ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα

Η ιδέα που υπέβαλε ένας Αμερικανός βουλευτής μετά την πρόσφατη κρίση των Σκοπίων είναι πολύ ενδιαφέρουσα: «το κράτος αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει, γιατί δεν υπάρχει καμιά συνοχή μεταξύ των διάφορων εθνοτικών ομάδων που το αποτελούν. Γι’ αυτό η καλύτερη λύση για την αποφυγή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον θα ήταν η διάλυσή του και η ένταξη των τμημάτων που θα προέλθουν από αυτήν στα γειτονικά κράτη του Κοσσυφοπεδίου και της Βουλγαρίας».

            Αναμφίβολα, η ιδέα είναι πολύ καινοτόμα, γιατί αμφισβητεί ευθέως ένα δόγμα στο οποίο βασιζόταν μέχρι τώρα η διεθνής πολιτική στην περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου (ότι το κράτος των Σκοπίων είναι αναγκαίο για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή αυτή και βιώσιμο) και προτείνει μια διάρθρωση των κρατών της περιοχής διαφορετική από την υπάρχουσα.

            Επιπλέον, η ιδέα αυτή του Αμερικανού βουλευτή είναι ρεαλιστική, γιατί, αν παραμερίστηκαν προσωρινά και ώς ένα βαθμό, με εξωτερικές παρεμβάσεις, οι διαφορές που χωρίζουν τις βασικές εθνοτικές ομάδες του κράτους, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα δεν θα εκδηλωθούν και πάλι με κάποιες άλλες αφορμές και δεν θα οδηγήσουν σε πλήρη ρήξη. Αλλά ένα κράτος που χρειάζεται συνεχώς την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων για να παραμείνει ενιαίο δεν έχει μέλλον.

            Θα μπορούσε όμως ακόμη να θεωρηθεί αυτή η ιδέα του Αμερικανού βουλευτή πολύ σημαντική και για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αν αποτελέσει το έναυσμα για τη ριζική αναθεώρηση των στόχων της σε αυτό το θέμα. Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι το κράτος των Σκοπίων ως τεχνητή συγκόλληση διάφορων εθνοτικών ομάδων είναι θνησιγενές και κατά συνέπεια κάθε παραχώρηση σε αυτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας θα ήταν ανόητη. Ακόμη και αυτές οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει πρέπει να ανακληθούν. Από τη διάλυση δεν θα ισχυροποιηθούν γειτονικά μας κράτη σε τέτοιο βαθμό, που να ανατρέψουν την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων. Αν μάλιστα η ένταξη των διάφορων περιοχών στα γειτονικά κράτη γίνει με κριτήριο τη βούληση των κατοίκων τους, που θα εκφρασθεί με τοπικά δημοψηφίσματα, όπως φαίνεται να υπονοεί ο Αμερικανός πολιτικός, τότε έχουμε πολλές ελπίδες όχι μόνο να σταματήσει κάθε προπαγάνδα εις βάρος της Ιστορίας και της ακεραιότητας της χώρας μας, αλλά  ακόμη και να ενσωματώσουμε στο δικό μας κράτος περιοχές που κατοικούνται από τους με ελληνική εθνική συνείδηση βλαχόφωνους  και τους λοιπούς  «εξαφανισμένους» εκεί Ελληνες. 

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο απλό, όμως η Ελληνική διπλωματία αποκτά ένα ακόμα όπλο.

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)