ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ …ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Μας απειλούν ότι δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα από την κρίση. Μας φοβερίζουν για δύσκολο χειμώνα και μας προετοιμάζουν για “απαραίτητες” θυσίες, μια και τα Golden Boys δούλεψαν υπερωρίες και πλούτισαν οι αεριτζήδες. Βεβαίως το λογαριασμό θα πληρώσουν οι αδύνατες κοινωνικά τάξεις, οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν στο δρόμο, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα πεινάσουν και οι αγρότες, που βλέπουν τα έξοδα να τρέχουν, τα προϊόντά τους να πουλιούνται πανάκριβα στα μαγαζιά, αλλά αυτοί να μένουν με άδειες τσέπες. Αυτοί μοχθούν, άλλοι θησαυρίζουν.

Αγρότες σε απόγνωση

Πάνω από 500.000 αγροτικές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση και η κυβέρνηση απουσιάζει, ευνοεί την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων, αυτών που το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί να εξαλείψει, προστατεύει τα ολιγοπώλια των βιομηχανιών που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα, με τους νόμους και τις εντολές της Ε.Ε., αδιαφορεί για τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες των εμπόρων, που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Έτσι, ενώ οι τιμές παραγωγού σε λάδι – σιτάρι – καλαμπόκι – βαμβάκι – γάλα κ.λπ. μειώνονται από 20 – 40 %, οι τιμές των προϊόντων στα ράφια συνεχώς αυξάνουν “λόγω της κρίσης”. Συγκεκριμένα από τις 24 Οκτωβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν υποβληθεί νέοι τιμοκατάλογοι με αυξήσεις που ξεπερνούν το 10% και αφορούν περισσότερα από 1000, αγροτικά κυρίως, προϊόντα και τρόφιμα από 20 εταιρείες.
Την ίδια στιγμή και ενώ το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους έχει πολλαπλασιαστεί, το εισόδημά τους μειώνεται δραματικά, λόγω των καιρικών φαινομένων και συνθηκών και λόγω της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε., που αποσκοπεί στην εξόντωσή τους.

Οι αγρότες στο 4%

Έχουμε ξαναγράψει ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας στο 4%, για λόγους που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα φύλλα της Ενημέρωσης και στο ΑΣΚΕ-4. Λοιπόν τα καταφέρνουν! Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., το 2005 υπήρχαν στη χώρα μας 7.769 αγελαδοτρόφοι, ενώ σε τρία χρόνια έμειναν 5.660, δηλαδή 2.109 λιγότεροι. Αυτό κατάφερε το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών.
Πλήθος άλλοι αγρότες εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και αναζητούν μάταια την τύχη τους σε αστικά κέντρα και σε άλλες ασχολίες. Οι συνεταιρισμοί, που θα ήταν ασπίδα προστασίας τους, φρόντισε το ΠΑΣΟΚ να υπερχρεωθούν και να διαλυθούν. Συνεταιριστικές βιομηχανίες που γλίτωσαν, όπως η ΣΕΒΑΘ, κλείνουν από εισαγωγές φτηνών προϊόντων αμφίβολης ή κακής ποιότητας από Αίγυπτο, Λατινική Αμερική ακόμα και από την Κίνα.
Έτσι διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας και ο κάποτε δυναμικός κλάδος της αγροτικής μας παραγωγής φθίνουν. Οι “προστάτες” μας και “εταίροι” από τις Βρυξέλες κάνουν τη δουλειά τους, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά τους. Οι δικοί μας πολιτικοί, αυτοί που έπρεπε να προστατεύουν την αγροτιά, που στηρίζει τη χώρα μας, τι κάνουν;


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)