Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Η κατοχική κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός της, βλέποντας ότι η δουλική εφαρμογή της πολιτικής που τους υπαγορεύουν οι ξένες δυνάμεις οδηγεί σε νέα χειρότερα μνημόνια, επιχειρούν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, προπαγανδίζοντας ότι αρχίζει οσονούπω η ανάπτυξη. Τελειώνουν, άλλωστε, οι δόσεις των δανείων του χρόνου. Θα είναι η πολλοστή φορά που ο Σαμαράς διαψεύδεται, αφού δεν αποφασίζει αυτός αλλά η τρόικα. Ίσως νομίζει ότι θα περάσει τα νέα πιο σκληρά μέτρα, υποσχόμενος τον επερχόμενο παράδεισο, για να παρατείνει την πολιτική του επιβίωση έως τις γερμανικές εκλογές και μετά βλέποντας και κάνοντας.
Ο ελληνικός λαός, κατά τις περσινές διπλές εκλογές που επέβαλε, ψήφισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Και τώρα για πρώτη φορά βρίσκεται μπρος σ’ ένα πολιτικό αδιέξοδο, όπου κανένα από τα μεγάλα προβεβλημένα κόμματα δεν τον πείθει ότι θα του προσφέρει άμεση λύση ατομικά ή συλλογικά, έστω και παραπλανώντας τον, ανατρέποντάς του έτσι συσσωρευμένα στερεότυπα δεκαετιών. Αυτό σε συνδυασμό με τις αναξιόπιστες κομματικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, που στην ουσία αποδέχθηκαν τα μνημόνια, έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση των αντιδράσεων κατά της εξοντωτικής κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό προβάλλουν οι κατοχικοί ως επιδοκιμασία του «προγράμματος». Κατά βάθος φοβούνται τη συσσώρευση της κοινωνικής οργής και τις υπόγειες αλλαγές στην κοινωνική συνείδηση. Όταν και όπου βρεθεί συλλογικός τρόπος έκφρασης η οργή εκδηλώνεται ακόμη και βίαια (π.χ. Σκουριές), παρά την εκτεταμένη καταστολή και παρά τις προσπάθειες διοχέτευσης των πιο απολίτικων στη Χρυσή Αυγή.
Το ξεπούλημα βαφτίζεται ανάπτυξη
«Ανάπτυξη» κατά Σαμαρά σημαίνει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων αντί πινακίου φακής σε ξένους και εγχώριους κερδοσκόπους, με ένα αφελληνισμένο κράτος, που έχει αλωθεί από ξένους γκαουλάιτερ, με εργατικό δυναμικό σε συνθήκες δουλείας και ανασφάλιστης εργασίας, με πλήθος λαθρομεταναστών και με μια πρωτοφανή ανεργία και φτώχεια, που συνεχώς αυξάνονται. Γι’ αυτή την πλήρη συμμόρφωσή της η κυβέρνηση Σαμαρά, σε συνδυασμό με τη μείωση των λαϊκών αντιδράσεων, εισπράττει τα εύσημα των Ευρωπαίων πατρόνων της και των «οίκων αξιολόγησης», σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία ανάκαμψης.
Γνωρίζει άριστα ο Σαμαράς ότι, όταν έχει καταρρεύσει η εσωτερική ζήτηση με τη λεηλασία των εισοδημάτων και τα αλλεπάλληλα χαράτσια, καμιά σοβαρή, έστω και ξένη, επένδυση δεν μπορεί να γίνει, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πουλήσουν στην ελληνική αγορά. Επιπλέον οι τιμές των προϊόντων τους εδώ επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω των φόρων που έχει επιβάλει η τρόικα. Γι’ αυτό, αντί να εγκαθίστανται νέες επιχειρήσεις, φεύγουν κι αυτές που υπάρχουν.
Οι εξαγωγές, παρά την αρχική αύξηση, αρχίζουν να μειώνονται, αφού όλες οι χώρες της ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας, έχουν μπει σε ύφεση και τα ελληνικά προϊόντα, λόγω του σκληρού ευρώ, δεν είναι ανταγωνιστικά σε τρίτες χώρες.
Η κατά Σαμαρά ανάπτυξη, που επιχειρεί να τηρήσει και τις γεωπολιτικές ισορροπίες μεταξύ των ισχυρών, που μυρίστηκαν «ψητό», με άγνωστη πολιτική έκβαση, είναι λεηλασίες και «αρπαχτές», που δεν προσφέρουν παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας με εξευτελιστικές αμοιβές και αυξάνουν τις τιμές των κοινωφελών αγαθών (π.χ. νερό, ηλεκτρικό). Ταυτόχρονα αφαιρούνται από το δημόσιο κρίσιμοι τομείς για μια πραγματική ανάπτυξη (π.χ υδρογονάνθρακές, ηλεκτρισμός, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια), δηλ. πλήρης αφελληνισμός, όσο τους αφήνουμε.
Πραγματική ανάπτυξη θα υπάρχει, όταν απελευθερωθούμε από τα δεσμά της νέας κατοχής, δηλ. από την Ε.Ε. και το ευρώ, το νόμισμα του κατακτητή. Παραμονή στο ευρώ σημαίνει διαρκή μνημόνια. «Οικονομία χωρίς μνημόνιο σημαίνει επιστροφή στη δραχμή...» παραδέχθηκε ο τροϊκανός Στουρνάρας.
Πρέπει ν’ αποφασίζουμε εμείς για την πατρίδα μας, για να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε με δημόσιες, κυρίως, επενδύσεις το παραγωγικό μας δυναμικό, ν’ αυξήσουμε την αγοραστική μας δύναμη, την εσωτερική ζήτηση και την εθνική παραγωγή, για να μειωθεί δραστικά η ανεργία. Να πληρώσουμε από τα δάνεια όσα πραγματικά χρωστάμε κι όσα μπορούμε, να συνάπτουμε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αμοιβαία επωφελείς με όλους. Αυτά όμως, αν και όταν...