Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ!

Πολλές φορές μας έχουν μαλώσει οι Γερμανοί ότι υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα (συμφωνεί και ο Γιωργάκης – «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» ). Αυτή τη διαπίστωση, μάλιστα , τη χρησιμοποίησαν και ως ένα από τα επιχειρήματα για να μας επιβάλλουν τα μνημόνια. Ποιοι οι Γερμανοί, που οι εταιρείες τους δωροδοκούσαν τους πάντες για να πουλάνε σε διπλή και τριπλή τιμή φορτώνοντας και πνίγοντας τη χώρα στα χρέη.

Τα νέα από τη Γερμανία όμως είναι ότι στη Γερμανία τα πράγματα είναι χειρότερα από την Ελλάδα. Η DeutscheWelleμετέδωσε ότι σε πολλά μεγάλα έργα στη Γερμανία παρουσιάζονται αναπάντεχα προβλήματα. Καθυστερήσεις, εκρηκτικές αυξήσεις κόστους, κακοτεχνίες, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και διαφθορά. Το κόστος πολλές φορές διπλασιάζεται και τα υπερκέρδη καταλήγουν στις τσέπες εργολάβων και μεσαζόντων.

Το  DerSpiegel, στο ίδιο πνεύμα, έγραψε ως συγκεκριμένο παράδειγμα το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου ,WillyBrandt. Μόνο για τον καθαρισμό , τη συντήρηση και την παροχή ενέργειας στο ημιτελές και εκτός λειτουργίας αεροδρόμιο το Γερμανικό δημόσιο πληρώνει 20 εκατομμύρια ευρώ το μήνα (τα περισσότερα για τον ...24ωρο φωτισμό του), περισσότερα από όσα δίνει για το εν λειτουργία αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου, όπου πάνω από 400 αεροπλάνα προσγειώνονται ή απογειώνονται καθημερινά. Ο διευθύνων σύμβουλος Χάρτμουτ Μέχντορν αρνείται να δεχτεί οποιονδήποτε έλεγχο λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο καθένας να κρυφοκοιτάζει». Το αεροδρόμιο ενδέχεται να χρεοκοπήσει πριν αρχίσει να λειτουργεί. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,7 δις , τώρα έχει φτάσει στα 4,3 δις και κανείς δεν πιστεύει ότι θα σταματήσει εδώ.

Ένα άλλο σκάνδαλο στο οποίο αναφέρεται το Spiegelείναι η κατασκευή του κτηρίου συναυλιών της Φιλαρμονικής του Έλβα στο Αμβούργο που από 272 εκατ. έχει εκτιναχθεί στα 789 εκατ. χωρίς να έχει τελειώσει ακόμη.

Ποιος έχει το σθένος να «μαλώσει» τους Γερμανούς για όλα τα παραπάνω; Ο κύριος Σαμαράς ή ο κύριος Βενιζέλος ή τα ΜΜΕ τους;