Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μη άρση της ασυλίας Πολάκη κακός οιωνός για τα εθνικά θέματα;

 

 

Η μη άρση της ασυλίας Πολάκη το τελευταίο διάστημα από τη Βουλή πέρασε μάλλον στα ψιλά. Κυρίως, δεν απασχόλησε καθόλου ο πιθανός λόγος που η κυβερνητική παράταξη επέλεξε τελικά να μην αρθεί η ασυλία του Πολάκη. Είναι ενδιαφέρον, από τη στιγμή που η άρση της ασυλίας του πολύ στενού συνεργάτη του Τσίπρα θα δημιουργούσε πρόβλημα στον ίδιο τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί η κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή. Έτσι, μπορούμε να οδηγηθούμε και σε εκτιμήσεις  για τις  ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

 

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η μη άρση της ασυλίας υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Και το μεγάλο ερώτημα, εφόσον αυτό αληθεύει, είναι ποιο θα ήταν το αντιστάθμισμα για αυτό. Ένα πιθανό αντιστάθμισμα θα μπορούσε να αναζητηθεί σε θέματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε η κυβέρνηση να περάσει την πολιτική της εύκολα και χωρίς συγκρούσεις. Δυσκολευόμαστε να βρούμε άλλο κορυφαίο θέμα τόσο στενής σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών εκτός από τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα των ελληνοτουρκικών, που έχουν πάρει επικίνδυνη τροπή τους τελευταίους μήνες. Και οι δύο πλευρές έχουν αποδείξει ότι υπηρετούν την «πολιτική» του κατευνασμού της Τουρκίας και της ενδοτικότητας. Την «πολιτική των παραχωρήσεων έναντι ειρήνης». Με δεδομένα ότι η τουρκική επιθετικότητα έχει ανέλθει σε άλλα επίπεδα το τελευταίο διάστημα και ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταρρίπτει η ίδια όλες τις κόκκινες γραμμές της τη μία πίσω από την άλλη, τα σημάδια που δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για παραχώρηση όχι μόνο κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία (βλ. 12νμ, αφοπλισμός νησιών, γκρίζες ζώνες) πληθαίνουν. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός λαός και μικρό μέρος του δημοσιογραφικού και ακαδημαικού κόσμου αντιδρούν. Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να περάσει αυτή την πολιτική χωρίς να υποστεί το πλήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ισως μόνο αν είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

 

Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε οδηγούμαστε σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και μάλιστα πολύ σύντομα. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο να μη συμβαίνει. Η πολιτεία και των δύο πλευρών πάντως δε μας αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

 

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει τουλάχιστον πάνδημη αντίδραση από τους Έλληνες.