Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για την πολύπαθη Παιδεία

Από καταβολής της μεταπολίτευσης ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας θεωρούσε δικαίωμα και καθήκον του τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που θα τον καθιέρωνε ως μέγα ευεργέτη της νέας γενιάς, της παιδείας και της εκπαίδευσης! 

Είναι γνωστή η ιστορία και οι παρενέργειες. Για τον Υπουργό Μπαλτά και τη θητεία του έχουμε αναφέρει λεπτομερώς παλαιότερα. Ο τέως Υπουργός Νίκος Φίλης, συνέχισε την ίδια τακτική του προκατόχου του. Δηλαδή έσπειρε το χάος.

Κατ αρχάς έχοντας ως μοναδικά προσόντα ότι κάποτε ήταν γραμματέας του «Ρήγα Φεραίου», φοιτητής της Νομικής, αρχισυντάκτης ραδιοφωνικών σταθμών και αρχισυντάκτης της «Αυγής», με πλήρη άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, ανέλαβε να «υπηρετήσει» τον τομέα της παιδείας – εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με τραγικά αποτελέσματα.

- Προγραμμάτισε τεράστιες αλλαγές στη λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, ως προς τη δομή και τα χρόνια λειτουργίας τους, που ελπίζουμε να μην πραγματοποιηθούν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, γιατί θα διαλύσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές μεταμορφώνουν και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. (Έχουν τρελάνει υποψηφίους και τις οικογένειές τους, που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους). Καταστροφική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών των Γυμνασίων, με κατάργηση της αριθμητικής βαθμολογίας και καθιέρωση της ποιοτικής !! Μείωση  των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων (ξένη γλώσσα!), των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο, με αλλαγή των βιβλίων και της διδασκαλίας στο Λύκειο,(αιτία πολέμου με την Εκκλησία και οι συνέπειες γνωστές). Όλα στο πόδι, χωρίς μελέτη, χωρίς τη συμβολή των μάχιμων εκπαιδευτικών, χωρίς την αποδοχή των νέων μέτρων από την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία.

- Περιορισμός και πολλές φορές κατάργηση των Ολοήμερων Σχολείων, ελλιπής λειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, (έναρξη για το 2015-16, τον Μάρτιο!)  και κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, λόγω «έλλειψης πόρων»!

-  Πρόσκληση των εκπαιδευτικών για συζήτηση και προτάσεις στην υλοποίηση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το ολοήμερο σχολείο και την Ειδική Αγωγή, που έχουν απαξιωθεί εντελώς, τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, τον όγκο και την ποιότητα της ύλης των μαθημάτων, τις επιπτώσεις του εξεταστικού συστήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη μαθητική διαρροή και τη σχολική αποτυχία, την επιμόρφωση και η παιδαγωγική στήριξη των εκπαιδευτικών, (που έχουν αναεγκαταλειφθεί στην τύχη και το φιλότιμό τους), τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης των σχολείων. Και όλα αυτά, αφού είχαν παρθεί αποφάσεις(!) και με τρόπο που φανέρωνε ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για μια επικοινωνιακή – προσχηματική διαδικασία.

- Πρόσκληση των εκπαιδευτικών για προσφορά εθελοντικής εργασίας στο σχολείο ως κριτήριο αξιολόγησης !!!

Στο νέο ανασχηματισμό και με την πίεση της Εκκλησίας, ο Φίλης απομακρύνθηκε και δε δέχτηκε άλλο Υπουργείο. Ο νέος Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, (όπως λέγεται με πρόταση της Εκκλησίας), έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του. «Υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους θεσμούς για τις αλλαγές στο Λύκειο» !!! «Καμία αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών. Σέβομαι τον Ιερώνυμο». «Θα κάνω τα πάντα(;) για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων».

Η πολύπαθη και παραμελημένη Παιδεία της νεολαίας μας, φαίνεται πως οδηγείται σε προμελετημένο σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης. Οι «θεσμοί» και οι ευρωπαίοι «σύμμαχοι – εταίροι», με τη σύμπραξη των εντοπίων υπαλλήλων και εφαρμοστών των μνημονίων, όλων των χρωμάτων, προσπαθούν να πλάσουν πολίτες ανίκανους να δημιουργήσουν, να διατυπώσουν κάθε είδους σκέψη και να αγωνιστούν αντίθετα σε κάθε χειραγώγηση. Έφηβους κλεισμένους σχεδόν αυτιστικά στον εικονικό κόσμο του υπολογιστή ή του κινητού τους.

Ας ελπίσουμε πως δε θα τα καταφέρουν. Ομως τουλάχιστον ο εκπαιδευτικός κόσμος (οι λεγόμενοι διανοούμενοι για άλλα τυρβάζουν) έπρεπε ήδη «ο καθείς και τα όπλα του»...