ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Ο ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν από νεαρός στρατολογήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σπούδασε Νομική στο Κάιρο, με όλα τα έξοδα καλυμμένα από τις ΗΠΑ. Πρωταγωνίστησε το 1963 στην ανατροπή του αριστερού καθεστώτος του Κάσεμ στο Ιράκ και στις μαζικές εκτελέσεις των υποστηρικτών του. Το 1979 γίνεται και τυπικά αρχηγός του Ιράκ.
Το 1980, με εντολή και υποστήριξη των ΗΠΑ, επιτίθεται στο Ιράν, για να καταστείλει την ισλαμική επανάσταση, που το προηγούμενο έτος είχε ανατρέψει το φιλοαμερικανό Σάχη. Διατείνεται ότι σε 3 μέρες θα μπει στην Τεχεράνη, αλλά ο πόλεμος διαρκεί 8 χρόνια και κοστίζει 1.000.000 νεκρούς. Ο Σαντάμ χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των Ιρανών (που του προμηθεύουν οι Αμερικανοί), ο Ράμσφελντ επισκέπτεται 2 φορές το Ιράκ και συνεργάζεται με το Σαντάμ για την παροχή της αναγκαίας αμερικανικής βοήθειας, αλλά ο σκοπός τους δεν επιτυγχάνεται.

Το «αντίπαλο δέος»

Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακαλύπτουν το «αντίπαλο δέος» στην ισλαμική τρομοκρατία, την οποία οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει. Ο Σαντάμ προσφέρεται ως βολικός και ακίνδυνος «δαόμονας».
Με την (υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ, όπως ομολογήθηκε) εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 έδωσε τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να επέμβουν το 1991 στη Μ. Ανατολή, να εμφανιστούν (μέσω CNN) ως στρατιωτικά ακατανίκητοι (αφού ο στρατός του Σαντάμ δεν έριξε ούτε μια τουφεκιά!) και να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις σε συντηρητικές αραβικές χώρες.
Το 2003 οι ανιστόρητοι που κυβερνούν τις ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούν να τρομοκρατήσουν όλο τον πλανήτη και να επιβάλουν τη θέλησή τους παντού. Μαζί με τους συμμάχους τους εισβάλλουν στο Ιράκ, όπου είναι βέβαιοι ότι ο στρατός του Σαντάμ πάλι δε θα ρίξει ούτε μια τουφεκιά) και προαναγγέλλουν την ανά μήνα κατάκτηση και μιας χώρας του «άξονα του κακού». Η πανίσχυρη Προεδρική Φρουρά, φόβος και τρόμος των αντιπάλων του Σαντάμ, εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από προσώπου γης.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι Αμερικανοί βάλτωσαν στο Ιράκ και θεωρούν ότι χρειάζονται πλέον το Σαντάμ μόνο για να προσφέρουν ως δημόσιο θέαμα τον απαγχονισμό του.

Οι συνέπειες του απαγχονισμού

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαντάμ είναι πολιτικά υπεύθυνος για σοβαρά εγκλήματα. Αλλά δεν καταδικάστηκε για τα μεγαλύτερα: την προδοσία της πατρίδας του και τα δεινά που προκάλεσε στους γειτονικούς λαούς. Εν πάση περιπτώσει, για εγκλήματα σε βάρος των Ιρακινών πρώτα έπρεπε να απαγχονιστούν ο Μπους και ο Μπλερ και τρίτος ο Σαντάμ. Βεβαίως, θέση του ΑΣΚΕ είναι ότι η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα, ιδίως πολιτικό.
Οι Αμερικανοί σχεδίασαν μια Μέση Ανατολή με πολλά μικρά και αδύνατα κράτη, υποτεταγμένα στο Ισραήλ, των οποίων οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους θα εκμεταλλεύονται άγρια και ανενόχλητα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Εκτίμησή μας είναι ότι ο απαγχονισμός του Σαντάμ, από τους πολλαπλούς στόχους των Αμερικανών, μόνον έναν φαίνεται να προωθεί: το διαμελισμό του ιρακινού κράτους. Ας ελπίσουμε ότι ούτε αυτόν τελικά θα πετύχουν.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)