Κυβέρνηση και διαπλοκή

Η νέα κυβερνητική πολιτική, που υλοποίησε ο Σουμάκης, ήταν ηάρνηση χορήγησης στους μικροεφοπλιστές αδειών σκοπιμότητας στις γραμμές τουΑιγαίου με το πρόσχημα της παλαιότητας των πλοίων τους και την ανάγκη ανανέωσηςτου στόλου, ενόψει της άρσης του καθεστώτος προστασίας των γραμμών του Αιγαίουαπό ξένες ναυτιλιακές εταιρείες (καμποτάζ) το 2004.
Ενώ λοιπόν θα έπρεπε να χορηγήσει άδειες αποκλειστικά σε νέακαι ασφαλέστερα πλοία, αντίθετα τις έδωσε σ" αυτά τα ίδια σαπιοκάραβα, πουείχε αγοράσει η MFDαπό τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους. Με την πολιτική αυτή ευνοήθηκεσκανδαλωδώς αυτή η εφοπλιστική εταιρεία, που δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε ενμια νυκτί και της οποίας ο αντιπρόεδρος ήταν πριν γενικός πράκτορας τωνΜινωικών Γραμμών. Από ένα πλοίο, που διέθετε πριν 2 χρόνια τώρα έχει 74.

Η εξαγορά των πλοίων έγινε κυρίως με μετοχές της εταιρείαςπρος τους πωλητές χωρίς ακόμη η MFD ναέχει μπει στο Χρηματιστήριο. Φαίνεται καθαρά ότι όλ' αυτά έγιναν,για να μονοπωλήσει το Αιγαίο η «διαπλοκή» (μέτοχοι της MFD είναι Κόκκαλης,Βαρδινογιάννης και κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ) και ν' απομακρύνειτους παραδοσιακούς εφοπλιστές.

Στόχος η πώληση στους ξένους

Ο στόχος είναι να εκμεταλλευτούν την μονοπωλιακή θέση τους.ώστε με την άρση του καμποτάζ να επωφεληθούν από την υψηλή τιμή της εταιρείας, είτε πουλώντας μερίδια, είτε την πλειοψηφία της σε ξένους. Έως τότε φυσικάθέλουν να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος, διατηρώντας σε κυκλοφορία τασαπιοκάραβα με οριακές επενδύσεις σε νέα.
Όμως το ναυάγιο και οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τουςπροκάλεσαν σύγχυση και πανικό. Το κόλπο που στήθηκε αποκαλύφθηκε και είναιαμφίβολο αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την MFD και μάλιστα σε μονοπωλιακή θέσηστο Αιγαίο. Έχουν φθάσει στο σημείο να εξαγγέλλουν ( Γ. Παπαντωνίου) : «Ασφαλώςη Εμπ. Ναυτιλία θα έχει μια ουσιαστική συνδρομή από τον κρατικό προϋπολογισμό,αλλά και μέσο του εθνικού σκέλους του κρατικού προϋπολογισμού για τονεκσυγχρονισμό της».
Δηλ. οι άθλιοι θέλουν να ξαναπληρώσει ο ελληνικός λαός τουςεφοπλιστές, για να αποκτήσουν νέα πλοία.
Η «ελεύθερη οικονομία» και ο «ανταγωνισμός» προβάλλονταιμόνο όταν αφορούν τα κέρδη των ολίγων, αυτών που υπηρετούν οι Σημίτηδες. Τιςζημιές τις πληρώνουμε εμείς.

Οι συνέπειες στο Αιγαίο

Φάνηκαν αυτό το καλοκαίρι οι πρώτες συνέπειες τηςμονοπώλησης των γραμμών του. Μειώθηκαν τα δρομολόγια στα λιγότερο τουριστικάκαι απομακρυσμένα νησιά και αυξήθηκαν στα πιο τουριστικά ειδικότερα στιςΚυκλάδες.
Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την άρση του καμποτάζ,που θέλει να επισπεύσει ο Σημίτης μετά το ναυάγιο. Το τραγικό είναι ότιχρησιμοποιούν και πάλι μια τραγωδία, όπως πέρσι τους σεισμούς, για να περάσουνοι άθλιοι τις αποφάσεις που τους υπαγορεύουν οι ξένοι.
Είναι χαρακτηριστικό της εξαπάτησης που επιχειρούν ότι λένεπως, αν είχε αρθεί το καμποτάζ, δε θα είχαμε παλαιά πλοία. Όμως επιτροπή του YEN επιφορτισμένη ναπροτείνει το πλαίσιο της ακτοπλοΐας μετά την άρση του καμποτάζ εισηγείται όριοηλικίας 35 χρόνια, ενώ ο Σημίτης μετά τη συζήτηση στις 4/10/2000 στη Βουλή καιτο εκπληκτικό «αυτή είναι η Ελλάδα» αποφασίζει να το μειώσει στα 30 χρόνια.
Κι' αυτό μετά το ναυάγιο, γιατί στις άλλες χώρες της ΕΟΚ δενυπάρχει καν όριο ηλικίας. Ήξερε συνεπώς η MFD που αγόραζε τα σαπιοκάραβα !!.
Στην περίπτωση του Αιγαίου η άρση του καμποτάζ θα έχεικαταλυτικές συνέπειες. Οι ναύλοι θα διαμορφώνονται ελεύθερα. Ελεύθερη θα είναικαι η επιλογή των δρομολογίων από τις εφοπλιστικές εταιρείες. Η ασφάλεια τωνπλοίων και θεσμικά δε θα υπόκειται σε κρατικό έλεγχο. Τα πληρώματα θαπροέρχονται από άλλες χώρες, με κριτήριο τη μειωμένη αμοιβή, άρα και τημειωμένη ασφάλεια. Οι Έλληνες ναυτικοί θα εξοστρακισθούν. Τα νησιά θα είναιέρμαια του εφοπλιστικού κέρδους.

Οι κίνδυνοι για τα νησιά

Ήδη τα νησιά έχουν προβλήματα με τη διακίνηση της παραγωγήςτους, ψάρια, οπωροκηπευτικά κ.λ.π. καθώς και με την τακτική τους τροφοδοσίαακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Νησιά ακριτικά θ' αντιμετωπίσουν προβλήματαεπιβίωσης, αν συνυπολογισθούν η παρατεταμένη ανομβρία, οι καταστροφές από τιςφωτιές και η προκλητική κυβερνητική αδιαφορία.
Είναι μεγάλος ο κίνδυνος ν' απομονωθούν οι νησιώτες, ναμαραζώσουν τα νησιά και ν‘ αποψιλωθούν από τους κατοίκους τους. Οκίνδυνος είναι εθνικός για τη διατήρηση του ελληνισμού στο Αιγαίο.
Οι νησιώτες πρώτοι καλούνται να αντιδράσουν, για ναεπιβάλουν ακτοπλοΐα ασφαλή και ελληνική, για να παραμείνουν και να ευημερήσουνστο Αιγαίο.