ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

H επισκεψη Κλίντον και η συμφωνία του Ελσίνκι

Η επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα

Η σφοδρή αντιαμερικανική αντίδραση των Ελλήνων πολιτών, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες αμερικανών και ελλήνων κομισαρίων, οδήγησε στην πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα αναβολή και συρρίκνωση της επίσκεψης του Κλίντον. Πραγματικός κόλαφος κατά του Πλανητάρχη, που τον ανάγκασε σε πλήρη αναδίπλωση. (σχετικό το άρθρο του Σήφη Στενού στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ). Στα επεισόδια που ακολούθησαν στις 12/11/99 κατά την επίσκεψή του (τα οποία λοιδωρήθηκαν από τους εγκάθετους στα Μ.Μ.Ε., αλλά απόκτησαν μεγαλύτερη αίγλη μετά τις λαϊκές αντιδράσεις στο Σιατλ) αναφέρεται το άλλο άρθρο του Νίκου Καργόπουλου στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", στις 3/12/99.

Η Συμφωνία του Ελσίνκι και τα αποτελέσματά της

Έχουν, ήδη, αρχίσει να φαίνονται τα αρνητικά για τη χώρα μας αποτελέσματα της συμφωνίας Ελσίνκι. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αυξάνονται και ο αρμόδιος υπουργός Τσοχατζόπουλος δηλώνει ότι "άλλο οι παραβιάσεις και άλλο το καλό κλίμα"!! Οι προκλήσεις και απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο συνεχίζονται και προωθείται η εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό με μπροστάρη τον ανεκδιήγητο Πανταγιά του Σημίτη, που μας προετοιμάζει για ουσιαστική επέκταση της τουρκικής κυριαρχίας στην Κύπρο.Η θέση του ΑΣΚΕ για τη συμφωνία εξηγείται στο παρακάτω άρθρο του Σήφη Στενού ,που δημοσιεύσαμε στην "ΑΘΗΝΑΪΚΗ" στις 15/12/99. Αν κάτι πρέπει να διευκρινίσουμε περισσότερο είναι το εξής: Κάναμε τη χάρη στην Τουρκία να μπει στην ΕΟΚ και εκείνοι, λένε, μας έκαναν τη χάρη να μπει και η Κύπρος ανεμπόδιστα! Όμως η είσοδος στην ΕΟΚ συμφέρει, για διάφορους λόγους, μόνο στις άρχουσες ελίτ και των τριών χωρών, ενώ για τους λαούς τους μόνο καταστροφικά αποτελέσματα θα έχει στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Και, ακόμη χειρότερα, ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο θα επιφέρει, ήδη διαφαίνεται, τρομακτικό κόστος στα εθνικά τους θέματα.

’ρθρο στην Αθηναϊκή

Επίσημη, πλέον η υποχώρηση σε όλα

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ από το Ελσίνκι περιχαρής ο κ. Σημίτης και οι συν αυτώ και μάλιστα... μετριόφρων για τη μεγάλη επιτυχία προστασίας των εθνικών συμφερόντων(!!) Περιχαρής γιατί κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας για την ανάγκη να αρχίσει διάλογος εφ' όλης της ύλ ης και για τις συνοριακές διαφορές μας. κάτι που αποτελούσε το όνειρο δεκαετιών της γειτονικής χώρας και επίμονο αίτημα του Διευθυντηρίου της ΕΟΚ και των ΗΠΑ.
ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ ακόμη, διότι πέτυχε να απαλειφθεί ο προηγούμενος όρος για εισδοχή της γείτονας, ότι θα έπρεπε να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και διότι η προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος δε θα αποτελεί πλέον μια προϋπόθεση για την εισδοχή της Κύπρου, αλλά θα συνυπολογισθούν όλοι οι παράγοντες όταν έλθει η ώρα!!
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ καινούργια αυτή "η μεγάλη επιτυχία", υπήρχε ως κατευθυντήρια γραμμή αφότου επελέγη ο κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός και προωθείτο ως "ρεαλιστική" λύση από τον καθηγητή φίλο του Ροζάκη (Ρόζεμπεργκ) και για λίγο υφυπουργό Εξωτερικών... της Ελλάδας. Απλώς τώρα έκριναν πως ήταν κατάληλλος καιρός και επαρκής η προετοιμασία της κοινής γνώμης για να την υλοποιήσουν ο επαινούμενος από Ευρωπαίους και Αμερικανούς ιθύνοντες κ. Σημίτης και ο wonderfull man κατά την Ολμπράιτ Γιωργάκης. Απλώς λοιπόν επισημοποιήθηκε στο Ελσίνκι.
ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ φυσικά καμιά αντίρρηση αν η λεγόμενη ΕυρωπαϊκήΈνωση δεχόταν στους κόλπους της την Τουρκία δηλ. ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ κάστα πουκαταδυναστεύει τους λαούς της Μ. Ασίας και τους αναγκάζει ναονομάζονται Τούρκοι (αν και στοιχειώδης ανθρωπισμός αλλά και το συμφέρον μας βαεπέβαλλαν να θλιβόμαστε για τα ακόμη μεγαλύτερα δεινά που τους αναμένουν, ανκάποτε καταληφθούν ολοκληρωτικά από το διευθυντήριο της ΕΟΚ). Αρκεί, όμως. ναμην πληρώσουμε εμείς το κόστος για την Τουρκία της ατελούς, έστω. εισδοχής τηςκαι το άνοιγμα της αγοράς της με το Αιγαίο και την Κύπρο! Και εννοείται, αρκείνα έχουμε, ήδη εμείς αποχωρήσει από την ΕΟΚ! Ας φανταστούμε μόνο τι θα σημάνειη ελεύθερη εγκατάσταση πληθυσμών...
ΥΠΑΡΧΕΙ, ΟΜΩΣ, και μια πραγματικά θετική πλευρά της "μεγάλης αυτής επιτυχίας". Ολόκληρος ο τερατώδης μηχανισμός διαμόρφωσης γνώμης μπήκε σε πυρετώδη κίνηση παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού, ακόμη και με αστραπιαία γκάλλοπ αποδοχής! Απόδειξη πόσο φοβούνται την αντίδραση της ατίθασης κοινής γνώμης και των ανάλογων κινήσεων που. ελπίζουμε, θα επιφυλάξουν και σε αυτή τη συμφωνία την τύχη της mea culpa του Νταβός και της Μαδρίτης και θα αναγκάσουν, πάλι τους γνωστούς πια, κομισάριους του συστήματος σε αιδήμονα σιγή.

* Του ΣήφηΣτενού, μέλος της Ε.Ε. του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας, ΑΣΚΕ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)