Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

Σε πλήρη αποτυχία οδηγείται η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους, που στηρίχτηκε στο παραμύθι της τρομοκρατίας και εκδηλώθηκε με τη μεγαλύτερη ωμότητα στο χώρο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής. Αντί να ενισχυθούν οι ΗΠΑ από αυτή τη γιγαντιαία κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων και προπαγανδιστικών μηχανισμών, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, βγαίνουν ενισχυμένοι οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους παραγωγοί πετρελαίου (όχι ο ... Σαντάμ και ο Μπιν Λάντεν), η Ρωσία, το Ιράν, η Βενεζουέλα κλπ., και συγχρόνως αφυπνίζονται λαοί και κινήματα.
Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους Βρετανοί έθεσαν, βεβαίως, υπό τον έλεγχό τους τα πετρέλαια του Ιράκ (για πόσο χρόνο, άραγε;), αλλά το κόστος του πολέμου είναι πολύ μεγαλύτερο από τα κέρδη του πετρελαίου, παρά την αύξηση της τιμής. «Ανοίξαμε τους ασκούς του Αιόλου, ανατρέποντας το Σαντάμ», ομολογούν κάποιοι Αμερικανοί.
Η εισβολή στο Ιράν, που προαναγγέλθηκε μαζί με την αντίστοιχη του Ιράκ, ματαιώθηκε. Αντ’ αυτής συζητούνται πλέον μόνο κάποια αεροπορικά χτυπήματα, με στόχο την επιβράδυνση του πυρηνικού του προγράμματος, που απειλεί να σπάσει το πυρηνικό μονοπώλιο του Ισραήλ στην περιοχή. Ο νέος πρόεδρος Αχμαντινετζάντ όχι μόνο ακολουθεί πιο αδιάλλακτη πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά συγχρόνως ξεκίνησε αγώνα στο εσωτερικό κατά των κοινωνικών ανισοτήτων, κατά της διαφθοράς και του κατεστημένου του ανώτερου κλήρου.
Η Ρωσία δεν έχει πλέον άδεια τα κρατικά ταμεία, ανασυγκροτείται ταχύτατα, επανακτά βαθμιαία μέρος της χαμένης επιρροής της ΕΣΣΔ, έδειξε τα δόντια της στην κρίση του φυσικού αερίου με την Ουκρανία και υπολογίζεται πλέον ως μια μεγάλη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη.
Το καθεστώς Τσάβες στη Βενεζουέλα πραγματοποιεί στο εσωτερικό ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Χιλιάδες γιατροί και άλλοι επιστήμονες από την Κούβα εργάζονται στη Βενεζουέλα, με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Προγράμματα για δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν σπίτια, επάρκεια τροφίμων (με προώθηση των βιολογικών), καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, επανεγκατάσταση των εσωτερικών μεταναστών στην ύπαιθρο, διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ινδιάνων, χορήγησης συλλογικών τίτλων γης κλπ. βγάζουν ταχύτατα από την ανέχεια τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, με ταυτόχρονη σχολαστική τήρηση όλων των δημοκρατικών διαδικασιών. Η Βενεζουέλα γίνεται παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την αμερικανική ήπειρο, ακόμη και στις ΗΠΑ(!), όπου προμηθεύει με πολύ φτηνό πετρέλαιο περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια! Η προπαγάνδα των ΗΠΑ για έλλειψη δημοκρατίας στη Βενεζουέλα απορρίφθηκε ακόμη και από το δήμαρχο του Λονδίνου Λίβινγκστον, που δήλωσε ότι «η Βενεζουέλα είναι σήμερα από τις πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου». Ο δήμαρχος τιμωρήθηκε στη ... δημοκρατική του χώρα με 1 μήνα αργία, για «προσβολή» ενός Εβραίου δημοσιογράφου!
Στη Νιγηρία οι επιθέσεις των ανταρτών ακόμη και σε δεξαμενόπλοια ανάγκασαν τις βρετανικές εταιρίες πετρελαίου να μειώσουν κατά το 1/3 την παραγωγή. Στο Νεπάλ οι αριστεροί αντάρτες με αναμφισβήτητη ωριμότητα ελέγχουν ήδη σχεδόν όλη τη χώρα και προγραμματίζουν την κατάληψη της πρωτεύουσας με ειρηνικό τρόπο, στέλνοντας μηνύματα στην πολυάνθρωπη γειτονιά τους.
Στις εκλογές της Παλαιστίνης η Φατάχ (η οργάνωση του Γιασέρ Αραφάτ, που μέχρι τώρα «κυβερνούσε» τα παλαιστινιακά εδάφη), την οποία οι Δυτικοί με τη «βοήθειά» τους είχαν εν μέρει διαφθείρει και ελέγξει, ηττήθηκε από την αδιάφθορη και ασυμβίβαστη Χαμάς. Οι ΗΠΑ, σε μια επίδειξη ... δημοκρατικότητας, τιμώρησαν τους Παλαιστίνιους με διακοπή της χρηματοδότησης, όμως ο προϋπολογισμός της παλαιστινιακής αρχής δε φαίνεται ότι θα επηρεαστεί, αφού πολλές χώρες προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν. Ακόμη και η Ε.Ε., που στην αρχή είχε παγώσει τα σχετικά κονδύλια, αναγκάστηκε να τα απελευθερώσει. Επίσης οι κατ’ εξοχήν φιλοαμερικανικές Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία δεν τόλμησαν να αρνηθούν βοήθεια. (Μόλις η Σ. Αραβία ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει τη Χαμάς, η «αντιαμερικανική» Αλ Κάιντα απάντησε με τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφός της!)
Τελικά οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα, με τη (φιλο)ισραηλινή τους πολιτική, έγιναν μισητές από όλο το μουσουλμανικό κόσμο (όπως εκφράστηκε και με ακραία μορφή στις αντιδράσεις με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ) και μακροπρόθεσμα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το βίο του εβραϊκού κράτους και των κατοίκων του.
Εν τω μεταξύ αραβική εταιρία αγόρασε τα κυριότερα λιμάνια των ΗΠΑ!