ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Ξένα σχολεία στην Ελλάδα

Αμέσως μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, επί Καποδίστρια έφθασαν στην Αθήνα διάφορες ιεραποστολικές οργανώσεις του δυτικού κόσμου,  οι οποίες θέλησαν να εκμεταλλευθούν τις τεράστιες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας στον εκπαιδευτικό τομέα και να ιδρύσουν ένα δικό τους, σχεδόν αυτόνομο, δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σκοπός ήταν ο προσηλυτισμός στις θρησκείες και στα δόγματα που πρέσβευαν, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί προτεστάντες, που τους ενδιέφερε η  Ελλάδα λόγω της στρατηγικής της θέσης ως νέο κράτος, επειδή είχε μια «παρηκμασμένη χριστιανική Εκκλησία», που κατά την άποψή τους θα ήταν αδύναμη να αντιδράσει, σε αντίθεση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Ισλάμ που τους θεωρούσαν ισχυρούς θρησκευτικούς θεσμούς.  Τον 19ο αιώνα,  άλλωστε, είχε αναπτυχθεί η ιδεολογία του αμερικάνικου πουριτανισμού περί του φωτισμένου έθνους.

Την εποχή εκείνη, οι Έλληνες έβλεπαν με δυσπιστία τη λειτουργία αυτών των σχολείων που ίδρυαν οι ξένοι, γιατί διαπίστωναν ότι, παράλληλα με την παροχή παιδείας, γινόταν σε αυτά και μία σύντονη προσπάθεια θρησκευτικού προσηλυτισμού των νέων. Γι’ αυτό και όποτε τους δινόταν αφορμή αντιδρούσαν δυναμικά αναγκάζοντας τους ξένους να διακόψουν τη λειτουργία μερικών σχολείων. Έτσι, το σχολείο που είχε ιδρύσει ο Αμερικανός ιεραπόστολος Ιωνάς Κινγκ  στην Αθήνα έκλεισε το1837. Τον επόμενο χρόνο, αναγκάστηκε επίσης να κλείσει το σχολείο που είχε ιδρύσει στο Άργος ο Ε. Ριγκς. «Την απόφαση αυτή μας έκανε να πάρουμε η μη ευνοϊκή διάθεση του πληθυσμού στο Άργος» παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι ιδρυτές του σχολείου σε αμερικανικό έντυπο. Σταδιακά, και ιδίως μετά το 1840, ο προπαγανδιστικός ρόλος των αποστολών  αυτών διαφάνηκε καθαρά και το κράτος, υπό την πίεση και της Εκκλησίας, έθεσε φραγμούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιωνά Κινγκ. Αφού κατηγορήθηκε για διδασκαλία αιρετικών απόψεων σε μαθητές του σχολείου του, έγραψε μια απολογία στην οποία ουσιαστικά αποδεχόταν την κατηγορία. Δημιουργήθηκε τότε ένα κλίμα τόσο εχθρικό γι’ αυτόν, ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετήσει φρουρούς έξω από το σπίτι του και τον συμβούλεψε να απομακρυνθεί από την Ελλάδα. Απομακρύνθηκε για λίγα χρόνια και επέστρεψε ως πρόξενος των Η.Π.Α.(!). Επειδή πρόσβαλε και από αυτή τη θέση το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, καταδικάστηκε σε δεκαπέντε ημερών φυλάκιση και απέλαση. Η απόφαση επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο. Ωστόσο, «στον Μεντρεσέ φυλακή δεν πήγε, είναι ανώτερος από τους νόμους, πήγε εις το σπίτι του», σχολιάζει πικρόχολα ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο: Στις Η.Π.Α., συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή της Γερουσίας, η οποία έκρινε την απόφαση αντισυνταγματική (αντίθετη δηλαδή με το Ελληνικό Σύνταγμα !!). Η κυβέρνηση έπαυσε τον προηγούμενο υπουργό, διόρισε ως νέο υπουργό Δικαιοσύνης έναν δικηγόρο που είχε θεωρήσει εσφαλμένη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο νέος υπουργός ακύρωσε με βασιλικό διάταγμα την απόφαση του Αρείου Πάγου !!!            
            Παρά τις αρχικές αυτές αντιδράσεις της Ελληνικής κοινωνίας και την εμφανή εξυπηρέτηση ξένων σκοπών, τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία που ίδρυσαν ξένοι και σήμερα τα συνδιευθύνουν με Ελληνες απέκτησαν κύρος και, περιθωριοποιώντας το θρησκευτικό στοιχείο, επιδιώκουν τη διαπαιδαγώγηση των νέων, κυρίως της άρχουσας τάξης, και βέβαια τη χειραγώγησή τους.

 Αυτό το σκοπό επιτελούν ουσιαστικά γνωστά σχολεία, όπως:

Η σχολή Χιλλ, που ίδρυσε ο ιεραπόστολος Τζον Χιλλ και η γυναίκα του Φράνσις,  το 1833. Οι Χιλλ είδαν ότι η Ελληνίδα έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο στο σπίτι και, αν μορφωνόταν, θα μπορούσε να γίνει αγωγός προπαγανδισμού των ιδεών τους. Γρήγορα κατηγορήθηκαν για θρησκευτική προπαγάνδα και προσηλυτισμό. Υποχρεώθηκαν έτσι να παραχωρήσουν το σχολείο για δέκα χρόνια στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία , που είχε ιδρυθεί το 1836 ως αντίβαρο των «μισσιονάρικων» ξένων σχολείων για τη μόρφωση των Ελληνίδων.

Η Λεόντειος Σχολή, που ιδρύθηκε το 1838 από τον καθολικό ιερέα Κωνσταντίνο Σαργολόγο και διοικείται από το γαλλικό καθολικό Μοναστικό Τάγμα των Μαριανών Αδελφών.

Το Κολλέγιο Αθηνών (όπως μετονομάσθηκε το πρώην Αμερικανικό Κολλέγιο), που ιδρύθηκε το 1926 από Ελληνες  και Αμερικανούς με πρωτοβουλία   των αποφοίτων της αμερικανικής Ροβερτείου Σχολής  στη Κωνσταντινούπολη  (ιδρύθηκε το 1863)  με σκοπό «...τη δημιουργία ενός σχολείου στην Αθήνα που θα συνδυάζει την ελληνική παράδοση με το αμερικανικό προοδευτικό πνεύμα και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις και μεθόδους».

Η Σχολή των Ουρσουλινών που στην Αθήνα λειτούργησε το 1947. Η καθολική Αδελφότητα των Ουρσουλινών μοναχών εγκαταστάθηκε στην Τήνο και τη Νάξο από τον 170 αιώνα, όπου λειτούργησαν, τότε,  σχολες θηλέων  μέσα στα μοναστήρια που ίδρυσαν και σήμερα έχουν κλείσει.

Η λειτουργία αυτών των σχολείων και των άλλων ανάλογων  ξένων πρέπει να περιορισθεί μόνο στη φοίτηση των παιδιών των αντίστοιχων ξένων, ώστε να αποτραπεί η μέσω αυτών διαιώνιση και ο «εμπλουτισμός» της ξένης κατοχής στη χώρα μας.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)