ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Στις εκλογές οι πολίτες μπορούν.

Του Νίκου Λεοντόπουλου*
ΑΘΗΝΑΪΚΗ 9/3/2000

Σ’ αυτή την εποχή της «παγκοσμιοποίησης» η κυρίαρχη πολιτική ασκείται με υποχρεωτικό «διαμεσολαβητή» τα ΜΜΕ, που ελέγχονται από τους ισχυρούς του μεγάλου κεφαλαίου. Ο ρόλος τους έχει στόχο την αποπολιτικοποίηση , την μετατροπή του πολίτη σε απομονωμένο και φοβισμένο άτομο , στο «φιλτράρισμα» της πολιτικής ζωής και των πολιτικών αποφάσεων και στην «ομηρία» όσων ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα, «εκλεκτών» ή μη.
Οι «εκλεκτοί» λειτουργούν στο πλαίσιο αυτό, επειδή η πολιτική που εφαρμόζουν ή που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν (λιτότητα, ανεργία, κατάργηση κράτους πρόνοιας, υποβάθμιση της Εκπαίδευσης κ.λ.π.) >έχει προαποφασισθεί από τα υπερεθνικά όργανα του μεγάλου κεφαλαίου («ΕΕ» , ΟΟΣΑ ΔΝΤ , ΠΟΕ ).Είναι φανερό, συνεπώς, ότι τα κόμματα του συστήματος δε θέλουν πια οργάνωση με μαζικό χαρακτήρα, όπως είχαν παλιά, επειδή ούτε λόγο των αποφάσεών τους θέλουν να δίνουν, ούτε ρουσφέτια σε μαζική κλίμακα τους επιτρέπουν να κάνουν.
Έτσι η επαφή τους με τον ελληνικό λαό γίνεται μέσω των ΜΜΕ τα οποία φυσικά αναδεικνύουν τους «εκλεκτούς» ως πρόσωπα και όχι ως κόμματα ή πολιτικές. Η «ομηρία» αυτή, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή τους πολιτική και την υπέρμετρη προβολή εξωπολιτικών δημοσίων προσώπων, έχει προκαλέσει την αίσθηση της απαξίας «των πολιτικών» και «της πολιτικής» στην κοινή γνώμη.
Οι εκλογές είναι μια … δυσάρεστη παρένθεση , επειδή οι «εκλεκτοί» θα πρέπει να «νομιμοποιηθούν» πρώτα για να εφαρμόζουν ή να στηρίζουν εν συνεχεία ανεξέλεγκτοι τις αποφάσεις των τραπεζιτών ,των χρηματιστών και των λοιπών εκπροσώπων του καπιταλισμού, ερήμην και εις βάρος του ελληνικού λαού.
Η πολιτική διαφήμιση των «εκλεκτών», δηλ. η παραπλάνηση, προς άγρα …των αναποφάσιστων, υποκαθιστά πια το πολιτικό επιχείρημα. Οι διαφημιστικές δαπάνες τους ανέρχονται σε δεκάδες δις (π.χ. Το ΠΑΣΟΚ μόνο του το 1999 ξόδεψε κατά δήλωσή του… 6.5 δις δρχ.) και αποτελούν πρόκληση μπρος στην αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια. (Μία στις τέσσερις οικογένειες ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας).
Η πραγματικότητα θα συσκοτισθεί. Το αποτέλεσμα, που επιθυμούν τα διάφορα κέντρα, το προωθούν με βομβαρδισμό γκάλοπ. Γι’ αυτούς οι εκλογές είναι Σημίτης-Καραμανλής. Οι υπόλοιποι «εκλεκτοί», αυτοί που προορίζονται για αντιπολίτευση, ενώ «κατηγορούν» την κυβέρνηση για την ανεργία, την λιτότητα κ.λ.π., είναι υπέρ της ΟΝΕ και της «ΕΕ», που αποφασίζει γι’ όλ’ αυτά. Προπαντός να μη θιγούν οι «προστάτες».
Οι πολίτες όμως μπορούν στις εκλογές ν’ ανατρέψουν όσα άλλοι αποφάσισαν εις βάρος τους. Μια και μοναδική στιγμή, μπρος στην κάλπη, αυτοί είναι οι μόνοι που αποφασίζουν. Μια μικρή κίνηση ελευθερίας και υπέρβασης της καθοδηγούμενης αδράνειας μπορεί να δημιουργήσει απροσδόκητες προοπτικές.

*Μέλος της Ε.Ε. του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΣΚΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Για τη σημασία των εκλογών ΑΡΘΡΟ 1/4/2001 »


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)