Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟ ΑΣΚΕ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το ΑΣΚΕ, με την παρακάτω ανακοίνωσή του της 15/9/09, εξηγεί για ποιο λόγο δε συμμετέχει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και καλεί τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στην κάλπη και να δώσουν θετική ψήφο.
«Όπως είναι γνωστό, το ΑΣΚΕ δεν παίρνει ούτε 1 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση. Οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά από τα μέλη και τους φίλους του, αφού ούτε έχουμε, ούτε επιθυμούμε να έχουμε την παραμικρή οικονομική ενίσχυση από οικονομικά ισχυρούς ή ξένα κέντρα ή αδιαφανείς πηγές, όπως άλλα κόμματα.
Έτσι, η προσφυγή και πάλι στις κάλπες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα απαιτεί οικονομικούς πόρους που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του ΑΣΚΕ. Γι’ αυτό το ΑΣΚΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όπως θα το επιθυμούσαμε, με σκοπό να προβάλουμε πιο αποτελεσματικά τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Έχουμε επίγνωση ότι αυτή μας η απόφαση δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες που ήθελαν να μας στηρίξουν και με την ψήφο τους και τώρα δε θα μπορούν να εκφραστούν και εκλογικά, αλλά δυστυχώς δε γίνεται διαφορετικά. Φυσικά, μέσα στις δραστηριότητες του ΑΣΚΕ την περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η συγκέντρωση χρημάτων για να συμμετάσχουμε στις αμέσως επόμενες εκλογές, που φαίνεται ότι δε θ’ αργήσουν.
Σύμφωνα με την πάγια θέση του, το ΑΣΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους του να μην επιλέξουν την αποχή, το λευκό ή το άκυρο, που απαξιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και δημιουργούν προϋποθέσεις ευνοϊκές για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε ακόμη χειρότερη βάση από τη σημερινή. Καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσει ο καθένας θετικά, το κόμμα εκείνο που θεωρεί ότι οι θέσεις του είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΑΣΚΕ.»
Η ανακοίνωση αυτή είναι αρκετή για τους παλαιότερους φίλους του ΑΣΚΕ, που κατανοούν ποια στάση καλούνται να τηρήσουν. Για τους νεώτερους φίλους, που ζητούν πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση, διευκρινίζουμε ότι τέτοια κατεύθυνση δεν μπορεί να δοθεί, ότι με όσα λέμε δεν υπονοούμε ένα μόνο κόμμα, γιατί άλλα κόμματα είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΑΣΚΕ στα κοινωνικά ζητήματα και στο ζήτημα της Ε.Ε., άλλα πιο κοντά στα εθνικά θέματα, άλλα σε ζητήματα δημοκρατίας και πολιτισμού.
Προτρέπουμε, μάλιστα, τον κάθε φίλο να μη δημοσιοποιήσει την προσωπική του ψήφο (ούτε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα γνωρίζουν μεταξύ τους τι ψήφισε ο καθένας), ώστε να μην εμφανιστεί το ΑΣΚΕ με διάφορους αποκλίνοντες προσανατολισμούς ή συγγενές με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, οπότε θα χρεωνόμασταν και τα αρνητικά του κόμματος αυτού.
Η αντίθεσή μας στην αποχή, το λευκό και το άκυρο σημαίνει, πέραν των όσων αναφέρει η ανακοίνωση, ότι δεν ισοπεδώνουμε όλα τα κόμματα, παρότι η θετική μας ψήφος δίνεται «με μισή καρδιά», αφού με όλα τα κόμματα που πιθανόν να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι μας έχουμε τεράστιες ιδεολογικές διαφορές.
Το ΑΣΚΕ συνεχίζει όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές του (βλ. άλλες στήλες) και καλεί μέλη και φίλους, στο μέτρο του δυνατού ο καθένας, να συνεχίσουν την οικονομική τους συμβολή, ώστε, πέραν των παγίων εξόδων μας, να εξοφληθεί το μικρό χρέος που μας έχει απομείνει από τις ευρωεκλογές και να αρχίσει η συγκέντρωση χρημάτων για τις αμέσως επόμενες εκλογές. Ο καθένας καλείται να δηλώσει το ποσό με το οποίο θα συμβάλει σ’ αυτή μας την προσπάθεια.