Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς άλλες μορφές εργασίας

Μέσα στον καταιγισμό «καλών ειδήσεων», λόγω της εξόδου μας από το μνημόνιο που προσπάθησε να μας πουλήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τον άνεμο αισιοδοξίας που προσπαθεί με όλα τα μέσα να μας επιβάλλει η τωρινή έχουν περάσει στα ψιλά οι νέες εργασιακές σχέσεις που προσπαθούν να επιβληθούν και επιβάλλονται καθημερινά, όπως και οι θέσεις εργασίας που χάνονται και που πρόκειται να χαθούν. Οι ισχυρές συλλογικές συμβάσεις είναι ο νούμερο ένα στόχος.

            Κλασσικό παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς. Αφού η τράπεζα έδωσε τη διαχείριση όλων των κόκκινων δανείων σε σύμπραξη, με κύρια εταιρεία το Σουηδικό fund Intrum, αποφάσισε να χαρίσει και όλο το προσωπικό της, περίπου 1200 άτομα, στη εταιρεία. Να σημειώσουμε εδώ ότι στη συμφωνία, η οποία επετεύχθη με την προηγούμενη κυβέρνηση, συμμετέχει και η εταιρεία Quant θυγατρική της Qualco, στην οποία πρόεδρος είναι ο κ. Ορέστης Τσακαλώτος, ξάδερφος του γνωστού «αριστερού» πρώην υπουργού οικονομίας…

Στη συμφωνία προβλέπονταν ότι οι εργαζόμενοι του τμήματος διαχείρισης κόκκινων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς θα «μεταβιβαστούν» στη νέα εταιρεία, χωρίς βεβαίως να έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δέχονταν συχνά ασφυκτικές πιέσεις για να υπογράψουν στη νέα εταιρεία, χάνοντας ουσιαστικά όλα τα δικαιώματα που έχουν ως τραπεζικοί. Οι αρχικές αντιδράσεις των εργαζομένων να μην υπογράψουν κάμφθηκαν με απειλές για μεταθέσεις σε δύσκολες θέσεις ή με θέσεις «ψυγείο». Όσοι τελικά δεν υπέκυψαν στις απειλές, περίπου 350 άτομα, ειδοποιήθηκαν από την Τράπεζα να μαζέψουν τα πράγματά τους και να πάρουν όλο το υπόλοιπο της αδείας τους.  Ηδη η τράπεζα ανακοίνωσε την απόλυση των πρώτων 24 εξ’ αυτών.

Στον ΟΤΕ, που μετράει γύρω στους 12.500 εργαζόμενους, οι φήμες, που κυκλοφορούν στους διαδρόμους, μιλάνε για μείωση του προσωπικού κατά 9.000! Ξεκίνησε πέρυσι με την «εθελούσια» έξοδο όλων των φυλάκων του οργανισμού. Φυσικά, υπήρχαν πιέσεις για όλους όσους αρνιόνταν την «εθελούσια» έξοδο. Οι, ουσιαστικά, απολύσεις των φυλάκων πέρασαν στα ψιλά γράμματα, σε αντίθεση με την υπόσχεση της διοίκησης της Deutsche Telecom ότι θα προσλάβουν 100 άτομα στα επόμενα χρόνια κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό!

Στα άμεσα σχέδια του οργανισμού είναι να παραχωρηθούν όλοι οι τεχνικοί πεδίου σε θυγατρική εταιρεία, τα καταστήματα που ανήκουν στον όμιλο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα τμήματα. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα για τη γερμανική Deutsche Telecom, είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.

Η «προστάτιδα» της εργασίας Εργάνη

Το σύστημα Εργάνη που εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την εργασία, όπου υποχρεώνει τους εργοδότες να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά και από πριν όλα τα στοιχεία των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αντίγραφο πίνακα προσωπικού ή απόσπασμα αυτού σε εργαζομένους που απασχολούνται εκτός της έδρας της επιχείρησης του εργολάβου/υπεργολάβου και την καταχώρηση υπερεργασίας ή/και υπερωριακής απασχόλησης πριν αυτή συμβεί.

Είναι αλήθεια ότι με την εφαρμογή του συστήματος Εργάνη υπήρξε μία αναστάτωση στις εταιρείες που εξανάγκαζαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν αμισθί υπερωρίες, πολλές φορές σε εξαντλητικό βαθμό. Πολλές εταιρίες, γνωστές στην αγορά για τα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλλουν στους εργαζόμενους, μετά από μεγάλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές (ελπίζουμε μόνο να μην μένουν στα χαρτιά, αλλά να εισπράττονται κιόλας!) έδωσαν σαφείς οδηγίες προς τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου τους, ακόμα και αν εργάζονται εκτός της έδρας της επιχείρησης.

Στην εποχή του καπιταλισμού που ζούμε θα ήταν παράλογο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 8ώρο! Έτσι οι εταιρείες, ευτυχώς μόνο αυτές που μπορούν λόγω της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες πληροφορικής ή διάφορες συμβουλευτικές, επιβάλλουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι τους, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών πολλές φορές περισσότερο χρόνο από όταν δούλευαν στο χώρο εργασίας.

Στην αγορά έχει αρχίσει δειλά να ξεπροβάλλει και η εργασία από το σπίτι μία ή 2 φορές την εβδομάδα. Πολλές εταιρίες κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών, και προβάλλοντας ως κέρδος για τον εργαζόμενο το χρόνο που εξοικονομεί αυτός για την μετάβασή του στο φυσικό χώρο εργασίας, επιτρέπουν στον εργαζόμενο την εργασία από το σπίτι του. Η αλήθεια είναι ότι όφελος έχει και η εκάστοτε εταιρεία, αφού εξοικονομεί πόρους λόγω της μη φυσικής παρουσίας των εργαζομένων. Ομως, για να είμαστε δίκαιοι, πράγματι αυτό είναι και προς όφελος των εργαζομένων, αρκεί φυσικά να μπορεί να ελεγχθεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας τους, όπως ξεκίνησε να εφαρμόζεται με το σύστημα Εργάνη.