Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το νέο προτεινόμενο εκλογικό σύστημα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι και περιφέρειες) προβλέπει ενιαία λίστα υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών και ξεχωριστή ενιαία λίστα δημοτικών - περιφερειακών συμβούλων. Διότι έτσι, λένε, ο λαός θα μπορέσει να ψηφίσει τους ικανούς, ανεξάρτητα από κομματικές και παραταξιακές δεσμεύσεις.
Υπέροχα! Όντως, έτσι θα έπρεπε να ψηφίζουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό υποστηρίζουμε κι εμείς τόσα χρόνια στο ΑΣΚΕ, αφού πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να διατηρεί την αυτονομία της απέναντι στα κόμματα.
Γιατί, όμως, αποφάσισαν στην κυβέρνηση να γίνουν τώρα πιο … δημοκράτες;
Όταν πλησιάζουν εκλογές κάθε είδους, τα κόμματα εξουσίας βλέπουν εφιάλτες, πόσο μάλλον τώρα, που η αγανάκτηση ξεχειλίζει και ο λαός περιμένει να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την κατάντια του. Όσο κι αν προσπαθούν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι παρατρεχάμενοι και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να πείσουν ότι η κρίση τελειώνει, ο κόσμος που δεν τους αντέχει άλλο, που ξέρει ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν και θα χειροτερέψουν, γιατί ο λογαριασμός δε βγαίνει, δεν πείθεται. Τι θα γίνει, λοιπόν, αν μέσω των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης καταδικαστούν τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα πριν και τα επόμενα; Τι θα γίνει, αν οι εκλεκτοί τους υποψήφιοι αποτύχουν; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στη συνέχιση της πολιτικής τους; Τι θα τολμήσουν να πουν στους δανειστές αφέντες;
Έτσι λοιπόν εφηύραν το νέο σύστημα, που θεωρούν ότι θα θολώσει τα νερά. Όμως, το προτείνουν αυτοί που απαιτούν απόλυτη κομματική πειθαρχία, για να περνούν τα μνημόνια και τους εξαμβλωματικούς νόμους που τα στηρίζουν. Αυτοί που διαγράφουν όποιο κομματικό ή συνδικαλιστικό στέλεχος τολμήσει να εκφέρει αντίθετη άποψη, αυτοί που έχουν καταστρατηγήσει το θεσμικό ρόλο του βουλευτή ως εκπροσώπου των ψηφοφόρων του, αυτοί που παραβιάζουν ακόμη και το σύνταγμα της χώρας. Μοναδικός τους στόχος είναι ν’ αποφύγουν την πολιτική καταδίκη τους. Τι θα κάνουν αλήθεια στις ευρωεκλογές; Πλησιάζουν γρήγορα και τους απειλούν!