Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΚΚΕ και το ευρώ

Δυσάρεστη στροφή του ΚΚΕ για το νόμισμα. Τώρα που ο πολύς κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει πόσο μας ζημιώνει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ, τώρα που για πρώτη φορά άρχισε να συζητείται ανοιχτά το θέμα της απελευθέρωσής μας από την Ε.Ε. και το ευρώ, το ΚΚΕ πρακτικά συντάσσεται με τους ευρωπαϊστές:
«Η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική», είπε στην πρωινή εκπομπή του «Αντένα» η Α. Παπαρήγα στις 30/5/11 (Ριζοσπάστης 31/5/11). Τόσο καιρό δηλ. υποστήριζε την αποδέσμευση εκ του ασφαλούς ότι δεν ετίθετο θέμα. «Εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη, δεν το βλέπουμε». Μετατρέποντας την επιθυμία του σε πρόβλεψη, το ΚΚΕ προεξοφλεί ότι οι κινητοποιήσεις κατά του μνημονίου και της κατοχής δε θα ενισχυθούν και δε θα ριζοσπαστικοποιηθούν τόσο, ώστε να επιβάλουν την αποχώρηση από την Ε.Ε./ΟΝΕ. «Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την Ε.Ε.» Η Ελλάδα δηλ. θα φύγει από την Ε.Ε./ΟΝΕ, όταν το αποφασίσει η Γερμανία κι όχι όταν το αποφασίσει ο ελληνικός λαός! ’λλα, όμως, έλεγε μέχρι τώρα το ΚΚΕ για τις δυνατότητες του λαϊκού κινήματος! Για να μετριάσει τις εντυπώσεις, η Α. Παπαρήγα προλέγει ότι «εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την Ε.Ε.». Να αποδεσμευτούμε γενικά. Πότε δηλαδή; Όταν θα υπάρξει η κατά το ΚΚΕ «λαϊκή εξουσία» στην Ελλάδα, δηλ. το σοβιετικό πρότυπο το προ του 1956, όπως περιγράφεται στην απόφαση του τελευταίου συνεδρίου, δηλ. ποτέ!
Γιατί, άραγε, τέτοια στροφή; Ας ελπίσουμε ότι οι αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος θα επαναφέρουν το ΚΚΕ τουλάχιστον στην προηγούμενη θέση του.