ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Είναι νωρίς για να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις στο νέο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, μετά τις εκλογές της 3ης του Νοέμβρη. Πολύ περισσότερο προβλέψεις για την πολιτική της νέας κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Υπάρχει όμως χώρος για κάποιες επισημάνσεις.
Είναι ευοίωνο, γενικά, να σαρώνεται εν μια νυκτί ολόκληρο το πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας, που η διαφθορά, η προκλητικότητα και απόσταση του από τις ανάγκες του λαού που υποτίθετο ότι εκπροσωπούσε, μόνο με τα αντίστοιχα φαινόμενα της δικής μας χώρας μπορούσε να συγκριθεί.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι το στρατιωτικο-οικονομικό κατεστημένο δεν επιχείρησε, μέχρι στιγμής, φανερή ανάμειξη, κάτι που από μόνο του συνιστά πρόοδο για τη γείτονα. Οι προκλήσεις στο Αιγαίο και τις νησίδες αποτολμήθηκαν λόγω πλήρους έλλειψης ελληνικής ηγεσίας. Γιωργάκης, Γιάννος και Σημίτης (και από κοντά ο περί πάντων ομιλών Βενιζέλος) είναι η χαρά, άλλωστε, παντός ανωμάλως σκεπτόμενου...
Η γενική αναφορά του πανίσχυρου, αυτή τη στιγμή, Ερντογάν για απόλυτη(!) συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ και προτίμηση του μοντέλου Βελγίου για την Κύπρο,' θα ήταν επίσης ευοίωνη, αν είχαμε εθνικές ηγεσίες εδώ και στην Κύπρο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι γνήσιο, όμως το ότι το 45% των ψηφισάντων δεν εκπροσωπείται στη νέα Βουλή (λόγω του 10% που είχαν επιβάλει οι προηγούμενοι προύχοντες, για να μη μπορούν να εκπροσωπηθούν οι διασπασμένοι Κούρδοι...) συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα, που ενδέχεται σύντομα να οδηγήσει σε αναστατώσεις, που με τις "κατάλληλες" παρεμβάσεις των θιγομένων να αλλάξουν πλήρως την εικόνα και τις προοπτικές.
’λλωστε, ακόμη δεν είναι σαφές αν οι εξελίξεις αυτές είναι σύμφωνες με τις επιθυμίες των ΗΠΑ ή, έστω, ανεκτές και αν διευκολύνουν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, οπότε, βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν.
Ας περιμένουμε, όμως, λίγο, πιέζοντας με όλους τους τρόπους για άσκηση... ελληνικής πολιτικής από τους κυβερνώντες, που δεν μπορεί παρά να αισθάνονται, έστω αμυδρά, τον κίνδυνο της «πλήρους εκπαραθύρωσής τους»!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)