Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Στις 26 και 27 (ήταν στο πρόγραμμα και η 28η...) τουΣεπτέμβρη έγινε στην Πράγα η προγραμματισμένη από καιρό κοινή συνεδρίαση του IMF (Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο) και της WB (Παγκόσμια Τράπεζα), για να συζητήσουν τα προβλήματα (τους) τηςπαγκοσμιοποίησης (και πώς θα ξεγελάσουν τους λαούς). Ήταν επόμενο, μετά μάλιστατις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ και τη Νέα Υόρκη, να επιχειρηθεί και στην Πράγααπάντηση στους, κατά γενική ομολογία πλέον, εχθρούς των λαών, των ανθρώπων καιτου ίδιου του πλανήτη.
Και τα δύο γεγονότα, πριν, κατά και μετά την τέλεσή τους, θαέπρεπε να έχουν τύχει της μέγιστης δυνατής προβολής και του πιο εξαντλητικούσχολιασμού. Για τις τύχες της Ανθρωπότητας επρόκειτο. Όμως είχαν περάσει σταψιλά των εφημερίδων και οι τηλεοράσεις έδειξαν κάποιες, επιλεγμένες, σκηνέςμόνο από επιθέσεις σε καταστήματα και κάποιες φωτιές. Τίποτα άλλο. Ούτε καν ότιη επόμενη συνάντησή τους προγραμματίζεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη, το 2003!!!
Η κοινή συνεδρίαση του IMF και της WB δεν είχε κανένα προωθητικό αποτέλεσμα για τασχέδιά τους. Αναλώθηκε σε συζητήσεις και διενέξεις μεταξύ τους, έκδηλες τηςαμηχανίας τους. Δεν έλειψαν μάλιστα και εκδηλώσεις κατανόησης (!) για τιςκινητοποιήσεις εναντίον τους και καταγγελίες για αναλγησία και διαφθορά τωνκατά τόπους κυβερνήσεων. ’λλο, φυσικά, τι συμφωνήθηκε μυστικά. Σίγουρα πάντως οπανηγυρικός χαρακτήρας της συνάντησής τους δεν επιτεύχθηκε. Πρώτα γιατί, λόγωτων γεγονότων εναντίον τους που δημιούργησαν οι «αντιφρονούντες», αναγκάστηκαννα ματαιώσουν την τρίτη μέρα της συνεδρίασης και δεύτερον γιατί όλες οιεκδηλώσεις προς τιμήν των συνέδρων (παραστάσεις στην όπερα, δεξιώσεις σε κέντρακ.λ.π.) ακυρώθηκαν μπροστά στην απειλή λυντσαρίσματός των! Έληξαν λοιπόν άδοξαοι συνεδριάσεις των IMF καιWB.
Αυτό αποτέλεσε, ούτως ή άλλως, μια σημαντική επιτυχία για τησυγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον τους, την "Πράγα 2000".
Στη συγκέντρωση - πορεία και τις άλλες εκδηλώσεις πήρανμέρος ομάδες και άτομα από όλη την Ευρώπη, με πιο ζωηρούς τους Ιταλούς, Έλληνεςκαι Ισπανούς. Ο συνολικός αριθμός των συμμετασχόντων δε μπορεί να θεωρηθείμεγάλος (περίπου 20.000 συνολικά πήραν μέρος, αν και όχι όλοι μαζί), ανσυγκριθεί μάλιστα με τα αντίστοιχα στο Σιάτλ και τη Ν. Υόρκη τις ΗΠΑ. Το γενικόφρόνημα, επίσης, δεν ήταν τόσο υψηλό και επιθετικό όσο εκεί.

Κατάσταση πολιορκίας

Υπάρχει, βέβαια, ερμηνεία γι' αυτά. Πρώτα - πρώτα αποδείχτηκεέξυπνη η επιλογή της Πράγας για τη συνεδρίαση των 2 κατ' εξοχήν οργάνων τηςΑμερικάνικης παγκοσμιοποίησης. Οι κάτοικοί της φοβούνται, πέρα από το ότιαρκετοί προσβλέπουν ακόμη στην ΕΟΚ ως σωτήρα τους. ’λλωστε η κυβέρνηση τουΧάβελ είχε λάβει τα μέτρα της. Επί πολλές ημέρες νωρίτερα βομβάρδιζε τουςΤσέχους με απειλητικές ανακοινώσεις, όπως να μην κυκλοφορούν τις μέρεςτης... επιδρομής των «αντιφρονούντων», να προμηθευτούν τρόφιμα για 5 ημέρες (!)και όσοι μπορούν να απομακρυνθούν από την Πράγα και κυρίως να φυγαδεύσουν ταπαιδιά και τους νέους. Τα σχολεία έκλεισαν για μια εβδομάδα και τα παιδιά, όσαδεν έφυγαν, κλείστηκαν στα σπίτια τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια Πράγα σχεδόνέρημη, σε κατάσταση πολιορκίας, για 3 μέρες!!
Έπειτα οι ίδιοι οι Τσέχοι διοργανωτές (μέλη του πρώην Κ.Κ.)δεν ήθελαν έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια. Είχαν δηλώσει ότι δε θαεμπόδιζαν τους συνέδρους να συνεδριάσουν, αλλά μόνο να... φύγουν. Τη δεύτερημέρα μάλιστα σε ανακοινώσεις τους αποκήρυσσαν τις βίαιες αντιδράσεις! Οι Τσέχοι,λοιπόν, δεν προσήλθαν μαζικά, σε αντίθεση με τους Αμερικάνους.
Ο σκοπός επιτεύχθηκε
Ακόμη η τσέχικη κυβέρνηση δημιούργησε εμπόδια στην είσοδοπούλμαν και τρένων με διαδηλωτές, πετυχαίνοντας έτσι κλίμα αποτροπής συρροήςαπό τις γειτονικές χώρες, κυρίως Γερμανία.
Παρόλα αυτά οι εκδηλώσεις ήταν επιτυχείς και το κύριο χρώματο έδωσαν ομάδες αυτόνομων και αναρχικών, που όμως έδρασαν όχι με καθοδήγησηπροβοκατόρων-αστυνομικών, άρα εύστοχα και αποτελεσματικά.
Η πολυποίκιλη ελληνική συμμετοχή (πήρε μέρος και το ΑΣΚΕ)έδρασε ικανοποιητικά, όχι όμως πρωτοποριακά, μια που η πολυπληθέστερη(συγκριτικά) συμμετοχή ήταν του ΣΥΝ. Η ελληνική φωνή πάντως έκανε έντονη τηνπαρουσία της.
Όσο για το ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Θεσσαλονίκητο 2003, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι θα ματαιωθεί.