ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ;

Με πολύ απλοϊκούς συλλογισμούς ο Μπους και όσοι διερμηνεύουν ή υπαγορεύουν τη γραμμή του απέδωσαν την ευθύνη για τους χιλιάδες νεκρούς της 11ης Σεπτέμβρη στους τρομοκράτες που έκαναν τις αεροπειρατείες, στον Μπιν Λάντεν, που τους παρέσχε τα οικονομικά και τεχνικά μέσα να τις πραγματοποιήσουν, και στο καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που φιλοξενεί στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών του Μπιν Λάντεν.
Ο συλλογισμός ήταν ίδιος για όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προηγήθηκαν της 11ης Σεπτέμβρη. Ευθύνονται μόνο οι τρομοκράτες - φυσικοί αυτουργοί, οι οργανώσεις τους και οι χώρες που τους καλύπτουν, καμιά δεκαριά σ' όλο τον κόσμο, που πρέπει να συντριβούν, για να ησυχάσει ο πλανήτης.
    Η εκδοχή αυτή, όμως, και η προτροπή δεν απαντά σε απλά ερωτήματα:
  • Πρώτα πρώτα πως το … ξέρει; Και μπορεί οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες να μη νοιάζονται για αποδείξεις, τις απαιτούν όμως όλοι οι άνθρωποι και, φυσικά, οι Ταλιμπάν.
  • Έστω, ότι αυτοί μόνοι τους το επεχείρησαν και το επέτυχαν. Πώς δικαιολογείται όμως 100 περίπου άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και διανοητικού επιπέδου (σε 11 - 12 αεροπλάνα επιχειρήθηκε και στα 4 εκδηλώθηκε η ενέργεια) νηφάλια και ψύχραιμα να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, θυσιάζοντας εαυτούς και οδηγώντας στο θάνατο τους συνεπιβάτες και τις χιλιάδες των στόχων; Γιατί δεν προτίμησαν μια άνετη, λόγω των προσόντων τους, ζωή;
  • Πώς δικαιολογείται η, αθέλητη έστω, χαρά των απλών ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο και η άρνηση ακόμη και, των περισσότερων, Αμερικανών να στρατευθούν σ' ένα πόλεμο … κατά της τρομοκρατίας;

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το πιο σημαντικό, λοιπόν, δεν είναι ποιοι ήταν οι φυσικοί αυτουργοί ή ποιες ήταν οι χώρες καταγωγής τους ή ποιοι τους εκπαίδευσαν και τους χρηματοδότησαν, αλλά ποιοι ευθύνονται για να οδηγηθούν άνθρωποι σε τέτοιες ενέργειες.
Οι ΗΠΑ προϊστανται σήμερα του δυτικού κόσμου, ο οποίος βαρύνεται με τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το χρησιμότερο στοιχείο που θα έπρεπε να μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία είναι το πόσα εκατομμύρια ανθρώπους σκότωσαν οι "πολιτισμένοι" Δυτικοί κατακτητές στον Τρίτο Κόσμο για τα οικονομικά τους συμφέροντα αλλά και τι έκαναν στη χώρα μας, ώστε ακόμη και ο Κλίντον να μας ζητήσει συγγνώμη.

Σύγχρονα εγκλήματα

Σε μας τους Έλληνες είναι γνωστά τα εγκλήματα των Δυτικών στη Γιουγκοσλαβία, γιατί τα ΜΜΕ μας για ειδικούς λόγους τα έδειξαν. Τα πολύ χειρότερα εγκλήματα (μαζί με το Ισραήλ) στο Ιράκ, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη και αλλού θεωρούνται από όλα τα δυτικά ΜΜΕ ασήμαντα, γιατί εκεί φαίνεται πως η ανθρώπινη ζωή αξίζει πολύ λιγότερο ή και καθόλου. Πώς νομίζουν οι Δυτικοί πως αντιδρούν οι συγγενείς και όλοι οι ομοεθνείς και ομόθρησκοί τους;

Πώς αλιώς να αντιδράσουν;

Μετά την πανωλεθρία τους στο Βιετνάμ οι Αμερικάνοι δεν τόλμησαν ποτέ και πουθενά να κάνουν πόλεμο με χερσαίες δυνάμεις. Στη Γιουγκοσλαβία βομβάρδιζαν από τέτοιο ύψος όπου δεν έφταναν τα αντιαεροπορικά, αδιαφορώντας για την ακρίβεια της στόχευσης και τις "παράπλευρες" απώλειες. Δηλαδή οι λαοί που δέχονται την αμερικανική επίθεση δεν έχουν πια τη δυνατότητα να πολεμήσουν στην ίδια τους την πατρίδα, όπως έκαναν οι Βιετναμέζοι. Εάν η λογική των Αμερικανών γίνει ανεκτή, το επόμενο βήμα τους θα είναι να πλήττουν με ένα διηπειρωτικό πύραυλο οποιαδήποτε χώρα ισχυρίζονται ότι υποστηρίζει "τρομοκράτες" (ακόμη και την Κύπρο περιέλαβε στον κατάλογο ο πρώην διευθυντής της CIA).
Ο κ. Μπους, οι προκάτοχοί του και οι Δυτικοί φίλοι τους, πριν αρχίσουν να καταλογίζουν ευθύνες για τους νεκρούς της Ν. Υόρκης, θα έπρεπε να σκεφτούν ότι οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν εκατομμύρια απελπισμένους και εξαγριωμένους, στους οποίους δεν άφησαν κανένα άλλο περιθώριο αντίδρασης, παρά να πλήξουν τους Αμερικανούς και τους άλλους Δυτικούς μέσα στις ίδιες τους τις χώρες! Ο πρώτος και κύριος υπεύθυνος, λοιπόν, είναι η αμερικανική πολιτική.

Ειδικότερες ευθύνες των ΗΠΑ

Αλλά οι ευθύνες των ΗΠΑ δε σταματούν εδώ. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την ιδεολογική κρίση της αριστεράς σε παγκόσμιο επίπεδο οι καταπιεζόμενοι λαοί βρήκαν ως διέξοδο την "επιστροφή στις ρίζες", σε ό,τι τους διαφοροποιεί από τους Δυτικούς (ήθη, έθιμα, παραδόσεις, θρησκεία) μπροστά στη λαίλαπα της αχαλίνωτης αμερικάνικης παγκοσμιοποίησης με στόχο το ασύδοτο κέρδος και την εξουσία. Έτσι πολλές φορές οι αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις εκφράζονται μέσα από τη θρησκεία, που δίνει διέξοδο και εύκολη συσπείρωση.
Οι Αμερικανοί και οι άλλοι Δυτικοί συμπεριφέρθηκαν απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο επιλεκτικά. Ενώ γενικά προσπάθησαν να αμβλύνουν τα θρησκευτικά αισθήματα (με εξαίρεση τον ιουδαϊσμό), ευνοώντας μόνο τον προτεσταντισμό, που τον θεωρούν μια βολική για την παγκοσμιοποίηση θρησκεία, ενίσχυσαν οικονομικά και στρατιωτικά κάποιες θεοκρατικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ και δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο 6000 μαχητών - ισλαμιστών. Στόχος τους η Σερβία, η Ρωσία και η Ινδία, που αποτελούν μικρές ή μεγάλες απειλές.
Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής (όπως τουλάχιστον εκφράζεται επίσημα) είναι ότι δεν κατάλαβαν ότι οι μουζαχεντίν δεν είναι μισθοφόροι, ότι ο Αφγανοί δεν ήθελαν να διώξουν τον έναν κατακτητή (Σοβιετικούς) για να φέρουν έναν άλλο (Αμερικανούς), ότι ο Μπιν Λάντεν απέκτησε πολύ μεγάλη δύναμη, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να αυτονομηθούν και όταν οι Αμερικανοί τους ανακάλεσαν στην τάξη έγιναν οι χειρότεροι εχθροί τους.

Περλ Χάρμπορ…

Υπάρχει και μια τελευταία πλευρά, που δεν αφορά σ' ολόκληρο το πλέγμα της εξουσίας των ΗΠΑ, αλλά απομυθοποιεί πλήρως αυτή την εξουσία.

Είναι δυνατό μέσα σε μια τρομοκρατική οργάνωση με χιλιάδες μέλη να μην έχουν διεισδύσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες; Πολύ περισσότερο που οι ίδιοι οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η οργάνωση αυτή είναι του Μπιν Λάντεν, που οι ίδιοι δημιούργησαν; Ήδη FBI και CIA αλληλοκατηγορούνται ότι οι μεν έδωσαν πληροφορίες στους δε, που δεν αξιοποιήθηκαν…
Αν τα πράγματα είναι έτσι, κάποιο από τα ισχυρά λόμπι των ΗΠΑ θα μπορούσε να κρίνει ότι θα είχε συμφέρον από μια τέτοια ενέργεια. (βλ. άρθρο για στρατηγικές) Πρόκειται, δηλ., για μια νέα εκδοχή του Περλ Χάρμπορ, όχι απλώς με την έννοια του αιφνιδιασμού και των μεγάλων απωλειών, αλλά ότι (κάποιοι) Αμερικανοί γνώριζαν και δεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν (με αυτή την έννοια αναφερόμαστε και στην ανακοίνωση του ΑΣΚΕ). Αυτά δε σημαίνουν ότι δε θα μπορούσαν μικρές ή μεγάλες οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα να επιχειρήσουν, τέτοιες ενέργειες και να "επιτύχουν", όχι όμως τέτοιας εμβέλειας και με τόσα προαπαιτούμενα.

Οι άμαχοι.

Η υποκριτική δεοντολογία των Δυτικών αγανακτεί γιατί οι χιλιάδες νεκροί των δίδυμων πύργων ήταν άμαχοι. Αλλά τα εκατομμύρια νεκροί ’ραβες τι ήταν; Πέραν του ότι στα μάτια των τρομοκρατών πολλοί από τους νεκρούς του Πενταγώνου και των πύργων ήταν φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας των συγγενών και ομοεθνών τους, οι υπόλοιποι Αμερικανοί πολίτες θεωρούνται υπεύθυνοι, όχι μόνο γιατί εξέλεξαν τους Αμερικανούς Προέδρους, αλλά και γιατί τους υποστήριζαν σχεδόν ομόθυμα σ' όλα τα εγκλήματά τους. Οι άνθρωποι αυτοί δε μπορούν να σκεφτούν όπως εμείς, που έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε δημοκρατικά και ειρηνικά την αντίθεσή μας σε κάποιες πολιτικές.

Όσοι Έλληνες έζησαν τη γερμανική κατοχή και τα παιδιά τους μισήσαμε (δικαίως) συλλήβδην όλους τους Γερμανούς κι όχι μόνο τον Κρουπ, το Χίτλερ και τους στρατηγούς.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)