ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Τίποτε καλό στα οικονομικά και στα κοινωνικά θέματα δεν προοιωνίζεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ. Η παρουσία νέων σεσημασμένων νεοφιλελεύθερων, με μοναδικό προσόν την πλήρη υποταγή στην Ε.Ε., καθώς και η παραμονή του ίδιου υπουργού Οικονομίας, του αρεστού της Κομισιόν, αποκαλύπτει πλήρως τις προθέσεις της. Τα μέτρα σε βάρος των μεσαίων και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα εφαρμόσει το συντομότερο.
Ο υπουργός Οικονομίας δεν κρύβει ότι θ’ αυξηθούν οι φόροι στα πλαίσια της «ήπιας προσαρμογής», ότι θα «αναθεωρηθεί» το ασφαλιστικό σύμφωνα με τις «οδηγίες» της Κομισιόν, ότι οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές θα περικόπτονται σταθερά, ότι θα συνεχισθούν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και η πώληση, ουσιαστικά, κρατικής ιδιοκτησίας με μορφή μακροχρόνιας ενοικίασης, ότι τα δημόσια έργα θα παραχωρούνται σε ιδιώτες (εργολάβους και τράπεζες) για εκμετάλλευση. Γενικά θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την Κομισιόν.
Ο νέος υπουργός Μεταφορών, που θήτευσε μόνο στο ευρωκοινοβούλιο, υποστηρικτής των πλέον ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων της Ε.Ε., ανέλαβε το κλείσιμο της Ολυμπιακής, που διακαώς επιτάσσει η Κομισιόν και που ο προηγούμενος υπουργός αρνήθηκε να κάνει. Θα προετοιμάσει μάλιστα και το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων, που την αγορά τους θέλει να «απελευθερώσει» η Κομισιόν ως το 2010. Τα αποτελέσματα της απαξίωσής τους τα δοκίμασαν πρώτοι οι Βρετανοί επί Θάτσερ.
Στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταφορών υπάγεται και ο ΟΤΕ, για τον οποίο το μόνο κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή του. Ο προηγούμενος υπουργός είχε εκφράσει προσχηματικά τη διαφωνία του, αφού δεν εμπόδισε την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομίας για τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή του. Τώρα με το νέο υπουργό είναι προφανές ότι δε θα τηρηθούν ούτε τα προσχήματα.
Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης επιλέχθηκε διότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «είναι γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων». Ο προηγούμενος υπουργός είχε σημαντική συμβολή στις συμφωνίες για τους αγωγούς με τη Ρωσία, αλλά και για την απαξίωση της ΔΕΗ, λόγω της «ντιρεκτίβας» της Ε.Ε. για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντίθεση των ΗΠΑ για τις ελληνορωσικές συμφωνίες με τους αγωγούς είναι σφοδρή και εκδηλώνεται λόγω και έργω, επιδιώκοντας πλήρη κυβερνητική υπαναχώρηση. Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να μην έχει διορισθεί για το σκοπό αυτό. Όμως είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συνεχίσει την απαξίωση της ΔΕΗ, ώστε να είναι ευκολότερη η προώθηση του ιδιωτικού κέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια που επιβαρύνει εκτός από την κοινωνία και το περιβάλλον.
Τέλος ο νέος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα συναινέσει στην πλήρη εκποίηση της απομείνασας στο δημόσιο τουριστικής περιουσίας, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Σημίτη με τα διαβόητα «Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η Ν.Δ. δεν μπορεί πια να χρησιμοποιεί το επιχείρημα του «χάους» των κυβερνήσεων του «χθες», δηλ. του ΠΑΣΟΚ. «Χθες» ήταν η ίδια. Οι «μεταρρυθμίσεις» διασπούν την κοινωνική συνοχή και προετοιμάζουν το έδαφος για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)