ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

H διεθνής (γεω)πολιτική διαμάχη για τα δίκτυα κινητής 5ης γενιάς (5G)

Τον τελευταίο καιρό ένα καινούριο θέμα διαμάχης των «μεγάλων» στο οποίο «αναγκαστικά» εμπλέκεται και η Ελλάδα, με αναμενόμενα αποτελέσματα... είναι και η νέα τεχνολογία των 5G, δηλαδή εξέλιξη Αμερικάνικη, αλλά με Κινέζικη εφαρμογή της μέσω, κυρίως της εταιρείας της Huawei, κάτι που εξοργίζει τους Αμερικανούς για διάφορους λόγους.

Η ανάπτυξη και εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη γενεών (εκδόσεων) (Generations). Για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα πρώτης γενιάς 1G είχαν αναλογική κωδικοποίηση, ενώ τα δεύτερης γενιάς 2G ψηφιακή κωδικοποίηση. Η 2η  γενιά (2G) χρησιμοποιείται και σήμερα στα απλής χρήσης κινητά, που δεν υποστηρίζουν σύνδεση με το διαδίκτυο. Τα δίκτυα πρώτης γενιάς αναπτύχθηκαν περιορισμένα στις ΗΠΑ και προτού κάνουν την εμφάνισή τους τα ευρωπαϊκά δίκτυα κινητής τα οποία ξεκίνησαν δειλά δειλά κοντά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και συνυφασμένα με το ψηφιακό δίκτυο 2G (GSM) παγκόσμιο σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών που υποστήριζε φωνή και την υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS).

Οι επόμενες γενιές 3G,4G και 5G αναπτύχθηκαν συνάμα με την εμφάνιση του διαδικτύου και όσο ανεβαίνει ο αριθμός της γενιάς, τόσο αυξάνει η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων.

Με τη ραγδαία λοιπόν ανάπτυξη του διαδικτύου έγινε φανερό ότι πολλές μεγάλες πολυεθνικές θα «μπαίναν στο παιχνίδι». Ο έλεγχος της πληροφορίας και ποιος τη διακινεί έγινε φανερό ότι είναι υψίστης σημασίας. Ηδη τεχνολογικά βρισκόμαστε στα δίκτυα 4ης γενιάς (4G) και οι εφαρμογές και διευκολύνσεις που παρέχει, μέσω της γρήγορης και άμεσης πρόσβασης στο διαδίκτυο, είναι σημαντικές. Η επόμενη γενιά 5G θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα κάνει εφικτή την πρόσβαση περισσότερων συσκευών, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους. Μερικές από τις εφαρμογές είναι η αυτόνομη οδήγηση, η επικοινωνία μεταξύ των αυτόνομων οχημάτων, η άμεση μέτρηση κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος στους μετρητές. Η 5η γενιά (5G) αναμένεται να γίνει εμπορικά διαθέσιμη το 2021. Μέχρι τώρα είναι σε πιλοτικό στάδιο.

Ομως τίθεται ζήτημα, αν τα δίκτυα 5G είναι βλαβερά για την υγεία, δεδομένου ότι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, χρησιμοποιούνται υψηλότερες συχνότητες, οπότε χρειάζονται περισσότερες κεραίες, ώστε να καλύψουν μια περιοχή καθώς και περισσότερους χρήστες. Η διαμάχη για το αν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι βλαβερά για την υγεία, είναι ένα όχι καινούριο ζήτημα και πρέπει να γίνουν περαιτέρω ανεξάρτητες έρευνες.

Επίσης προκύπτουν πολύ σοβαρά θέματα κυβερνοασφάλειας. Κανένας δε θα ήθελε να διαρρέουν ευαίσθητες πληροφορίες κυρίως μέσω μολυσμένου λογισμικού από τρίτες εταιρείες υπηρεσιών ή ακόμα λογισμικού το οποίο γίνεται σε επίπεδο προμηθευτή, ο οποίος παρέχει το ραδιοεξοπλισμό (firmware). Κι εδώ φαίνεται ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αυτό φαίνεται κι από τον αποκλεισμό της Huawei στις ΗΠΑ. Μαζί με τις ΗΠΑ έχουν ευθυγραμμισθεί οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Η Ρωσία μάλλον ακολουθεί τις ΗΠΑ στο θέμα της Huawei η οποία έχει την τεχνολογία για τη διάδοση της 5ης γενιάς, ενώ στις χώρες της Δύσης και στις ΗΠΑ επινοήθηκε και δοκιμάζεται σε περιβάλλον εργαστηρίου η 5η γενιά. Η Ε.Ε. δεν έχει ενιαία στάση, πχ στη Γερμανία και στη Γαλλία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα δίκτυα της Huawei, ενώ η Ισπανία περιμένει την απάντηση της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του κόσμου συνάπτουν συμφωνίες με μεγάλους κατασκευαστές ραδιοεξοπλισμού κεραιών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα οι εταιρείες Vodafone, Wind έχουν συμφωνήσει με τη Huawei, ενώ η Cosmote με τη Φιλανδική Nokia και τη Σουηδική Ericsson. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Cosmote στο σταθερό δίκτυό της χρησιμοποιεί προϊόντα της Huawei. Στη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στην Ελληνική πλευρά να αποκλείσει τη Huawei από την Ελληνική αγορά και να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Huawei προμηθεύει επίσης εξοπλισμό σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Κι εδώ πρέπει η χώρα μας να βρει τις δέουσες ισορροπίες, δεδομένου ότι οι μεγάλες χώρες, μέσω πολιτικών εκβιασμών και επιρροών, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις «δικές τους» εταιρείες.

Το ζήτημα είναι τεράστιο (πολιτικό, οικονομικό και τεχνικό) και εμπλέκονται πολλοί παίκτες και τίθενται επιπλέον και ζητήματα συμβατότητας του ραδιοεξοπλισμού, καθώς και του τερματικού εξοπλισμού (κινητά τηλέφωνα), όπως επίσης θέματα υγείας και οικολογίας, όσον αφορά επίσης και το τι εξορύσσεται προκειμένου να κατασκευασθούν τα εξελιγμένα κινητά και όχι μόνο...

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)