ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Μικρά μαθήματα Ελληνικών

Όλοι σχεδόν παρακολουθούμε με απογοήτευση τη συνεχώς επιδεινούμενη χρήση, και γνώση, της Ελληνικής γλώσσας και, δυστυχώς, τη διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία για το εξόχως ανησυχητικό φαινόμενο. Δεν είναι της ώρας να αναλυθούν τα αίτια, πάντως η εικόνα της ελληνικής γλώσσας στην προφορική και γραπτή χρήση είναι, το λιγότερο, απογοητευτική. Και θα πρέπει όλοι μας ατομικά και συλλογικά να επεμβαίνουμε είτε για διόρθωση είτε με καταγγελία για το τι συμβαίνει σε γραπτά κείμενα, σε εκπομπές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, στους δημοσιογράφους, τους ομιλητές ή παρουσιαστές (το τι γίνεται στις διάφορες ΕΡΤ είναι πραγματικό έγκλημα), ακόμη και στις διαφημίσεις, όπου δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται έως και η διακωμώδησή της! Ακούγεται π.χ. συνεχώς διαφήμιση "Ποιο είναι το σωστό; Θα εισάγω ή θα εισαγάγω; Ποιος είναι ο σωστός χρόνος; Και η απάντηση: "Το σωστό είναι η εισαγωγή να είναι γρήγορη".!!

Εννοείται ότι και οι δύο παραπάνω χρόνοι είναι σωστοί, φτάνει, φυσικά, να ξέρουμε πότε χρησιμοποιούνται. Και με την ευκαιρία, ας αναφέρουμε το βαρβαρισμό (γραμματικό λάθος) θα παράξουμε ή να παράξουμε, αντί του ορθού θα παραγάγουμε ή να παραγάγουμε. Και πάλι καλά να λέμε που η διαφήμιση δεν έλεγε θα (να) εισάξουμε, οπότε θα υποθέταμε ότι ρωτούσε αν πρέπει να ισιάξουμε, να τα βάλουμε στα ίσα!

 Ας αρχίσουμε, όμως, το πρώτο μικρό μάθημα!

- Αλλη η σημασία του  «κατ’αρχάς» = αρχικά κατά πρώτο, και άλλη του «κατ’αρχήν»=γενικά, σε γενικές γραμμές. Στην περίπτωση αυτή ακολουθεί ένα αλλά ή όμως. Παραδείγματα: «κατ'αρχάς θα ασχοληθούμε με το θέμα Α και μετά... κ.λπ.»

«κατ’αρχήν η κατάσταση της παιδείας στη χώρα μας είναι κακή, όμως υπάρχουν κάποιες εστίες παροχής της που είναι ελπιδοφόρες».

- Ανεξαρτήτως + γενική = ανεξάρτητα από (και όχι ανάμεικτα) π.χ.  «ανεξαρτήτως των όποιων αρνητικών εξαιρέσεων, σε γενικές γραμμές τα πράγματα καλά πάνε», ή «ανεξάρτητα από τις όποιες εξαιρέσεις τα πράγματα κ.λπ.

Και, για όνομα του Θεού(!), ας εκφράζουμε την αγανάκτησή μας στον πελώριο σολοικισμό «ανεξαρτήτου...», που τελευταία άρχισε να συχνάζει επικίνδυνα. Θα συνεχίσουμε.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)