Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

   Η περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου (βλ. άλλη στήλη),που, μετά τις αρχικές βαρύγδουπες δηλώσεις ότι θα σάρωνε τα πάντα, τελικά δεν άλλαξε τίποτα, δεν είναι η μοναδική. Αυτή η τόσο πειθήνια στα ξένα κελεύσματα κυβέρνηση δείχνει "παγωμένη". Παρατηρείται εμπλοκή ή σοβαρή καθυστέρηση σ' όλα τα ανοιχτά ζητήματα: Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ιδιωτικοποιήσεις,υγεία, παιδεία κ. λ. π. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που βιάζονται να θησαυρίσουν απ' όλ' αυτά, δυσφορούν.
Το ερώτημα είναι: ποιον εξυπηρετεί, πλέον, αυτή η κυβέρνηση; Οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί. Οι Έλληνες επιχειρηματίες - μεσάζοντεςτου ξένου κεφαλαίου έχουν συσπειρωθεί εναντίον του Κόκκαλη, που μέχρι τώρα έπαιρνε ό,τι ήθελε. Οι πολιτικοί έχουν υποβιβαστεί σε αυλικούς των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι πασοκικοί "συνδικαλιστές" και βουλευτές δε δείχνουν καμία διάθεση να αυτοκτονήσουν (όπως ο Π. Σφηνιάς) για το χατίρι της κυβέρνησης Σημίτη. Οι κυρίαρχες ομάδες της εξουσίας και οι ξένοι αφέντες τους δε δείχνουν διάθεση να αυτοκτονήσουν για το χατίρι της παγκοσμιοποίησης και της ΟΝΕ. Προσπαθούν να κρατηθούν έστω και λίγους μήνες παραπάνω, για να διαχειριστούν τα τεράστια ποσά του Γ' Κ.Π.Σ. και της Ολυμπιάδας, δηλ. τα χρήματα τωνΕλλήνων πολιτών, που τα άρπαξαν με την οικονομική τους πολιτική και την απάτη του χρηματιστηρίου. Προσπαθούν, κυρίως, να εξοντώσουν η μία την άλλη, επιχειρώντας για πρώτη φορά επί Σημίτη να προσεταιριστούν ακόμη και λαϊκά στρώματα!
Η ομάδα Σημίτη αποδυναμώνεται συνεχώς. Μετά τις εκλογέςτου Απρίλη έχασε το προηγούμενο θράσος της και παραδίδει έναν έναν τομέαεξουσίας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Υπουργείο Εμπ. Ναυτιλίας (Σουμάκης),η αποστασία Πάγκαλου (και όχι μόνο) προς την ομάδα Λαμπράκη (Λαλιώτης κ.λ.π.),η αποστασιοποίηση Τσοχατζόπουλου και, κυρίως, η αποπομπή του Τσουκάτου,που με έδρα κάποιο γραφείο της Χ. Τρικούπη εξαγόραζε τους πάντες, από συνέδρους του ΠΑΣΟΚ μέχρι τηλεοπτικούς σταθμούς.
   Είναι φανερό ότι ο Σημίτης έπαψε να είναι αποτελεσματικός γι' αυτούς που τον τοποθέτησαν στην πρωθυπουργική καρέκλα. Υπάρχει απόφαση αντικατάστασής του. Αν φέρει αντίρρηση, είναι έτοιμοι να σκαλίσουν το οικογενειακό του παρελθόν. Αν είναι φρόνιμος, του ετοιμάζουν θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου θα είναι κοινής αποδοχής για Γερμανούς και Γάλλους που βρίσκονται σε ρήξη.
Αναζητούνται, λοιπόν, νέα σχήματα. Η Ν.Δ. του Καραμανλήκρίνεται από τους περισσότερουςa prioriαναποτελεσματική. Οι συνήθεις υπηρέτες των ξένων συμφερόντωντρέχουν να δηλώσουν, πρόθυμοι διεκπεραιωτές. Ο Αβραμόπουλος ετοιμάζει κόμμα (!) και χωρίς να λέει τίποτα, διαφημίζεται μανιωδώς από τα ΜΜΕ. Η Δαμανάκη οραματίζεται (!) κυβέρνηση από την κεντροδεξιά μέχρι τον εαυτό της (τη δεξιά). Οι Μητσοτάκηδες χωράνε κι αυτοί στον εκσυγχρονιστικό χορό, άλλωστε χειροκρότησαν (σε αντίθεση με τον Καραμανλή) τη στάση του Σημίτη στη Νίκαια.
Από την άλλη οι Αμερικανοί ετοιμάζουν τις δικές τους συμμαχίες. Πρωθυπουργός ο "ρωτήστε τη μαμά μου", πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ακης,αγάπες με Κωνσταντόπουλο και Τσοβόλα και πολλούς προδομένους εραστές, όπωςο Τσουκάτος, που "μεταπηδά από τα κότερα στους λαϊκούς αγώνες" (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ),ο Βούγιας και οι 52, που θυμήθηκαν το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα". Πολλοί λένε ότι θα είναι μαζί τους κι ο Κόκκαλης, αφού οι Αμερικανοί μπορούν να τον τυλίξουν σε μια κόλα χαρτί από τη στιγμή που πήραν στα χέρια τους τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ.
Αν πολλοί  Έλληνες πολίτες κατανοούν όλ' αυτά (και ντρέπονται), πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι η επικράτηση των ολίγων και ελεεινών οφείλεται στην απραξία (και την αλλοτρίωση) των πολλών.
Η κατάσταση αυτή είναι παροδική. Οι πολλοί σύντομαθα αλλάξουν στάση ζωής και τότε θα επιχειρήσουν αυτά που δικαιούνται και που μπορούν.