ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ κ. ΝΙΜΙΤΣ

Η εφημερίδα «Έθνος» στις 19/10/08 έφερε στο φως εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια προς το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, τους υπουργούς Εξωτερικών και ’μυνας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με το οποίο αποδεικνύονται αυτά που τόσο καιρό υποστηρίζει το ΑΣΚΕ και περιλαμβάνονται στην τελευταία του έκδοση για τη Μακεδονία, δηλ. 1) ότι ο κ. Νίμιτς δεν είναι ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής, αλλά εντολοδόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 2) ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο άθλιος υπάλληλός του δεν είναι καν μεσολαβητές, αλλά υποστηρικτές και καθοδηγητές της μιας πλευράς, δηλ. των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα αποκαλύπτει ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς είχε προσυμφωνηθεί στις 25-27/7/2008 στα Σκόπια στις συζητήσεις που είχαν η αμερικανίδα πρεσβευτής Μιλοβάνοβιτς, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Χιλ και οι Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι, ερήμην της Ελλάδας. Η εντολή ήταν να παραμείνει τα τηλεγράφημα απόρρητο για 10 χρόνια(!) και τη γνησιότητά του δεν τόλμησε να αμφισβητήσει καμιά αμερικανική υπηρεσία.

Επί της ουσίας

Η πρόταση Νίμιτς είναι η διπλή ονομασία, «Βόρεια Μακεδονία» για τους διεθνείς οργανισμούς και «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό. Στις διμερείς σχέσεις είναι θέμα κάθε χώρας να επιλέξει ένα από τα δύο ονόματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, αν δεχθεί την πρόταση, θα υποχρεωθεί να πιέζει μία μία χώρα να αλλάξει το όνομα με το οποίο έχει αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων!
Όπως εξηγούμε στο ΑΣΚΕ-5, οι Σκοπιανοί και οι καθοδηγητές τους δεν απαιτούν το όνομα της Μακεδονίας (έστω σύνθετο) ως αυτοσκοπό και τελική επιδίωξη, αλλά ως μέσο με το οποίο θα κατοχυρώσουν την αναγνώριση «μακεδονικού έθνους» με «μακεδονική γλώσσα», που με τη σειρά του θα τους «νομιμοποιήσει» στις επεκτατικές τους βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Η διαπραγμάτευση, λοιπόν, από πλευράς Ελλάδας θα έπρεπε να ξεκινά από τον όρο της απάλειψης των αναφορών περί «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» από κάθε επίσημο κείμενο της ΠΓΔΜ, κάτι που δε γίνεται. Έτσι Αμερικανοί και Σκοπιανοί, όπως ομολογείται και στο τηλεγράφημα, θέλουν να αφήσουν το ζήτημα εκτός διαπραγματεύσεων και να το περάσουν στη «ζούλα» μέσω της γραφειοκρατίας του ΟΗΕ, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ: «Η γλώσσα και η εθνικότητα θα καλούνται μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να το χειριστεί κανείς σιωπηρά …», προτείνουν οι Αμερικανοί.
Ο παραγκωνισμός του Γκρούεφσκι και του έμπιστού του διαπραγματευτή Διμιτρόφ και η ανάθεση της αρμοδιότητας αποκλειστικά στον «μετριοπαθή» Τσερβένκοφσκι δείχνει την αγωνία της διοίκησης Μπους να τελειώνει με το θέμα πριν τη λήξη της θητείας της και πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο, οπότε θα επιχειρήσει πάλι την ένταξη των Σκοπίων. Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πιέσεις προς τη δική μας πλευρά για παραπέρα υποχωρήσεις.

Πώς αντιδρά η Ελλάδα;

Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς αντιδρά η Ελλάδα. Αν κρίνουμε από τα κατορθώματα του πατρός την περίοδο 1990-93, δεν πρέπει να έχουμε πολλές αυταπάτες ότι οι παραπάνω μεθοδεύσεις τυγχάνουν της ανοχής της θυγατρός Ντόρας, με αντάλλαγμα την αμερικανική υποστήριξη για την προώθησή της στην πρωθυπουργία. Το τηλεγράφημα λέει πως «οι Έλληνες θα το δεχτούν αυτό, αν δεν τους ζητηθεί ευθέως να το κάνουν … Απλώς αφήστε το να αποτελέσει μέρος του παραρτήματος της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.» Πού οφείλεται αυτή η αισιοδοξία Αμερικανών και Σκοπιανών; Πιστεύουν ότι σύντομα θα υποχωρήσει ή θα πέσει ο Καραμανλής;
Ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά (Καραμανλής, Παπούλιας, Μολυβιάτης κ.λπ.) συνεχίζει, τουλάχιστον, να προβάλλει τη «μισή» αντίσταση που φάνηκε και στο Βουκουρέστι και ότι αυτοί «διέρρευσαν» το τηλεγράφημα στο «Έθνος», ιδιοκτησίας Μπόμπολα, ο οποίος συνεχίζει να κάνει «χρυσές δουλειές» (πιο «χρυσές», για την ακρίβεια) και με την κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού προηγουμένως (υποθέτουμε) το «αλίευσαν» κάποιοι Ελληνοαμερικανοί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτή η πολιτική, που διαδέχθηκε την εγκληματική απραξία των κυβερνήσεων Σημίτη-Πάγκαλου-Γιωργάκη, συνεχίζει να φέρνει κάποια θετικά αποτελέσματα. Ο Παναμάς, το Μεξικό και η Λ.Δ. Κονγκό άλλαξαν στάση και ανακοίνωσαν ότι στο εξής και μέχρι την οριστική συμφωνία με την Ελλάδα δε θα αποκαλούν πλέον το γειτονικό κράτος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά ΠΓΔΜ.
Η αναστροφή του κλίματος θα μπορούσε να επιταχυνθεί, αν η Ελλάδα ακολουθούσε μια πιο αποφασιστική πολιτική, με πρώτη κίνηση την απαίτηση να αντικατασταθεί ο υπάλληλος που παριστάνει το μεσολαβητή. Ολόκληρη η πρότασή μας περιέχεται στο ΑΣΚΕ-5.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)