Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Ενώ η Ελλάδα αποδυναμώνεται με την ένταξή της στην Ε.Ε. και την επιβολή των μνημονίων, η γειτονική Τουρκία αναπτύσσεται. Ο πολύς κόσμος ζει στη φτώχεια (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι περίπου το μισό της Ελλάδας), αλλά το κράτος διαθέτει πόρους και ασκεί πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Εκτός από την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα, που δεν μπορεί να παρακολουθήσει η Ελλάδα, η Τουρκία υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής διείσδυσης στην Ελλάδα, κυρίως στις περιοχές που συνορεύουν μ’ αυτήν, όπου επιδιώκει αλλαγή του καθεστώτος.
Αφού ξεκίνησε με την αγορά λιμανιών (Μυτιλήνη, Φλοίσβος, Καλαμάτα κ.ά.), την εξαγορά επιχειρήσεων, όπως η ιστορική βιομηχανία χαρτιού ΜΕΛ στη Θεσσαλονίκη, εστιάζει το ενδιαφέρον της στη Θράκη, όπου επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της χρεοκοπημένης καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, η οποία υπήρξε η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας μας, με μερίδιο 20% στην αγορά και πρωτοπόρα τεχνογνωσία. Πώς θα αισθανθούν άραγε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, που η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων τους πετάει στο δρόμο, καθώς και οι αγρότες της περιοχής που προμήθευαν με καπνά τη βιομηχανία, όταν έρθουν οι Τούρκοι να τους «σώσουν»; Περιττό να τονίσουμε ότι οι Τούρκοι αγοραστές έχουν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν όλο το υπάρχον προσωπικό και θα διπλασιάσουν τον κύκλο εργασιών. Αναμενόμενο είναι ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με άτομα πειθήνια στο τουρκικό προξενείο.
Επίσης η εταιρεία χρυσού Ελντοράντο, που εξαγόρασε την Πασίφικ Φρόντιερ στον Έβρο (και τα μεταλλεία της Κασσάνδρας) έχει πολύ σημαντικά συμφέροντα στην Τουρκία και ενεργεί ως σύμβουλος σε θέματα χρυσού του Τούρκου πρωθυπουργού.
Άλλη σημαντική τουρκική επένδυση είναι η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Ζιραάτ, που από το 2009 έχει ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Ρόδο. Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα έκανε πρόταση για παροχή δανείων σε αγρότες και επιχειρηματίες ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν κόψει τα δάνεια! Με τα δάνεια θα υποθηκεύεται ελληνική γη υπέρ της τουρκικής τράπεζας, ως συνέχεια της μυστικής χρηματοδότησης από το τουρκικό κράτος μουσουλμάνων της Θράκης για εξαγορά γης και περιουσιών χριστιανών.
Αν στα παραπάνω προστεθούν ότι το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής αλωνίζει εδώ και χρόνια ανενόχλητο σ’ όλη την ελληνική Θράκη, ότι θεσμικοί παράγοντες της Πολιτείας (από πολιτικούς μέχρι τους μητροπολίτες Ξάνθης και Διδυμοτείχου) υποκλίνονται σ’ αυτό, ότι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, σαν την κ. Δραγώνα, αγωνίζονται για τον εκτουρκισμό της μειονότητας, μάλλον πρέπει ν’ ανησυχούμε για το τι μας ξημερώνει.
Ευτυχώς, είμαστε πάρα πολλοί αυτοί που ανησυχούμε! Παραδείγματα: 32 βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησαν την απομάκρυνση του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή Σενέρ. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος αντέδρασε στον έλεγχο της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων από το τουρκικό προξενείο, παρά τη διαφωνία των κυβερνητικών του εταίρων της ΔΗΜΑΡ. Η τοπική ΕΛΜΕ και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν επίσης στη δραστηριότητα του προξενείου, αντιθέτως ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιουσούφ ζητάει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία!
Τέλος, σημαντικό είναι ότι διορίστηκε νέος διευθυντής στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στην Ξάνθη, σε θέση που παρέμενε για μεγάλο διάστημα κενή. Ας ελπίσουμε ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το ελληνικό κράτος θα κάνει σαφές σε όλους ότι προστατεύει ολόκληρη την επικράτεια που του ανήκει και θα περιορίσει την προκλητική παρέμβαση της Άγκυρας σ’ αυτή η περιοχή.