ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

11/2/2015

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κείμενο σε pdf
   

Οι προγραμματικές δηλώσεις, η συζήτηση και η ψήφος εμπιστοσύνης τέλειωσαν και οι πρώτες εντυπώσεις δικαιολογούν το μεγάλο κύμα ανακούφισης έως και ενθουσιασμού και μάλιστα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι πρώτες εντυπώσεις να μην αποδειχθούν βιαστικές και οι εξελίξεις να τις δικαιώσουν.

Διαφαίνονται, όμως, ήδη ενστάσεις επί της ουσίας, ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ακόμη και στο εσωτερικό των συνεργαζόμενων κομμάτων.
Δε θα αναφερθούμε τώρα σε περίεργες (και επικίνδυνες) εκκεντρικές δηλώσεις υπουργών, όπως παιδείας, δικαιοσύνης, (λαθρο)μεταναστών κ.λπ. Γενικότερα όμως:

    -      Οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα φάνηκαν να επιδιώκουν με μεγαλόστομες γενικότητες να καλύψουν σοβαρές διαφοροποιήσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις (π.χ. για το χρέος), και να επαναλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα θετικά μέτρα ανακούφισης ως να ήσαν προεκλογικά(...). Φάνηκαν επίσης ελλειμματικές για το μεγάλο θέμα της ανάπτυξης, ως εάν να γνωρίζουν ότι πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο Ε.Ε. και ΕΥΡΩ...

    -    Οι μέχρι τώρα εκπρόσωποί μας στις (εδώ και 5 χρόνια) διαπραγματεύσεις ανήκαν στις ευρωπαϊκές ελίτ, που ευνοούνται από τις λογικές της Ε.Ε., του ΕΥΡΩ και των εμπνευστών του. Το ίδιο, δυστυχώς, συμβαίνει και τώρα, όταν μάλιστα και προς γενική έκπληξη κλήθηκε για συμπαράσταση ο ΟΟΣΑ, την «εργαλειοθήκη» του οποίου ο κ. Τσίπρας  χαρακτήριζε ως «τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού», πριν από 1 χρόνο περίπου !

    -    Μήπως είναι σύμπτωση που κλήθηκε και πάλι για σύμβουλος η αμερικανογαλλική τράπεζα LAZARD, αυτή η ίδια που συμβούλευε το ...Βενιζέλο, με το PSI, πώς θα... κουρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους ;  

    -    Οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις συμπαράστασης των ΗΠΑ του Ομπάμα υπενθυμίζουν τους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή και τη χώρα μας, κάτι που επηρεάζει τουλάχιστον..., τις θέσεις της νέας κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα, με την απουσία αναφοράς μάλιστα στις τουρκικές προκλήσεις σε Θράκη και Αιγαίο, ίσως διότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι, επί του παρόντος αδιευκρίνιστες.

    -    Η άμεση σύνδεση των ελληνικών προβλημάτων που δημιούργησε η τρόικα (δηλ. ΗΠΑ και Γερμανία) με τα προβλήματα των λαών της Ευρώπης παραβλέπει το δράμα του πειραματόζωου, που είναι διακριτά ειδικό, παραπέμπει την όποια λύση ή συμφωνία υπέρ της Ελλάδας στις καλένδες πανευρωπαϊκών φιλολαϊκών λύσεων.

Πάρα ταύτα και άλλα, ενδεχομένως, πολλά η τωρινή διαπραγμάτευση είναι διαφορετική και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)