ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Περικλής Ροδάκης

Στις 19 Απριλίου έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, ένας σπουδαίος αγωνιστής και διανοούμενος της αριστεράς, ο Περικλής Ροδάκης.
Γεννημένος στα Καλάβρυτα το 1923, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά του Άξονα. Τη συμμετοχή του αυτή την πλήρωσε με καταδίκη σε θάνατο το 1947 και πολύχρονη φυλάκιση κατά τη διάρκεια του μετεμφυλιακού καθεστώτος.
Η χούντα τον συλλαμβάνει και πληρώνει για δεύτερη φορά για τις ιδέες του με πολύχρονη φυλάκιση, συμπληρώνοντας 20 συνολικά χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή.
Χωρίς, φυσικά, πανεπιστημιακές σπουδές, χάρη στις τεράστιες διανοητικές του ικανότητες, αυτομορφώθηκε στη φυλακή και ξεκίνησε ένα γιγαντιαίο συγγραφικό έργο: ιστορία, μυθολογία, πολιτική, οικονομία, κοινωνιολογία, λογοτεχνία κ.λπ., ταυτόχρονα με μεταφράσεις.
Ο Περικλής προσέφερε έναν άλλο τρόπο σκέψης, χωρίς ιδιοτελείς σκοπιμότητες, χωρίς κομματικές παρωπίδες, πάντα τεκμηριωμένα με τρόπο που δεν μπορούσες να διαφωνήσεις σε τίποτα. Γι’ αυτό ήταν ενοχλητικός τόσο για την εκάστοτε εξουσία όσο και για τις κομματικές γραφειοκρατίες. Κι όταν τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της αριστεράς έχανε τον πατριωτικό της χαρακτήρα, προσαρμοζόμενη λιγότερο ή περισσότερο στο σύστημα της εξάρτησης, αυτός δεν επηρεάστηκε και ο κόσμος τον αντάμειψε: το αναγνωστικό του κοινό έσπασε τα όρια της αριστεράς και απλώθηκε σε όλο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα. Ενδεικτική η βράβευσή του από την Ένωση Ποντίων Καλλιθέας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Από τη «ΜΑΝΩΛΑΔΑ» στο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ Νίκος Παππάς »


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)