ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Κλίμα συναίνεσης για την προώθηση ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Η πολυπόθητη λοιπόν συναίνεση για την Παιδεία φαίνεται ότι αποτελεί πλέον πραγματικότητα σε επίπεδο κομμάτων. Οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου τάχθηκαν εκ νέου υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή. Συμφώνησαν δηλαδή στην παράκαμψη της ρητής συνταγματικής επιταγής. Επικαλούνται υποκριτικά την απώλεια συναλλάγματος (αλήθεια για το τεράστιο εμπορικό μας έλλειμμα γιατί δε γίνεται λόγος;), λες και τα έσοδα από τα εδώ παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων παραμένουν στη χώρα μας και ενώ οι ίδιοι έχουν οδηγήσει στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα και στη συνακόλουθη αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος.
Ισχυρίζονται ότι τα ιδρύματα αυτά θα συμβάλλουν σε μια πιο δυναμική οικονομία, καθώς θα καλύπτουν ταχύτατα ανάγκες για στελεχικό δυναμικό σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς ( εννοούν π.χ. υψηλής τεχνολογίας;)και μάλιστα ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Αποσιωπούν όμως ότι αυτές οι ανάγκες θα καλύπτονται από λίγους, δηλαδή από αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν, ενώ δε μας εξηγούν για ποιο λόγο μεγάλο μέρος του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού υψηλότατης στάθμης αδυνατεί να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας. Και βέβαια ποιος θα ελέγχει αυτά τα ιδρύματα, που φυσικά δε θα είναι εκπαιδευτικά αλλά εμπορικά, που θα βλέπουν το φοιτητή ως εμπόρευμα και ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να κλείσουν, αν δεν είναι κερδοφόρα, όπως απέδειξε και η πρόσφατη παύση της λειτουργίας του κολλεγίου Lavern στην Κηφισιά, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες φοιτητές; Καθαρό εμπόριο ελπίδας, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του ιδιωτικού κεφαλαίου για πελατεία.
Χρυσώνουν το χάπι, ισχυριζόμενοι ότι αναφέρονται σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποπροσανατολίζοντας από το κυρίαρχο που θα είναι η καταβολή διδάκτρων. Και βέβαια, ποιος ιδιωτικός φορέας θα δεχθεί να επενδύσει χωρίς την προοπτική κέρδους, αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθεί. Όσο δε για κάποιους δημόσιους φορείς (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση) που, όπως ισχυρίζονται, θα μπορούσαν να επενδύσουν, αυτό μόνο ως κακόγουστο αστείο ηχεί, δεδομένης της τραγικής οικονομικής τους κατάστασης και της εκτεταμένης διαφθοράς τους.
Στο ίδιο πνεύμα και οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για εναρμόνιση με τις αποφάσεις της Μπολόνιας. Αυτό θα οδηγήσει στον κατακερματισμό των πτυχίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης των ανώτερων βαθμίδων μόνο στα παιδιά των λίγων εύπορων οικογενειών.
Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Η Παιδεία θα αποκτά συνεχώς πιο έντονα ταξικά χαρακτηριστικά, δεδομένης της συνεχούς απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστημίων, αφού και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν σιωπηλώς συμφωνήσει στη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις στα Τ.Ε.Ι..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΧΟΛΙΑ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)