Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογικισμός : Ανώτερο στάδια του εκσυγχρονισμού.

Του Σήφη Στενού*

ΓΡΑΦΤΗΚΕ πως ο Κ. Σημίτης είπε στα κυβερνητικά στελέχη ότι δε θα κάνει εκλογές, αν δε δουλέψουνε. Αν το εννοούσε, τότε ποτέ δεν θα γίνουν εκλογές!
ΑΥΤΕΣ όμως πλησιάζουν αναπότρεπτα, δυστυχώς γι' αυτούς, και αναγκάζονται μπροστά στην απειλή να χάσουν την εξουσία να ομονοήσουν σχετικά και να προετοιμαστούν γι'αυτές. Και εδώ άρχισε το πανηγύρι! Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Δε σέβονται ούτε ιερό ούτε όσιο, ούτε καν την κοινή λογική και τη νοημοσύνη. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό των εντυπώσεων με τη βοήθεια των ΜΜΕ, έντυπων ή ηλεκτρονικών, που συνδεδεμένα άμεσα ή έμμεσα με την κυβέρνηση χοροπηδούν τόσο άκομψα στους ήχους της "επικοινωνιακής πολιτικής" της, ώστε να χάνουν και το ελάχιστο υπόλοιπο αξιοπιστίας τους.

ΗΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ του περασμένου Αυγούστου, λόγια αέρα φυσικά, ξεφούσκωσε καιοι όποιες φρέσκιας εξαγγελίες αντιμετωπίζονται με πικρά χαμόγελα και στοτελευταίο καφενείο.

ΤΟΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ χρησιμοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο, που τώρα πια τα θύματα τομόνο που περιμένουν είναι να αγοράσουν μετοχές οι εκβιαστικά παροτρυνόμενοιωφελημένοι της κυβέρνησης, να ανεβεί λίγο η τιμή και να πουλήσουν άρονάρον ό,τι προλάβουν.

ΟΜΕΓΑΛΟΣ μεταρρυθμιστής Αρσένης διόρισε επιτροπή, για να του πει τι βελτιώσειςνα κάνει στους νόμους για την παιδεία και ακολούθησε το πλήρες αλαλούμ.Δέκα χρόνια, λέει, θα διαρκέσουν οι βελτιώσεις. Έλεος!
ΚΙΗΡΘΕ στο τέλος το Μετρό. Το πανηγύρι. Αντί να πάνε όλοι στον εισαγγελέα,αναθέτουν στο... Μέγαρο Μουσικής τη διοργάνωση των εγκαινίων. Έπρεπε όλοτο έργο να έχει ολοκληρωθεί πριν από χρόνια και στο 1/3 των μέχρι τώραεξόδων. Και, ως παγκόσμια πρωτοτυπία, για κάθε καθυστέρηση, αντί να πληρώνουνοι κατασκευαστές τα προβλεπόμενα πρόστιμα, έπαιρναν εκατοντάδες δισεκατομμύρια (sic)ως... επιβράβευση. Και όλ' αυτά για μια γραμμή Πεντάγωνο - Σύνταγμα - Σεπόλια!

Μ’ΑΥΤΑ μπορεί να διασκεδάζει κανείς, υπάρχει όμως και μια πλευρά της εκλογιστικήςλογικής τους που είναι πολύ σοβαρή και που δυστυχώς κανείς δεν την επισημαίνει.Όλοι μιλούν για το δικαίωμα του πρωθυπουργού να προκηρύξει, όποτε θέλει,τις εκλογές. Αλλά το Σύνταγμα ρητά ορίζει "αν υπάρχει σοβαρό εθνικό θέμα".Δεν είναι άκρως επικίνδυνη αυτή η απόλυτη περιφρόνηση στο γράμμα και στοπνεύμα του Συντάγματος; Από πού κι ως πού η (κατανοητή) επιθυμία να κερδίσουντις εκλογές και η εναγώνια προσμονή ευνοϊκών δημοσκοπήσεων αναγορεύονταισε "σοβαρό εθνικό θέμα" και μάλιστα χωρίς καμία διαμαρτυρία από τον κατ'εξοχήναρμόδιο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

*Μέλος της Ε.Ε. του Αγωνιστικού ΣοσιαλιστικούΚόμματος Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.)