ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η παγκοσμιοποίησή τους η Αριστερά μας και οι εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19/2/2000
ΤουΝΙΚΟΥ ΚΑΡΓΟΠΟΥΛΟΥ*

Φρίκηχαρακτηρίζεται η παγκοσμιοποίηση,. στην οποία συμμετέχει κανονικά η ΕΟΚμας. Βαρβαρότητα. Υπερβολές, σκέπτονται άλλοι, Η παγκοσμιοποίηση τους,η Αριστερά μας και οι εκλογές που δεν τους έχει χτυπήσει ακόμη την πόρτα.Το εξαθλιωμένο 10-20% τον ανέργων, αστέγων, απόρων της «πολιτισμένης» Δύσης,που συνεχώς αυξάνεται, και το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του Τρίτου Κόσμουνομίζουν (;) ότι ποτέ δεν θα συνέλθει, δεν θα κινηθεί, δεν θα τους απειλήσει.
Οιφτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι,λένε οι οικονομολόγοι που τιμούν το λειτούργημά τους. Ο Τρίτος Κόσμος χρηματοδοτείμε 30-40 δις. δολ. ετησίως τη Δύση, λέει ο Κ. Βεργόπουλος. Μέχρι πότε;
H παγκοσμιοποίηση σε 20 χρόνια ανέβασε το παγκόσμιο χρέος από 265 σε 4.200δισ. δολ., ώστε ποτέ κανείςνα μην ξεχρεώσει! Οι νόμοι τους ισχύουν για τους άλλους. Εμείς απαγορεύεται να προστατεύουμε την παραγωγή μας (ΠΟΕ, ΕΟΚ), ενώ τη δική τους την προστατεύουν όλο και περισσότερο (μελέτη ΟΟΣΑ, 1992).
Αντιδρούν(για λόγους αυτοσυντήρησης) και δικοί τους: «Αυτός ο παγκοσμιοποιημένοςκόσμος του κέρδους θα βουλιάξει...», διαβάσαμε στην «Καθημερινή». Ο πρώηνκα­γκελάριος της Γερμανίας Χ. Σμιτ επισήμανε ιστορικές αναλογίες με τιςσυνθήκες που οδήγησαν στην επικράτηση του Χίτλερ. «Εάν ο πλανήτης δεν απορρίψειτους σημερινούς παράλογους κινδύνους, εξωθείται ολοταχώς σε οικονομική,κοινωνική και οικολογική καταστροφή... Επέρχεται η στιγμή που νέα κοινωνικάκινήματα θ' αμφισβητήσουν την πορεία της κοινωνίας προς την κόλαση καιτο τίποτα, για να προσδώσουν το δικό τους δυναμισμό», λέει η Επιτροπή Ανάπτυξηςτου ΟΗΕ. Νέα κινήματα!
Όμως,οι ντροπαλές παρθένες της ελληνικής πολιτικής και οι περισπούδαστοι «διανοούμενοι»και «αναλυτές» τους κατέληξαν στο ομόφωνο!) συμπέρασμα ότι η παγκοσμιοποίησηείναι ...φυσική εξέλιξη, όταν βιάζεται όλη η ανθρωπότητα για την επιβολήτης. Είναι και ακλόνητη, λένε οι ίδιοι, για ένα (μη) σύστημα ετοιμόρροπο!’ρα το εξυπνότερο είναι να προσαρμοστούμε, ισχυρίζονται όλοι, από τον Στ.Μάνο μέχρι τον Ν. Μπίστη. Και ζητούν να τους ψηφίσουμε, γιατί «μπορούνπερισσότερα» ή γιατί «μπορούν καλύτερα» ή γιατί διαμαρτύρονται για τηνπαγκοσμιοποίηση, την ΕΟΚ και την ΟΝΕ που οι ίδιοι αποδέχονται και στηρίζουνή άλλοι (καινούργιοι) γιατί προτείνουν καλύτερους δρόμους ή καλύτερη διαχείρισητου πακέτου Πρόντι (!), ενώ αποδέχονται όλο το πλέγμα της εξάρτησης καιδεν αμφισβητούν καμιά από τις αιτίες της σημερινής κατάστασης.
Καιη Αριστερά μας; Πόσο νόημα έχει, στο βαθμό που απολογείται (ακόμη!) γιατην κοινωνία του υπαρκτού (μη) σοσιαλισμού, που επί δεκαετίες υπηρέτησεκαι την οποία ακόμη οραματίζεται; Και είναι Αριστερά, όταν αποδέχεται(έστω ως αναγκαίο κακό) τη σημερινή κατάσταση και,μάλιστα, επιδιώκει νατην υπηρε­τήσει και ως διαχειριστής της; Τόσο δύσκολο, απορούμε εμείς τουΑΣΚΕ, η Αριστερά μας να πάψει να είναι ετερόφωνη, να πάψει να είναι ηττοπαθής,να δεχθεί ότι δεν νοείται σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία, χωρίς τη δυνατότητατου κάθε ανθρώπου να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του;
Εμείς,τουλάχιστον, του ΑΣΚΕ με τις μικρές μας δυνάμεις προσπαθούμε και θα συνεχίσουμενα προσπαθούμε. Αν κάποιος θεωρεί ότι αξίζει αυτή μας η προσπάθεια, αςμας ενισχύσει και ας μας ψηφίσει στις (αντισυνταγματικές) εκλογές πουθα γίνουν (;) στις 9 Απρίλη.

*ΌΝίκος Καργόπουλος είναι μέλος της Ε.Ε. του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού ΚόμματοςΕλλάδας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΧΟΛΙΑ Οι εκλογές και το τέλος της αυταπάτης »


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)