Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτοκρατορική συμπεριφορά Πούτιν

Το τραγικό και ταυτόχρονα περίεργο (...) γεγονός της πτώσης του Σινούκ κοντά στο Αγιο Όρος έκανε να μείνουν ασχολίαστα τα όσα επρόκειτο ή εσχεδιάζονταν να συμβούν εκεί κατά την επίσκεψη του Πούτιν.
Μετά την επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στην Αγκυρα θα ακολουθούσε ανεπίσημη επίσκεψη στο Αγιο Ορος και ειδικά στη Μονή του Παντελεήμονα, το «Ρωσικό» μοναστήρι, που φαίνεται να διεκδικεί ως ρωσικό έδαφος (!) ο Ρώσος Πρόεδρος.
Όλοι σχεδόν οι Έλληνες επιθυμούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Οι Εκκλησίες των δύο χωρών έχουν ήδη αποκαταστήσει στενές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, περιήλθε σε κατάσταση πλήρους αμηχανίας με τη συμπεριφορά του επιτελείου του Πούτιν, που ανακοίνωσε ότι θα τον συνόδευαν 3 πολεμικά πλοία και 1000 συνοδοί(!), θα είχε δε μόνο μια μικρή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη(!). Τουλάχιστον έτσι παρουσιάστηκαν τα πράγματα από τον ελληνικό τύπο.
Τελικά η πανηγυρική αυτή ρωσική επίδειξη στο Αιγαίο ματαιώθηκε, λόγω των τραγικών γεγονότων στην Οσετία. Δεν πιστεύουμε να υπάρχει αιτώδης σχέση ανάμεσα τους, ούτε ότι επρόκειτο να μεταβεί ο Πούτιν στο Αγιο Όρος με το ελληνικό Σινούκ. Πάντως τα προαναφερόμενα δείχνουν ότι η λογική των μεγάλων δυνάμεων δεν κάνει πολύ εύκολη υπόθεση την ανάπτυξη ισότιμων καλών σχέσεων μαζί τους, παρά τα πασιφανή αμοιβαία οφέλη από αυτές.