ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Αφού ο Αντ. Σαμαράς «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» των ξένων για τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, φαίνεται ότι προσαρμόζεται και στα εθνικά θέματα. Απώλεια μνήμης για όλες πλέον τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
Στις 4 Μαρτίου επισκέφθηκε την Τουρκία με 10 υπουργούς και 100 επιχειρηματίες, για να συνεδριάσει για δεύτερη φορά το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας», ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο, εγκαινιασμένο από το Γιωργάκη το 2010, και να υπογραφούν κάποιες συμφωνίες.
Η Τουρκία ως τοπικός γκάγκστερ
Ο Σαμαράς, δυστυχώς, λειτούργησε περίπου όπως οι προκάτοχοί του, ο Καραμανλής, με τον κουμπάρο Ερντογάν και τα χαλιά της κ. Εμινέ, και ο Γιωργάκης, με τα ζεϊμπέκικα υπό τα χειροκροτήματα του Τζεμ (για να μην ξεχνιόμαστε). Κι όλ’ αυτά ενώ: 1) Τα στρατεύματα κατοχής παραμένουν στην Κύπρο. 2) Οι τσαμπουκάδες στο Αιγαίο είναι συνεχείς και το casus belli εν πλήρει ισχύ, με την Τουρκία να συμπεριφέρεται σαν να της έχει αναγνωρισθεί κυριαρχία στο μισό Αιγαίο. 3) Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής συμπεριφέρεται ως τοπική εξουσία, στην οποία εξαναγκάζονται να πειθαρχούν οι μουσουλμάνοι και υποκλίνονται αρκετοί χριστιανοί αξιωματούχοι. Αρχίζει να προβάλλεται το αίτημα για αυτονόμηση της Ελληνικής Θράκης, της οποίας κυκλοφορούν ήδη σημαίες. Με μία απ’ αυτές φωτογραφήθηκε μια μουσουλμάνα ΕΠΟΠ του ελληνικού στρατού στην Προύσα, όπου πήγε εκδρομή με σύλλογο χρηματοδοτούμενο από το προξενείο!! Σε λίγο θα υποβληθεί στους διεθνείς οργανισμούς και το αίτημα για προστασία της … καταπιεζόμενης μουσουλμανικής μειονότητας από τον τουρκικό στρατό. Η ιδιαίτερη δραστηριοποίηση της «Χρυσής Αυγής» στη Θράκη αυξάνει τους κινδύνους. 4) Η Αλβανία ακύρωσε τη Συμφωνία της με την Ελλάδα για την ΑΟΖ κατόπιν τουρκικών πιέσεων. 5) Στην Αίγυπτο η Άνω Βουλή ψήφισε ν’ ακυρωθεί η συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ και να αναγνωριστεί η Τουρκία ως τρίτο μέλος στη νέα συμφωνία. 6) Η Τουρκία παροτρύνει και βοηθάει παντοιοτρόπως τους Σκοπιανούς στους παραλογισμούς τους κατά της Ελλάδας. 7) Η Τουρκία αυξάνει αλματωδώς τις πολεμικές της δαπάνες, ενώ η Ελλάδα μειώνει δραστικά ακόμη και δαπάνες αναγκαίες για τη στοιχειώδη λειτουργία των Ενόπλων της Δυνάμεων.
Η Τουρκία και το Διεθνές Δίκαιο
Ο Α. Σαμαράς επισκέφθηκε την Τουρκία περίπου σαν να μη συμβαίνει τίποτα απ’ όλ’ αυτά, ενώ συμπολίτευση και αντιπολίτευση δεν του τα υπενθύμισαν. Περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στο δικαίωμα της Ελλάδας που απορρέει απ’ αυτό για την ΑΟΖ. Όταν ρωτήθηκε, είπε ότι «δε νομίζω ότι είναι στιγμή για αναλυτική συζήτηση και λεπτομέρειες».
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αν και χρησιμοποιεί διατάξεις του για να κατοχυρώνει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, όχι όμως και για το Αιγαίο! Αλλά και ό,τι υπογράφει παγίως το καταπατά, αν δεν τη συμφέρει, όπως π.χ. τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες. Ακόμη και τη συμφωνία Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου να μη γίνουν ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις Σαμαρά-Ερντογάν την αθέτησαν, επιτρέποντας σε τουρκάλα δημοσιογράφο να μιλήσει για εκπαίδευση Τούρκων και Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα, ώστε η ελληνική αντιπροσωπεία να βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου!
Η Τουρκία, όποτε δέχεται την επίσκεψη ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου, φροντίζει να προκαλεί, για να τονίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τις ψοφοδεείς ελληνικές κυβερνήσεις. Έτσι και τώρα, την επομένη της επίσκεψης Σαμαρά (5 Μαρτίου) η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων (ΤΡΑΟ) να συνεχίσει κανονικά τις έρευνες σε περιοχές, μεταξύ των οποίων μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου, για τις οποίες ακόμη και το CNN Turk παραδέχθηκε ότι είναι εκτός τουρκικής δικαιοδοσίας. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από 1 χρόνο, στις 27/4/12, η ΤΡΑΟ πήρε εντολή για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Καστελόρριζο κ.λπ.), για την οποία η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε χλιαρά στον ΟΗΕ στις 20/2/13! Φοβερά αντανακλαστικά! Και το χειρότερο, αφού η Τουρκία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς δεν έκρινε ότι έπρεπε να αναβάλει (έστω) το ταξίδι του.
Οι συμφωνίες
Όταν δέχεσαι να επισκεφθείς την Τουρκία με αυτά τα δεδομένα, χωρίς να αποσπάσεις καν τη δέσμευσή της ότι θα βελτιωθεί η συμπεριφορά της, όταν υπογράφεις 25 συμφωνίες (για μετεωρολογία, δικαιοσύνη, θαλάσσιες μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, φυσικές καταστροφές, πολιτισμό, αθλητισμό κ.λπ.) με την Τουρκία κάτω από αυτές τις συνθήκες (αντί των 14 που ήσαν προγραμματισμένες), ασφαλώς δίνεις το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι δε θεωρείς πρωταρχικής σημασίας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τη Θράκη κι ότι είσαι πρόθυμος να τα διαπραγματευτείς, για να καταλήξεις σε κάποια συμφωνία. Έτσι μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει αυτό που κάνει πάντοτε, δηλ., αφού εξασφαλίζει την υπογραφή της Ελλάδας, ν’ αφήνει μια μικρή περίοδο συνεργασίας και «φιλίας», ώστε να χωνέψουν όλοι το νέο status με τις νέες της κατακτήσεις, και αμέσως αρχίζει νέα μακρά περίοδο με επιπλέον παράλογες και εκτός Διεθνούς Δικαίου διεκδικήσεις, υπό την απειλή θερμού επεισοδίου.
Ανεπισήμως διαρρέουν τη δικαιολογία ότι αναγκάζεται η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρεί, για ν’ ανοίξουν δουλειές και να βάλει λεφτά στα ταμεία το κράτος. Αλλά αυτοί που θα ωφεληθούν από τις συμφωνίες είναι μόνον οι επιχειρηματίες, που βρίσκουν άλλη μια χώρα με φτηνά μεροκάματα και χαμηλή φορολογία για να επενδύουν, ενώ από τα κέρδη τους τίποτα δεν έρχεται στην Ελλάδα. Ακόμη και τα λιγοστά έσοδα του κράτους δε θα διατίθενται υπέρ του ελληνικού λαού, αλλά έχουν εκ των προτέρων δεσμευτεί από τους δανειστές με τα μνημόνια!
Ο Α. Σαμαράς διακηρύσσει ότι τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι και «ευρωπαϊκά». Αν εννοεί ότι θα τα ξεπουλήσει σε ευρωπαϊκές εταιρείες, μάλλον δεν πρέπει να χαίρεται ο ελληνικός λαός. Δεν πρέπει να χαίρονται ούτε οι Αμερικανοί, οπότε δεν είναι καθόλου στέρεη η καρέκλα του! Αν εννοεί ότι η Ε.Ε. θα μας υποστηρίξει απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, είναι άλλη μια επικίνδυνη αυταπάτη, ασυγχώρητη μετά και την ολόθερμη υποστήριξη της Ε.Ε. προς το σχέδιο Ανάν και την απόρριψη της λεγόμενης «ευρωπαϊκής λύσης». Αν εννοεί ότι θα κάνει αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με εταιρείες διαφόρων χωρών (γαλλικές, ρωσικές, ισραηλινές, αμερικανικές κ.λπ.), εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και τη στρατιωτική τους συνεργασία (όπως η Κύπρος με το Ισραήλ), τότε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο δανεισμός των γαλλικών φρεγατών είναι ενταγμένος σ’ αυτό το πλαίσιο. Με όλ’ αυτά δεν ξεχνούμε το πιο σημαντικό: ότι η Ελλάδα, με μια άλλη πολιτική, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο έχοντας πολύ λιγότερο ανάγκη το ξένο χρήμα και την ξένη τεχνογνωσία.
Οι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία να μας περιπαίξουν, λέγοντας ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες μπορούν ν’ αποτελέσουν «γέφυρες ειρήνης». Κανείς από την ελληνική αποστολή δεν είχε το ανάστημα να υπενθυμίσει στους Τούρκους ότι ο ελληνικός πληθυσμός της Τουρκίας απλώς δεν υπάρχει, διότι εξοντώθηκε ή εξορίστηκε, ενώ ο μουσουλμανικός της Ελλάδας ζει και βασιλεύει!
Ισχυρίζονται ότι οι συμφωνίες χαμηλού επιπέδου βελτιώνουν γενικά το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, άρα γίνεται ευκολότερη η επίτευξη συμφωνίας και στα σοβαρότερα. «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης», είπε ο Σαμαράς. Ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται, αφού πάντοτε συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλ. η αποθράσυνση της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι η Γερμανία επιτέθηκε στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ήσαν στο υψηλότερο σημείο τους.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και η τουρκική αποδέχθηκε ένα μορατόριουμ για έρευνες στο Αιγαίο μέχρι το Σεπτέμβριο. Γιατί να μη δεχθεί, αφού στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία έχει ήδη κάνει 50 έρευνες κι εμείς καμιά; Και, κυρίως, αφού δεν είναι δικές της και με το μορατόριουμ γίνονται διαπραγματεύσιμες!
Ύστερα απ’ όλ’ αυτά η Ελλάδα ανέλαβε και την υποχρέωση να υποστηρίξει την Τουρκία στην προσπάθεια ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων! Τίποτ’ άλλο;
Ανάγκη για μια άλλη πολιτική
Με όσα προαναφέραμε προκύπτει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί με τις δεδομένες συνθήκες, γιατί λειτούργησε σε βάρος μας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να το είχε ακυρώσει. Θα έπρεπε να είχε γίνει σαφές στην Τουρκία ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας προϋποθέτει την εγκατάλειψη της επιθετικής της πολιτικής, κάτι που (για να είμαστε ρεαλιστές) η σημερινή Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.
Η Ελλάδα πρέπει ν’ ακολουθήσει μιαν άλλη πολιτική σε όλα τα επίπεδα, που θα καταργεί τα μνημόνια, θα ενδυναμώνει την οικονομία, θα εξασφαλίζει διεθνή ερείσματα και θα ενισχύει την αποτρεπτική μας ικανότητα. Τότε μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και με τον οποιοδήποτε.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)