ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Διεθνείς εξελίξεις, ένας μεταβαλλόμενος κοσμος

Δυστυχώς, ατυχήσαμε γενικά, και εξωτερικά και εσωτερικά

 Η παγκοσμιοποίηση αμφισβητείται

            Διεθνείς εξελίξεις,

ένας μεταβαλλόμενος κοσμος

Η παγκοσμιοποίηση αμφισβητείται

Τα δεινά που έχει επισωρεύσει το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο σε χώρες, λαούς και κοινωνίες είναι πολύ φυσικό να κινητοποιεί αντίρροπες δυνάμεις, που αντιδρούν στην ληστρική εκμετάλλευση και στην συρρίκνωση έως εκμηδένιση της εθνικής κυριαρχίας. Είναι η πιο αντιπαραγωγική μορφή κεφαλαίου το τραπεζικό και το χρηματιστηριακό, δηλ. κεφάλαιο-καζίνο, και κερδίζει από το δανεισμό και την υπερχρέωση  χωρών και κοινωνιών και μετά τις απομυζά.

Το κεφάλαιο αυτό θέλει πλήρη ασυδοσία διακίνησής του, αποφυγή φορολόγησής του, πλήρη έλεγχο της πολιτικής, των ΜΜΕ, καθώς και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής με την αθρόα συσσώρευση  λαθρομεταναστών και με την προώθηση των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων που στηρίζουν οι δικές του ποικιλώνυμες  ΜΚΟ που χρηματοδοτεί.

     Ηταν έκπληξη, φαινομενικά, ότι η  αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση προήλθε από τις ΗΠΑ, την μητρόπολη του καπιταλισμού. Ομως η ραγδαία αποβιομηχάνιση, η κοινωνική περιθωριοποίηση και η ραγδαία πτώση της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσε ως αναγκαιότητα την εκλογή του Τραμπ, που δεν προερχόταν από το πολιτικό σύστημα και δεν είχε δεσμεύσεις αν και δεξιός (δυστυχώς η αυτοαποκαλούμενη Αριστερά είναι «εξάρτημα» της παγκοσμιοποίησης),  με σύνθημα «πρώτα η Αμερική». Ετσι διαμορφώθηκαν οι συνθήκες αμφισβήτησης της παγκοσμιοποίησης και επιστροφής στις ιδέες του έθνους.  Οι λόγοι που εκφώνησε ο Τραμπ στον ΟΗΕ το 2018 και 2019 έχουν ιδιαίτερο ιδεολογικό και πολιτικό φορτίο.

«Το μέλλον δεν ανήκει στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, ανήκει στους πατριώτες»

 «Η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού ».

«Σέβομαι το δικαίωμα κάθε έθνους να ακολουθήσει τα δικά του έθιμα, τα πιστεύω και τις παραδόσεις του. Οι ΗΠΑ δε θα λένε ποτέ σε άλλα έθνη πώς να ζήσουν ή πώς να εργαστούν. Έτσι λοιπόν περιμένω και από τα υπόλοιπα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία της Αμερικής».

«οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους. <...> Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει»

            Στα πλαίσια αυτά δε διστάζει να επιβάλει δασμούς σε Κίνα και ΕΕ όταν το εμπορικό ισοζύγιο είναι ετεροβαρές εις βάρος των ΗΠΑ, προκειμένου να προστατεύσει την αμερικανική παραγωγή, υποχρεώνοντας τις πολυεθνικές να επενδύουν στη χώρα του. Ετσι η αμερικανική οικονομία διατηρεί την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

            Εχει τη βούληση απαγκίστρωσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τις εμπλοκές σε διάφορες χώρες με κριτήρια οικονομικά και πολιτικά στοχεύοντας και στην επανεκλογή του, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, του Υπουργείου Αμυνας και πολλών Ρεπουμπλικάνων.  

            Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση εναντίον του άρχισε από την επόμενη της εκλογής του. Προσπαθούν να τον γελοιοποιήσουν λόγω της απειρίας του στην πολιτική «ορθότητα», να τον κατηγορήσουν για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογες, και τώρα βάλθηκαν  να τον καθαιρέσουν, Αγωνιά  το σύστημα μήπως επανεκλεγεί.  Κάτι που είναι σφόδρα πιθανό.

BREXIT:  Προπομπός της αποπαγκοσμιοποίησης

            Πριν από την εκλογή του Τράμπ στις 23/6/2016 οι Βρετανοί ψήφισαν BREXIT, όμως ακόμη παραμένουν στην ΕΕ.  Με την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού και την  αμετακίνητη στάση του για BREXIT στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα. Οι άτεγκτοι Γερμανοί, που ήθελαν να επιβάλλουν ατιμωτικούς όρους στη Βρετανία για την αποχώρήσή της από το «μαντρί» τους, δηλ να πληρώσουν οι Βρετανοί 40-45 δις ευρώ. που ζητούσαν από τη Μέι για να τους επιτρέψουν να φύγουν, τώρα το συζητούν. Αν τελικά καταλήξουν. Πάντως η καταστροφολογία για άτακτο BREXIT συνεχίζεται καθώς και η προσπάθεια να παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον ή να ξαναγίνει δημοψήφισμα. Ονειρα θερινής νυκτός.

Συρία : Ενα δράμα περίπλοκο

            To δράμα της Συρίας και των Σύρων, που άρχισε στα τέλη του 2011  με  τις «πορτοκαλί επαναστάσεις» της «αραβικής άνοιξης» κατά του καθεστώτος Ασαντ, που προωθούσαν οι ΗΠΑ του Ομπάμα μαζί με Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία,  άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η μετεξέλιξη των σουνιτών αντικαθεστωτικών σε Ισλαμικό Κράτος ή Χαλιφάτο, που έφθασε να κατέχει τη μισή Συρία και μεγάλο τμήμα του Ιρακ μαζί με  τον έλεγχο πετρελαιοπηγών και διυλιστηρίων, στηρίχθηκε  παντοιοτρόπως από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα θεοκρατικά εμιράτα του  Κόλπου και έμμεσα αρχικά και από τους δυτικούς. Ομως ο έλεγχος του πετρελαίου από το ΙΚ δεν ήταν πλέον ανεκτός από τις ΗΠΑ. Ετσι υπερπροβάλλοντας  τις φρικαλεότητες του ΙΚ, πραγματικές ή σκηνοθετημένες, αποφάσισαν με την στρατιωτική τους παρουσία το 2014 να το «νικήσουν» δι’ αντιπροσώπων, χρησιμοποιώντας τους Κούρδους της Συρίας, που από το 2013 κήρυξαν την αυτονομία τους, και του Ιράκ  για μάχες επί του εδάφους παρέχοντας τους όπλα και αεροπορική κάλυψη. Στο πλευρό του Ασαντ συντάχθηκαν από την αρχή η Χεζμπολαχ του Λιβάνου και το Ιράν. Αργότερα, το 2015, η Ρωσία για να στηρίξει τα συμφέροντά της στη Συρία αποφάσισε να αναμιχθεί στρατιωτικά υπέρ του Ασαντ, ανατρέποντας πλήρως τις ισορροπίες με το μέρος της.

            Η Τουρκία ανέκαθεν στήριξε και στηρίζει τους τζιχαντιστές, τους οποίους, με διάφορα ονόματα, χρησιμοποιεί ως εμπροσθοφυλακή στις στρατιωτικές εισβολές της στη Συρία κατά των Κούρδων διαπράττοντας φρικαλεότητες εις βάρος των αμάχων. Οι τουρκικές εισβολές (κατάληψη Αφρίν, τωρινή) φαίνεται ότι γίνονται με την ανοχή ΗΠΑ-Ρωσίας για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια.

            Οι ΗΠΑ εκτιμώντας, πιθανόν, ότι δε μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις για μοιρασιά της Συρίας, λόγω της αποτυχίας αλλαγής του καθεστώτος Ασαντ και της ισχυρής ρωσικής παρουσίας, είχαν από το 2018 στόχο την απαγκίστρωση τους, που σκάλωνε στις αντιρρήσεις του Ισραήλ, που φοβόταν την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Πιθανόν να θέλει  έτσι να συγκρουστεί η Ρωσία με την Τουρκία. Αλλά είναι επίσης πιθανό οι εξελίξεις να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η  αμερικανική στάση για την Τουρκία προέρχεται από την ανάγκη διατήρησης της στο δυτικό στρατόπεδο. Πάντως το «ξεπούλημα» των Κούρδων από τις ΗΠΑ είναι διδακτικό για αυτούς, όπως πολλοί εδώ,  που βαυκαλίζονται ότι υπάρχει ίχνος ηθικής στις διεθνείς σχέσεις. Δυστυχώς οι Κούρδοι πάντα στρέφονταν προς τις ΗΠΑ για να στηρίξει την ανεξαρτησία τους και πάντα έβγαιναν χαμένοι.

Η Ρωσία ανέχεται την τουρκική εισβολή για να διατηρήσει την Τουρκία ως πελάτη των οπλικών της συστημάτων και προσβλέποντας στην απομάκρυνσή της από την επιρροή των ΗΠΑ έχοντας, πιθανόν και αυτή στόχο είτε τη σύγκρουση  ΗΠΑ-Τουρκίας, είτε την απομάκρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και τον προσεταιρισμό των Κούρδων. Πάντως η Ρωσία  στη Συρία έχει αντιτιθέμενα συμφέροντα με τον Ερντογάν. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ο ρωσικός βομβαρδισμός τον Αύγουστο τουρκικής εφοδιοπομπής με όπλα, που προοριζόταν για τους. «αντάρτες» στο Ιντλίμπ.

           Είναι σημαντικό ότι οι Αραβες, όπως επίσης και το Ιράν, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και των εμιράτων που στήριζαν το ΙΚ καταδίκασαν την τουρκική εισβολή. Σημαντική επίσης ήταν η επισκεψη Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.

Οι εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Κούρδων-Ασαντ, δηλ με τους Ρώσους, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Το ερώτημα είναι, δεδομένου ότι Ρώσοι-Ιρανοί-Ασαντ οι νικητές επί του πεδίου έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα με την εισβάλλουσα Τουρκία, αν θα της επιτρέψουν να καταλάβει συριακό έδαφος και να έχει λόγο στη μεταπολεμική Συρία ή θα την καθηλώσουν σ’ ένα πόλεμο φθοράς ; Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ σ’ αυτά ; Τελικά θέλουν ν’ αποχωρήσουν από την πετρελαιφόρο Μέση Ανατολή; Πώς αυτό συμβιβάζεται με συμφωνία   Τουρκίας - ΗΠΑ για «λογαριασμό» των Κούρδων;

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)