Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάσης για διαπραγμάτευση είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα δύο σοβαρότατες παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στη Ν. Υόρκη. Αποδεχτήκαμε: Α) Στα σημεία που δε θα υπάρξει συμφωνία να αποφασίσει ο Ανάν, δηλ. οι Αγγλοαμερικανοί. Β) Ο Ανάν να θέσει το σχέδιο του προς έγκριση στις 20/4 σε δύο δημοψηφίσματα, κάτι πρωτοφανές σ' όλη την ιστορία του ΟΗΕ.
Στην τετραμερή της Λουκέρνης θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στην ελληνική, πλευρά για τόσο απαράδεκτες υποχωρήσεις, που μάλλον η όλη διαδικασία θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Το ευχάριστο είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι της . Κύπρου και της διασποράς που αντιτίθενται στη νέα προδοσία άρχισαν να οργανώνονται μαζικά κϊιι να κινητοποιούνται. Η Κίνηση Πολιτών εγκαινίασε ραδιοφωνικό σταθμό, παρουσία του μητροπολίτη Κυρήνειας Παύλου, και ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες. Εκδηλώσεις γίνονται σ' όλες τις πόλεις της Κύπρου και στο εξωτερικό, όπως πχ. στο Λονδίνο, με ομιλητές το Β. Λυσσαρίδη, τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Αγγελίδη και το βουλευτή των ΝΕ.Ο. Κληρίδη και με τη συμμετοχή 500 Κυπρίων.
Οι αυταπάτες για το ρόλο της Ε.Ε. άρχισαν να διαλύονται. Το παραμύθι της «λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν και το κοινοτικό κεκτημένο» αποκαλύπτεται σιγά σιγά, αφού το σχέδιο παραβιάζει κατάφωρα τις 3 ελευθερίες, με την
πλήρη υποστήριξη της Ε.Ε.. Η Βρετανία, μάλιστα, αν γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν, σκοπεύει να προτείνει την ενσωμάτωση αυτών των αποκλίσεων από τις 3 ελευθερίες με Πρωτόκολλο στο Πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο με την πρώτη ευκαιρία, δηλ. το 2005, μαζί με τις ΣυνΟήκες Προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τις αντιφάσεις της πατριωτικής μερίδας της αστικής τάξης, που εκπροσωπεί, στέλνει για ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων υπουργούς του που απορρίπτουν το σχέδιο. Ο Ντενκτάς εκμεταλλεύεται την κατάσταση και, όπως πάντα, θεωρεί δεδομένη κάθε νέα παραχώρηση της ελληνικής πλευράς και ανεβάζει συνεχώς τον πήχυ των απαιτήσεων του.
Έτσι, οδεύουμε προς τα δημοψηφίσματα της 20/4, που είναι πιθανό να αναβληθούν, γιατί στις ελεύθερες περιοχές οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια καθαρή απόρριψη (70%) του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό οι Αγγλοαμερικανοί και η Ε.Ε. να μεθοδεύσουν την ευρωδιχοτόμηση ως ενδιάμεση συμφωνία, με την Κυπριακή Δημοκρατία αποδυναμωμένη και τον Αττίλα, σχετικά νομιμοποιημένο, να δρα πιο ελεύθερα. Η εξέλιξη αυτή είχε διατυπωθεί ως
απειλή πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και είχε απορριφθεί από όλη την ελληνική ηγεσία. Τώρα;
Μια άλλη εξέλιξη είχε προαναγγελθεί από την τέως σύζυγο του προέδρου του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου και νυν υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου, η οποία απεκάλυψε τις σκέψεις των προϊσταμένων της στην Ε.Ε. να γίνει και δεύτερο δημοψήφισμα, αν το πρώτο βγει αρνητικό!! Στη «δημοκρατική» Ε.Ε. συνηθίζονται κάτι τέτοια (Δανία, Ιρλανδία)!
Εδώ που μας έχουν φτάσει οι Βασιλείου, Κληρίδης, Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Καραμανλής (ως αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον) κλπ., εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Μια άλλη ' πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί και το ΟΧΙ στο
δημοψήφισμα να είναι το πρώτο βήμα (βλ. ΑΣΚΕ-3).