ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ (απαράδεκτη, όπως η Ενδιάμεση Συμφωνία)

Όταν ανακοινώθηκε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην επιλογή του Κ. Παπούλια ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε υπογράψει με υπόδειξη των ΗΠΑ την απαράδεκτη Ενδιάμεση Συμφωνία με τους Σκοπιανούς, το ΑΣΚΕ με ανακοίνωση του διερωτήθηκε μήπως επίκειται αποδοχή αμερικανικής πρότασης και για το όνομα του γειτονικού κρατιδίου.
Στις αρχές Απριλίου διέρρευσε στον τύπο με το γνωστό γελοίο τρόπο η πρόταση του Αμερικανού διπλωμάτη Νίμιτς, ως εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Δεν παρουσιάστηκε το ακριβές κείμενο, αλλά σημεία του σε ελεύθερη απόδοση, που ασφαλώς δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Περισσότερο πρέπει να εμπιστευτούμε την ερμηνευτική δήλωση του Νίμιτς, της οποίας δημοσιεύτηκε το ακριβές κείμενο.
θεωρούμε ότι τα βασικά σημεία της πρότασης Νίμιτς είναι τα εξής δύο:
Οι Σκοπιανοί δεν υποχρεώνονται να κάνουν καμιά αλλαγή στο όνομα του κράτους τους, όπως αυθαίρετα το αναφέρουν στο Σύνταγμά τους, πλαστογραφώντας
την ελληνική ιστορία. «Δημοκρατία της Μακεδονίας», λοιπόν.
2) Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον ΟΗΕ και για οποιαδήποτε άλλη επίσημη διεθνή χρήση. Στα 13 σημεία της πρότασης, όπως «διέρρευσαν» στον ελληνικό τύπο, αναφέρεται ότι το σύνθετο αυτό όνομα θα χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ αποκλειστικά και γίνεται σύσταση στους άλλους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν το ίδιο. Η ερμηνευτική δήλωση όμως κάνει σαφές ότι πρόκειται για διπλή ονομασία. Όλος ο κόσμος θα μιλάει για Μακεδονία και μόνο η Ελλάδα θα προσθέτει το όνομα της πρωτεύουσας.
Αν αυτά γίνουν δεκτά, νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία των Σκοπιανών και τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν να διατυπώνουν τα επεκτατικά τους ιδεολογήματα σε βάρος της Ελλάδας, με την υποστήριξη των Αμερικανών και άλλων. Αυτό φαίνεται και από άλλα σημεία της πρότασης Νίμιτς, ο οποίος πιστεύει ότι «θα βοηθούσε» αν άρχιζαν διμερείς συνομιλίες, για να αποσύρουν οι Σκοπιανοί τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες που εμφανίζουν την ελληνική Μακεδονία ως κατεχόμενη, που πρέπει να την «απελευθερώσουν». Δηλ. καμιά πραγματική πίεση δεν ασκείται στους Σκοπιανούς!
Σύμφωνα με τις διαρροές η Ελλάδα δε θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» για το γεωγραφικό της διαμέρισμα, το αεροδρόμιο της κλπ., ούτε το επίθετο «μακεδονικός» για προϊόντα της. Στην ερμηνευτική δήλωση όμως δεν εμφανίζονται έτσι τα πράγματα.
Ένα άλλο «πονηρό» σημείο του Νίμιτς είναι ότι θεωρεί ότι ολόκληρο το κράτος των Σκοπίων ανήκει στο γεωγραφικό χώρο της ιστορικής Μακεδονίας, ενώ η αλήθεια είναι ότι ανήκει μόνο το 1/4, στο οποίο δε συμπεριλαμβάνεται καν η πρωτεύουσα τους.
Θα περίμενε κανείς ότι δε θα υπήρχε Έλληνας που να μην επέστρεφε ως απαράδεκτη την πρόταση στον κ. Νίμιτς. Κι όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να την αποδεχθεί «σαν βάση για μια λύση». Ο ανεκδιήγητος Γιωργάκης, αντί να επιδοκιμάσει τη Ν.Δ., επειδή προσχώρησε στη δική του πολιτική, είπε ότι η πρόταση «δε φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή λύση». Όταν οι δημοσιογράφοι επέμεναν να τους πεί πού διαφωνεί, τους απάντησε: «Ρωτήστε την κυβέρνηση»!! Το ΚΚΕ, θεωρώντας ακόμη και σήμερα ότι πρέπει να πειθαρχεί στις αποφάσεις της Κομιντέρν, όχι μόνο δεν ενοχλείται απ' όλα αυτά, αλλά συνδιοργανώνει στις Πρέσπες εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης με τα Κ.Κ. Αλβανίας και «Μακεδονίας»! Ο ΣΥΝ βρίσκεται επίσης στην ίδια γραμμή.
Πολλοί έλεγαν και έγραφαν ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπιανών στην Ε.Ε. και το NATO, αν δεν υποχωρήσουν στο ζήτημα του ονόματος. Ο Νίμιτς αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να υποστηρίξει την ένταξη αυτή, χωρίς να αναφέρει κάποιον όρο. Ποια κυβέρνηση ανέλαβε αυτή την υποχρέωση; Του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ.; Ο ελληνικός λαός δε δικαιούται (κατά τη γνώμη τους) να γνωρίζει.
Όμως και μόνο το γεγονός ότι το θέμα του ονόματος έρχεται και φεύγει σαν κομήτης στα ΜΜΕ και στα λόγια των πολιτικών δείχνει τον πανικό τους ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν είναι δυνατό να το ξεχάσουν σε 10 ή 20 χρόνια, αλλά (όπως έδειξε η δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ) η συντριπτική πλειοψηφία παραμένει σταθερή στη θέση της μη χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγου του για το όνομα του κράτους των Σκοπίων.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)