ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Διεθνεις εξελίξεις

Τριγμοί στην παγκοσμιοποίηση

Τα τεκταινόμενα στη χώρα μας έχουν άμεση συνάφεια με τις διεθνείς εξελίξεις, στις οποίες κυριαρχεί η αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης. Αυτή διευρύνεται, παρά τη λυσσαλέα πολεμική κατά του Τραμπ. Οι αντίπαλοί του στις ΗΠΑ αλλά και στην γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. έχουν, πλέον, εγκαταλείψει το  στόχο της άμεσης καθαίρεσής του και προσπαθούν  στο να μην επανεκλεγεί. Η αμερικανική οικονομία με τον Τραμπ έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (3,5% το 2018)  εφαρμόζοντας το δόγμα «πρώτα η Αμερική»...

Το BREXIT της Μέι, που ουσιαστικά διατηρούσε τη Βρετανία στην Ε.Ε., απορρίφθηκε και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί  χωρίς συμφωνία, προς απογοήτευση της Γερμανίας. Στη Γαλλία η γερμανική λιτότητα του υπερτιμημένου Μακρόν συντρίβεται από τα «κίτρινα γιλέκα», ενώ στην Ιταλία ο κυβερνητικός συνασπισμός  «λαϊκιστών» και «ακροδεξιών», που εναντιώθηκε στις γερμανικές συνταγές λιτότητας και λαθρομετανάστευσης, έχει την αποδοχή της πλειονότητας των Ιταλών. Ακόμη και στη διάδοχο της παγκοσμιοποίησης (κατ’ απονομή Ομπάμα) Μερκελική Γερμανία υπάρχουν σοβαροί κλυδωνισμοί, εν αναμονή μάλιστα των προσεχών ευρωεκλογών, στις οποίες φοβούνται ότι θα ισχυροποιηθούν οι ευρωσκεπτικιστές.

  Νεο δόγμα Μονρόε ;

Η επιδίωξη του Τραμπ για στροφή της αμερικανικής πολιτικής προς την Αμερικανική ήπειρο (Βενεζουέλα)  και η προσπάθεια  σταδιακής στρατιωτικής απαγκίστρωσης από τη Μ. Ανατολή και την Ασία (Συρία, Αφγανιστάν),  σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο ρόλο των ΗΠΑ ως υπερδύναμης,  που, πιθανότατα, οφείλεται στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων (υλικών και έμψυχων)  που οι προηγούμενοι σπαταλούσαν αφειδώς. Θυμίζει το δόγμα Μονρόε του 1823.  

Στην πολύπαθη Συρία , επί Ομπάμα, ξεκίνησαν οι Δυτικοί έναν οιονεί υβριδικό πόλεμο, με τις «πορτοκαλί επαναστάσεις» τους, για να ελέγξουν το σύνολο των ενεργειακών πηγών της. Αυτό έκαναν και σε άλλες Αραβικές χώρες με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό τους! Οπου αλλού επιχείρησαν την ανατροπή των αραβικών καθεστώτων προκάλεσαν εγκλήματα και χάος, όπως στη Λιβύη, όπου εκτέλεσαν τον Καντάφι και άφησαν συμμορίες να λυμαίνονται τη χώρα, ενώ προκάλεσαν  ορδές απελπισμένων που με καραβιές πηγαίνουν  στην Ιταλία. Στη Συρία προώθησαν  τον επιδοτούμενο πολλαπλώς ISIS (όπλα, χρήμα, πετρέλαιο) από την Τουρκία, τη Σ.Αραβία  και τα εμιράτα του Περσικού Κόλπου, για να ρίξουν τον Ασαντ προκαλώντας εκατομμύρια προσφύγων πολέμου.   

  Η ανάλογη επιχείρηση στη Συρία δεν είχε για τους Δυτικούς την αναμενόμενη έκβαση μετά την στρατιωτική ανάμιξη της Ρωσίας, που στήριξε τον Ασαντ, επειδή  είχε βάσεις και συμφέροντα εκεί. Μάλιστα αρκετές αραβικές χώρες άνοιξαν ξανά πρεσβείες στη Δαμασκό. Οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, ιδιαίτερα επί Τραμπ, έχουν βρει μεταξύ τους ένα modus vivendi και έχουν περιορίσει το  πεδίο ανταγωνισμού τους. Η ανάμιξη περιφερειακών δυνάμεων (Τουρκία, Ιράν, Ισραήλ, Σ. Αραβία) με αντιτιθέμενα συμφέροντα και  μεταβαλλόμενες συμμαχίες και στη μέση οι πολύπαθοι, για άλλη μια φορά, Κούρδοι, έχουν καταστήσει τη Συρία τη μεγάλη σκακιέρα, όπου κάθε κίνηση προκαλεί ανισορροπίες και ανατροπές. Η προαναγγελθείσα αποχώρηση των Αμερικανών απο τη Συρία προκαλεί την αντίθεση του Ισραήλ και των Κούρδων, που σ’αυτή την περίπτωση για την προστασία τους από μια τουρκική εισβολή, στρέφονται προς τη Ρωσία και τον Ασαντ. Το πιθανότερο είναι ότι η αμερικανική αποχώρηση θ’ αργήσει, προς απογοήτευση του Ερντογάν, που βαυκαλίζεται με τους αυτοκρατορικούς ηγεμονισμούς του. Κανείς όμως δεν αποκλείει ότι  είναι δυνατόν οι καθημερινές τουρκικές απειλές κατά της χώρας μας να πραγματοποιηθούν, ως αντίβαρο της απώλειας της Συρίας και του Κουρδικού. Το δυστύχημα θα είναι, τότε, να έχουμε ακόμη κυβέρνηση γραικύλων και όχι Ελλήνων, όπως τώρα με τον αμερικανόδουλο Τσίπρα.

Η Βενεζουέλα έχει πληγεί καίρια στην οικονομία της από την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, που επιδιώκει ο Τραμπ αυξάνοντας την παραγωγή του αμερικανικού πετρελαίου για τις ανάγκες των ΗΠΑ, ενώ η Κίνα έχει μειώσει την κατανάλωσή εισαγόμενου πετρελαίου, λόγω της μείωσης της παραγωγής της.

 Η αμερικανικές επεμβάσεις εδώ και 15 χρόνια για ανατροπή του  λαοπρόβλητου Τσάβες και τώρα του Μαδούρο, που είναι εκλεγμένος πρόεδρος,  έχουν  αυξηθεί με εμπάργκο πετρελαίου και δανεισμού. Απαγόρευσαν σε αμερικανικές τράπεζες να δανείσουν τη Βενεζουέλα,  που έδινε ως εγγύηση χρυσό, και ταυτόχρονα μπλόκαραν τους λογαριασμούς της κρατικής εταιρείας πετρελαίου καθώς και όλες τις καταθέσεις της Βενεζουέλας στο εξωτερικό. Ολες αυτές οι επεμβάσεις, σε συνδυασμό με άστοχες επιλογές του  Μαδούρο, έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών και υπηρεσιών, με συνέπεια να αυξηθεί η φτώχεια και μετανάστευση και να πυροδοτούνται καθημερινά αιματηρές διαδηλώσεις από τη φιλοαμερικανική αντιπολίτευση, που απείχε από τις προεδρικές εκλογές (20-5-2018).

Με προτροπή, προφανώς, των ΗΠΑ αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος»-μαριονέτα ζητώντας να γίνει πραξικόπημα για την ανατροπή του νόμιμου προέδρου Μαδούρο. Η θλιβερή Ε.Ε. έστειλε, μάλιστα, «τελεσίγραφο»  να γίνουν εκλογές σε 8 μέρες! Ωραία Δημοκρατία και σεβασμός της νομιμότητας!!! Από δίπλα και ο Μητσοτάκης, που τον έπιασε ο πόνος για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, πιστεύοντας  ότι έτσι «στριμώχνει» τον  αμερικανόδουλο «αριστερό» Τσίπρα, ενώ η δημοκρατία στην γερμανική Ε.Ε. ξεχειλίζει, όπως στην Ελλάδα των μνημονίων τους. Πάντως αν περιμένουν ανατροπή Μαδούρο από το στρατό θα απογοητευθούν. 

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)