Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για τη φημολογούμενη αποχώρηση βουλευτών και άλλων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέλους της Ε.Ε. του ΑΣΚΕ στην τοπική τηλεόραση της Μυτιλήνης ο δημοσιογράφος έδωσε την πληροφορία ότι γνωστοί πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, ότι το ΔΗΚΚΙ είναι διατεθειμένο να αυτοδιαλυθεί και ότι όλοι μαζί σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο πασοκογενές σχήμα, με επικεφαλής τον Αν. Πεπονή. Αναφέρονται αρκετά ονόματα, μεταξύ των οποίων του Στ. Παπαθεμελή και του Π. Κρητικού. Ζητήθηκε η θέση του ΑΣΚΕ, η οποία σε γενικές γραμμές ήταν η εξής:
Κατ' αρχήν η πληροφορία πρέπει να επαληθευτεί, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που διοχετεύεται. Βεβαίως τώρα οι πιθανότητες είναι αυξημένες, γιατί όλοι όσοι αναφέρονται φοβούνται μήπως δεν είναι στις λίστες του ΠΑΣΟΚ και, αν είναι, μάλλον δε θα εκλεγούν.
Οι περισσότεροι δεν βαρύνονται με οικονομικά σκάνδαλα, κάτι πολύ σημαντικό, όταν ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από τη σήψη και τη διαφθορά. Ο Πεπονής είναι ένας σοβαρός άνθρωπος. Όμως, για όλους σχεδόν το κύριο είναι η πολιτική τους καριέρα, σ' αυτό υποτάσσουν τα πάντα, γι' αυτό παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ 22 χρόνια μετά από τότε που έγινε κυβέρνηση, έχουν καλύψει πολιτικά όλες τις αποφάσεις του και ο Κ. Σημίτης είναι πρωθυπουργός και με τη δική τους ψήφο.
Αν, πράγματι, αποχωρήσουν, θα είναι ένα θετικό γεγονός. Ως θετικό γεγονός είχαμε χαρακτηρίσει τότε και την αποχώρηση του Δ. Τσοβόλα. Όμως ποιος εγγυάται ότι κάποιοι δε θα
επιστρέψουν σ' ένα ΠΑΣΟΚ με άλλο αρχηγό, πχ. το Γιωργάκη, αφού πρώτα έχουν εκλεγεί βουλευτές με τις ψήφους πολιτών που δε θα το ήθελαν καθόλου αυτό; Η μέχρι τώρα πορεία τους οπωσδήποτε δεν το εγγυάται.
Αλλά κι αν δεχθούμε ότι για το εγχείρημα τους υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις, το ερώτημα είναι τι θα προτείνουν στον ελληνικό λαό, δηλ. ποιο θα είναι το πολιτικό τους πρόγραμμα, με το οποίο πιστεύουν ότι θα αλλάξει ή πορεία της χώρας μας.
θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ και να πούμε πως, εάν και όταν παρουσιαστεί αυτό το πρόγραμμα, θα πάρουμε θέση. Όμως, από τις θέσεις που παίρνουν σήμερα τα στελέχη αυτά, νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την πρόβλεψη πως θα κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1981-89.
Το ΑΣΚΕ όχι απλώς διαφωνεί πλήρως με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρεί ότι αυτή η πολιτική, τουλάχιστον στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, δεν μπορεί να επαναληφθεί. Οι παροχές προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα δεν προήλθαν ούτε από ανάπτυξη ούτε από δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος, αλλά από δάνεια, που υπερχρέωσαν τη χώρα. Το ΑΣΚΕ πιστεύει ότι στην Ελλάδα χρειάζονται άλλες, ριζικές αλλαγές.
Οι παραπάνω επιφυλάξεις μας δε μας εμποδίζουν, φυσικά, να θεωρούμε το νέο σχήμα, εφ' όσον δημιουργηθεί, ως ένα φιλικό κόμμα, με το οποίο θα θέλαμε να συνεργαζόμαστε όποτε και όπου συμφωνούμε [βλ. και άρθρο για απλή αναλογική].