Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός και Τουρκική απειλή καθορίζουν την εσωτερική κατάσταση

 

Η επάνοδος, σχεδόν θριαμβική, της Δεξιάς και μάλιστα υπό τον πλέον ακραίο νεοφιλελεύθερο (με τη «λεοντή» του κεντρώου !) Κυρ. Μητσοτάκη ήταν νομοτελειακή μετά τη λαίλαπα του, υποτίθεται, αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε με «επιτυχία» το παγκοσμιοποιητικό «πείραμα», στη δύστυχη χώρα μας, των Σημίτη-ΓΑΠ.

 

Και ενώ συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος «δεξιάς» διακυβέρνησης, διάστημα ικανό να αποκαλύψει το αναμενόμενο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της και να δημιουργήσει τις επίσης αναμενόμενες αντιδράσεις, σήμερα απολαμβάνει μια σχεδόν πάνδημη (ηχηρή και σιωπηλή) αποδοχή ή, έστω, εγκαρτέρηση, προς γενική έκπληξη!

 

Και ναι μεν το φαινόμενο αυτό θα είναι, αναγκαστικά, προσωρινό, όμως η έλλειψη κάποιας αξιόπιστης πρότασης που θα κατόρθωνε να διασπάσει το φραγμό των ΜΜΕ, ακόμη και του εγκάθετου διαδικτύου, όπως και ο «κίνδυνος» επανόδου του κορονοϊόυ και η, σχεδόν παρανοϊκή τουρκική επίθεση (όχι, πλέον, επιθετικότητα) ενδέχεται να παρατείνουν αυτήν την προσωρινότητα. Ισως, ακόμη, να συντελέσει σ’αυτό και η πλήρης, σχεδόν, ανατροπή των παραδοσιακών πολιτικοϊδεολογικών εικόνων () και μορφών Συντήρησης έναντι της Προοδευτικότητας και Αριστεράς παντός είδους.

 

Και αυτά, ενώ στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο όλα δείχνουν να πηγαίνουν «κατά κρημνόν».

 

Η, όποια, οικονομία καταβαραθρώνεται μπροστά στην πλήρη αποκάλυψη ότι η ανάπτυξη των «υπηρεσιών», με κορυφαίο παράδειγμα τον Τουρισμό, και αποφυγή (με δική μας επιλογή ή, κυρίως, με ξένη επιταγή) της παραγωγικής δραστηριότητας είναι επόμενο να οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε πλήρη καταστροφή.

 

Ο τρίτος πολιτειακός πυλώνας, η Δικαιοσύνη, χάνει το όποιο κύρος (όρος sine qua non, αναγκαίος, για τη δυνατότητα απονομής της) της είχε απομείνει, με το τελευταίο χάος και έκρηξη στις ανώτερες, τουλάχιστον, βαθμίδες της, μέγα συριζαίικο επίτευγμα!

 

Η Υγεία και η Παιδεία γίνονται παίγνια και αθύρματα στα χέρια των ηγητόρων (Μπίλντεμπεργκ, Νταβός, «Δελφών», τρομάρα τους…) της, (επιτιθέμενης άγρια κατά των αρνητών της) απάνθρωπης Παγκοσμιοποίησης. Αυτή, το σύγχρονο άγος του πλανήτη και της Ανθρωπότητας, με πρόσχημα την «κλιματική αλλαγή» και «υπονοούμενο» την αφύπνιση των μέχρι πρόσφατα αποικιοκρατούμενων κοινωνιών της Ασίας και Αφρικής και την οργή τους ενάντια στους πρώην αποικιοκράτες τους, επιδιώκει με την ασύδοτη και παράνομη μετανάστευση, μέσω των ΜΚΟ της και των διεθνών οργανισμών που ελέγχει, την πολτοποίηση των λαών και την εύκολη, επόμενα, δουλοποίησή τους στην αβυσσαλέα εξουσία της. Και πρώτο θύμα της η Ελλάδα, που δεν έχει καμία σχέση με την αποικιοκρατία, αλλά που διαθέτει τους περισσότερους, παγκοσμίως, πρόθυμους, με την ελπίδα προσωπικού μεριδίου εξουσίας και των παρεπομένων…

 

Και ταυτόχρονα έχουμε, ως πρόβα ευρύτερων μεταβολών, τον άμεσο, εκδηλούμενο ήδη, κίνδυνο ακρωτηριασμού της χώρας από όλες τις πλευρές και με πιο άμεσο την Ανατολική.

 

Τι θα κάνει για όλα αυτά η τωρινή κυβέρνηση και πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι και τελικά, αν προλάβει, ο Ελληνικός λαός;

 

Πώς αντιδρά πραγματικά

 

σ’αυτά η Κυβέρνηση

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. του Μητσοτάκη δείχνει να θεωρεί ότι όλα τα αρνητικά που επίκεινται αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Ο Εβρος «θωρακίζεται» και στο Αιγαίο η «ενισχυμένη» Frontex σχεδόν εμποδίζει, επί του παρόντος τους λαθρομετανάστες. Ομως γερμανικό πλοίο, αντί να εμποδίζει, μετέφερε τους ψευδοναυαγούς στη Λέσβο, χωρίς Ελληνική αντίδραση… Κατασκευάζονται κλειστά κέντρα υποδοχής(!) στα νησιά, μεταφέρονται λίγοι απρόσκλητοι «επισκέπτες» στο εσωτερικό της χώρας, όπου ήδη δρουν ως εχθροί. Υποστηρίζει ότι ελέγχει πλέον η ίδια τις Μ.Κ.Ο. , που δρουν ως όργανα όλων των εχθρικών «ιδρυμάτων» τύπου Soros και που το μόνο που ακόμη δεν (;) επιχείρησαν είναι ο εξοπλισμός τους.

 

Για την οικονομική ύφεση πάνω από 8%(!) παίρνονται κάποια μέτρα ανακούφισης, αλλά η Ε.Ε. απαιτεί νέα μνημόνια για σταδιακή 7ετή(!) χορήγηση ποσών του νέου «σχεδίου Μέρκελ», αν τελικά δοθεί κάτι, και ήδη ετοιμάζεται, αν δεν άρχισε ήδη, ο άγριος πόλεμος απορρόφησης, διασπάθισης και διαφθοράς… (αναλυτικά σε άλλο άρθρο).

 

Και αυτά, ενώ ο Ερντογάν ξεκινά πολεμικές επιχειρήσεις απαιτώντας «συνομιλίες συμβιβασμού» , δηλ. αναίμακτων παραχωρήσεων, υπό τις εξωτερικές πιέσεις για κάτι τέτοιο και οι υποτιθέμενοι φίλοι και σύμμαχοι επιτηρούν την ασφαλή μεταφορά τουρκικών ενισχύσεων στη Λιβύη! Οσο για την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις απλώς οδηγούν σε αντίστοιχες μειωμένες «επήρειες» σε νησιά και του Ανατολικού Αιγαίου με αρχή το Καστελλόριζο. Οι προοπτικές είναι πλέον δυσοίωνες για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και ήδη άρχισαν να κινούνται οι ενδιαφερόμενοι για τις ενεργειακές προοπτικές στην ΑΟΖ της Κύπρου, πιέζοντας για ταχεία λύση και του Κυπριακού. Προάγγελοι του «συμβιβασμού» σε Αιγαίο και Κύπρο τα κοράκια της «ειρηνικής λύσης» ο Ροζάκης του Σημίτη (σύμβουλος του Μητσοτάκη), το ΕΛΙΑΜΕΠ, η Ντόρα, o Αναστασιάδης, ο «δικός μας» ο Μητσοτάκης(!), και, φυσικά, ο Τσίπρας και Σια.

 

Θα το τολμήσουν ; Αν Ναι, «μωραίνει κύριος...».

 

Εσωτερικά προβλήματα στη Ν.Δ.

 

Ο Μητσοτάκης, για την ώρα, εμφανίζεται κυρίαρχος στο εσωτερικό της Ν.Δ., όμως οι αντίπαλες δυνάμεις, Καραμανλικοί και Σαμαρικοί κυρίως, είναι έτοιμες να αντιταχθούν στα όποια σχέδια «λύσεων» που σύντομα θα εκδηλωθούν, είτε γιατί ειλικρινά εκφράζουν τις εθνικές θέσεις της βάσης, των οπαδών, είτε προσχηματικά, για να δυναμώσουν την επιρροή τους ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων. Ιδιαίτερα το κλίμα Σαμαρά προκαλεί μεγάλες ανησυχίες, κάτι που φαίνεται από τον ολομέτωπο πόλεμο εναντίον του, απ’όλες τις πλευρές, ακόμα και της Αντιπολίτευσης(!). Ο τελευταίος ορυμαγδός με τις αποκαλύψεις για Καμμένο -Τζούλη και, κυρίως, για Ν. Παππά (δηλαδή Τσίπρα και όσους έπονται...) δημιουργούν μεν κίνδυνο για ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είναι βέβαιο ότι ήταν επιθυμία του Μητσοτάκη...

 

Και το φιάσκο της, ακραία, ανθελληνικής «επιτροπής για το 1821», όπως και αυτό της γελοιοποίησης, σχεδόν, της Προεδρίας της Δημοκρατίας (…), εκπέμπουν ήχους απειλητικούς, για το σύστημα του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, μάλλον μάταια, επιχειρεί να εμπνεύσει αισιοδοξία, λέγοντας ότι έχει προβεί σε νέες σκέψεις και αναθεωρήσεις, χωρίς, φυσικά, να τις… αποκαλύπτει…

 

Η όποια Αντιπολίτευση σε καθεστώς πλήρους αμηχανίας και αλληλοσπαραγμού

 

Απέναντι στις «επιτυχίες» του Μητσοτάκη και παρά τις ήδη εκδηλούμενες δυσκολίες δεν μπορεί κανείς αντιπολιτευόμενος να ασκήσει μια στοιχειωδώς αξιόπιστη κριτική, με εξαίρεση κάποιες περιφερειακές φωνές, που τελικά αυτοεξευτελίζεται, μια που αυτά ακριβώς έπραττε ο ίδιος ή υποστήριζε. Και αυτό αναφέρεται κατά πρώτο λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα τον Α. Τσίπρα.

 

Το κόμμα που χάνει τις εκλογές παρά πάσαν, τουλάχιστο στις διακηρύξεις του, προσδοκίαν είναι λογικά αναμενόμενη η αμηχανία διαχείρισης της ήττας όπως και η οξεία εσωστρέφεια και κριτική, ανοικτή ή υφέρπουσα. Και αυτό συνέβη στο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα, λόγω και της αποκαλυφθείσας, υπόγειας μέχρι τότε, εσωτερικής διαιρετικής τάσης, την αλλοπρόσαλλη, αντιπολιτευτική τακτική, χωρίς πάντως να υπάρξει ευθεία, τουλάχιστο, αμφισβήτηση, όπως συνήθως συμβαίνει στα… «αστικά» κόμματα.

 

Επί ένα, σχεδόν, εξάμηνο «έπαιζε» μόνος του ο Μητσοτάκης. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ όμως έγινε εντονότερο με την τουρκική επίθεση στον Εβρο, μέσω, έστω, των λαθρομεταναστών, και έπρεπε, αναγκαστικά, να παρθούν αποφάσεις, οπότε ο Τσίπρας, άφωνος για μέρες, βλέποντας τη γενική αποδοχή της κυβερνητικής αντίδρασης, έκανε το μεγάλο άλμα ανατροπής της βασικής μέχρι τότε θέσης για «ανοικτά σύνορα»(!), προκαλώντας σοκ στο κόμμα του. Το ίδιο έγινε και για τα μέτρα που πάρθηκαν για την επίθεση του κορονοϊού. Πίστευε, καλώς ή κακώς, ότι θα κέρδιζε και ο ίδιος, κάτι που όμως δε συνέβη και οι δημοσκοπήσεις ουσιαστικά καταδικάζουν το κόμμα και τον ίδιο. Και αλλάζει ρότα.

 

Τώρα, παρόλο που «οι σίγουρες» εκλογές, και μάλιστα διπλές, για να εξουδετερωθεί η ισχύουσα απλή αναλογική, μετά το Πάσχα (γι’αυτό και είχαν δρομολογηθεί και οι μεγάλες επιστροφές από τις κλοπές Κατρούγκαλου…) λόγω κορονοϊού ματαιώθηκαν, αρχίζει η αντιπολιτευτική επίθεση («είσαι ψεύτης» είπε ο Κυριάκος, «είσαι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας» απάντησε ο Αλέξης!!).

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατατρύχεται από την έντονη διαμάχη για το εάν πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες των κομματικών οργανώσεων στους ψηφοφόρους του (οι εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι αποτελούν το 90% των ψήφων!!), οπότε ο  πυρήνας του (ΣΥΡΙΖΑ←ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ←ΕΑΡ←ΚΚΕ εσ) θα ανατραπεί, πιθανώς, πλήρως, και αρχικά () ο Τσίπρας θα μονοπωλήσει την εξουσία. Πάντως, η λύση της διαμάχης αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

 

Τώρα προέχει η συγκράτηση των ψηφοφόρων του Ιουλίου ‘19, διότι το 25% αυτών φαίνεται (δημοσκοπικά) να επικροτεί τις πολιτικές της Κυβέρνησης, γι’αυτό και θα αρχίσει αντιπολιτευτική επίθεση, πιθανόν «σκληρό ροκ»(!) και  όποιον πάρει ο Χάρος. Δυστυχώς όμως γι’αυτόν, τα προηγούμενα 4,5 χρόνια είναι πολύ πρόσφατα και το να αποκαλεί ο Τσίπρας (!) το Μητσοτάκη «πολιτικό απατεώνα του αιώνα» (!!), με ανάλογη κριτική επί παντός πεδίου, μόνο τους γελοιογράφους και επιθεωρησιογράφους, ακόμη και το… Λαζόπουλο(!), θα ενθουσιάζουν.

 

Η συγκράτηση των ψηφοφόρων (για καινούριους, δύσκολο) οδηγεί και σε άλλη επιλογή: θερμή πρόσκληση χώρων απ’όπου προέρχονταν και υπήρχε φόβος να επιστρέψουν εκεί, όπως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βαρουφάκης, Καμμένος(!) κ.λπ, για «ισότιμες» συνεργασίες κ.λπ, ώστε οι ψηφοφόροι, βλέποντας τους παλιούς τους «χώρους» να «δείχνουν» τάσεις συνεργασίας, θα προτιμήσουν να τους «περιμένουν» εκεί. Επισφαλείς προσπάθειες…

 

Εχει, τελικά, μια μεγάλη ελπίδα ο Τσίπρας. Να χάσει τις εκλογές ο Τραμπ, να παραμείνει, ει δυνατόν, ο Πάιατ και να τον «κρατήσουν» οι Δημοκρατικοί! Γι’αυτό και σιγοντάρει τις στρατιές των Soros και λανσάρει το νέο σύνθημα «Η Αμερική είναι κοντά», δηλαδή έμμεση απειλή να δράσουν και εδώ οι ομάδες των Soros και ΣΙΑ. Αν όμως βγει πάλι ο Τραμπ;

 

Και Παπατέτοιοι ωχριούν μπροστά στους Παππάδες, που «άρχισαν» να σκάνε...

 

Για το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), δε μπορούμε να πούμε πολλά ως προς τις αντιδράσεις του, θετικές ή αρνητικές, στα ογκούμενα, εσωτερικά και εξωτερικά, προβλήματα της Χώρας, πλην, ίσως, της διαφαινόμενης, κάποιας έστω, σοβαρότητας στις, αναγκαίες, αντιπολιτευτικές του επισημάνσεις.

 

Και τούτο, γιατί κατατρύχεται από έντονα προβλήματα συνοχής και, επιφανειακής έστω, ενιαίας γραμμής. Προβλήματα ακόμη και αυτής της πολιτικής επιβίωσης, τα οποία, αν δεν επιλυθούν, σύντομα θα οδηγήσουν σε εικόνα πλήρους πολιτικής αναξιοπιστίας και επομένως...

 

Τα «δικά» του λέει ο Γιωργάκης, που δεν είναι πολιτικά εύκολο να καταφύγει στο φυσικό, καθαρά αμερικανικό (των Δημοκρατικών...), χώρο του, υπό τον Α. Τσίπρα, και έτσι μόνο ζημιά προκαλεί στο ΚΙΝΑΛ, παραμένοντας, χωρίς όμως ελπίδα ανάκτησης της ηγεσίας!! Η ηγεσία της Φώφης (ανύπαρκτη χωρίς το επίθετό της...) αμφισβητείται ανοικτά, πλέον, και από τους διαγκωνιζόμενους γι’ αυτήν (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Αλιβιζάτος, Καμίνης !) κανείς, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, δεν παρέχει καμιά ελπίδα ελκυστικότητας για τους πασόκους που φεύγουν(;) ή θα φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από την... Προοδευτική Συμμαχία, που πέτυχαν οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ  να παραμείνει οριστικά(;) ως βοηθητικός(!!)  «σύμμαχος», χωρίς, άμεσες τουλάχιστο, κομματικές συμμετοχές...

 

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά εκτός εσωτερικής πολιτικής, παρά τα διστακτικά βήματα επικαιροποίησης και ελληνοποίησής του, φροντίζοντας προσεκτικά να μην υπερβαίνει τα «επιτρεπόμενα» όρια, με «άγνωστο», μάλλον το γιατί. Περιορίζεται έτσι σε τυπική, «εργατική» αντιπολίτευση και συνεχίζει την κομματική γυμναστική και μάλιστα με άστοχες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας, παραβαίνοντας εξώφθαλμα τις υγειονομικές οδηγίες, και διαμαρτυρόμενο για το ότι η Κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των υγειονομικών περιορισμών στους ώμους των πολιτών.

 

Εχει, πάντως, σοβαρά «προβλήματα»(...), που το εμποδίζουν να αντιδρά εποικοδομητικά στους ήδη, εκδηλούμενους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

 

Για τους υπόλοιπους, κοινοβουλευτικά και περισσότερο εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, δεν θα έπρεπε να έχουμε σχόλια, με δική τους ευθύνη. Ουσιαστικά δεν παρεμβαίνουν πραγματικά στους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

 

Καμιά, λοιπόν, προβλεπτής προοπτικής ελπίδα από και για τον Ελληνικό λαό;

 

Οχι βέβαια. Και μόνο το γεγονός ότι ένα μεγάλο. πλειοψηφικό κομμάτι του τολμά, μέσα σε ένα επιδιωκόμενο κλίμα παθητικότητας, να επιλέξει τον πόλεμο αν δεχθούμε εισβολές, δεν μπορεί παρά να προκαλεί αισιοδοξία!

 

Προς μεγάλη αμηχανία προφανώς των εσωτερικών εθελόδουλων (με το αζημίωτο).