Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (και ξεπουλήματος) Δημόσιας Περιουσίας

«Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια- φαίνονταν οι φλέβες, τόσην εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο,τα ‘χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ” Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων χίλια τάλαρα γύρευαν. [...]
Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε».

(Στρατηγός Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα, 1829 – 1850)

Η ίδρυση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων τον Μάιο του 2016 για 99 χρόνια(!) αποτέλεσε την απτή απόδειξη ότι η χώρα είναι πλέον και επίσημα υπό κατοχή, όπου η δημόσια περιουσία της δεν ελέγχεται από την Ελληνική(;) κυβέρνηση αλλά από τις νέες δυνάμεις κατοχής, όπου «αξιοποιείται», παραχωρείται και (ξε)πουλιέται κατά το δοκούν.

Μετά την επαίσχυντη συμφωνία του Ιουλίου του ’15, ύστερα από το περήφανο ΟΧΙ  του Ελληνικού λαού, που μετέτρεψε ξεδιάντροπα σε ΝΑΙ, ο Έλληνας(;) πρωθυπουργός, βγήκε αυτός περήφανος να δηλώνει ότι τουλάχιστο είπε όχι στις απαιτήσεις των δανειστών να ιδρυθεί το υπερταμείο στο Λουξεμβούργο, υπό την εποπτεία εταιρείας συμφερόντων του Σόιμπλε.

Τα ψέματα της κυβέρνησης για το υπερταμείο ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο. Σε ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα τον Σεπτέμβρη του ’15, έλεγε ότι στο νέο πρόγραμμα προβλέπονταν 9 ιδιωτικοποιήσεις έναντι 23 του προηγούμενου, που συμπεριλάμβαναν την πώληση μεταξύ άλλων της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ, κ.α. Πανηγύριζαν στην ίδια ανακοίνωση ότι με την ίδρυση του υπερταμείου τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πήγαιναν 50% για την επιστροφή της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, το 25% για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και το 25% για επενδύσεις.

Το ψέμα όμως έχει κοντά πόδια και έτσι τον Μάιο του ’16 με την ίδρυση του νέου υπερταμείου αποκαλύφθηκε ότι το υπερταμείο ιδρύεται για 99 χρόνια, τον έλεγχο του οποίου έχει ένα εποπτικό συμβούλιο που αποτελείται από 3 μέλη που θα προτείνονται από την Ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να εγκρίνονται από τους πιστωτές, και άλλα 2 μέλη που θα επιλέγονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον μηχανισμό στήριξης ESM. Οι αποφάσεις του, όμως, δε θα είναι με απλή πλειοψηφία των 3, αλλά με των 4/5, δηλαδή τουλάχιστο να συμφωνεί ο ένας εκ των «θεσμών». Στο κείμενο της ίδρυσης του υπερταμείου δεν αναφέρεται πουθενά ότι μέρος των εσόδων θα πηγαίνει για επενδύσεις, παρά μόνο στην αποπληρωμή του δανείου από τον ESM Ο κυνισμός της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε όριο με την αμίμητη δήλωση της βουλευτού  κ. Βαγενά «Τα 99 χρόνια δεν μας τρομάζουν. Και η τουρκική κατοχή ήταν τέσσερις αιώνες. Είμαστε ανθεκτικός λαός»

Στο υπερταμείο πέρασαν το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που έχει την κυριότητα σε 71.500 ακίνητα(!).

Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη και τα τελευταία ψέματα της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν. Στο υπερταμείο περάσανε 6 ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ «τα δημόσια αγαθά, που δεν πωλούνται», όπως φώναζε, μεταξύ άλλων, ο. Τσίπρας, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Συνολικά, μαζί με το νομοσχέδιο του Μαίου, έχουν περάσει στο υπερταμείο 11 ΔΕΚΟ :  ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτηριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό.

Αφήσαμε για τελευταίο το τίμημα με το οποίο έχουν αποφασίσει να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία. Αν κρίνουμε από την παραχώρηση των αεροδρομίων έναντι 1,2 δις για 40 χρόνια, του ΟΣΕ έναντι 45 εκ. (με τα ταμειακά διαθέσιμά του να φτάνουν στα 25 εκ.!) και άλλων μέχρι στιγμής αποκρατικοποιήσεων, τότε φανταζόμαστε τι θα επακολουθήσει.

Ευτυχώς γι’ αυτούς ο Στρατηγός Μακρυγιάννης δεν ζη, εμείς όμως για πόσο θα τους κοιτάμε απαθείς να χαρίζουν ό,τι ανήκει στον ελληνικό λαό;