ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Ο ΑΓΩΓΟΣ SOUTH STREAM

Στην τελευταία συνάντηση Πούτιν-Καραμανλή τον Απρίλιο και με την ευκαιρία της γνωριμίας με το διάδοχο Μεντβέντεφ (για πρώτη φορά ομαλή διαδοχή στη μετατσαρική Ρωσία) υπεγράφη μια πολύ σοβαρή, πολιτικά τουλάχιστο, συμφωνία Ρωσίας-Ελλάδας.
Στα πλαίσια της ενεργειακής πολιτικής της (και της γεωπολιτικής …) η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία και νέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την προβληματική Ουκρανία. Ο νέος αυτός, νότιος, αγωγός θα ξεκινά από τη Βουλγαρία και μέσω Σερβίας θα κατευθύνεται βορειοδυτικά. Με τη νέα συμφωνία θα δημιουργηθεί και ένα νοτιότερο παρακλάδι, που μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας θα κατευθύνεται προς τη Νότιο Ιταλία.

Η σπουδαιότητα του αγωγού για την Ελλάδα

Είναι προφανής η σπουδαιότητα του νέου αγωγού, κυρίως για την Ελλάδα. Επίσης, είναι προφανές το πόσο ενοχλούνται ΗΠΑ και Τουρκία, που δε θα ελέγχουν πλήρως τη ροή ενέργειας προς την Κεντροδυτική Ευρώπη, αφού μειώνεται η σημασία του αγωγού ΤGΙ (Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία, μάλιστα, απαιτεί να μην είναι απλώς χώρα διέλευσης του αερίου (εισπράττοντας τα «διόδια»), αλλά να αγοράζει το αέριο στα ανατολικά της σύνορα και να το πουλά στα δυτικά της. Πέραν της επιφύλαξης ότι το Αζερμπαϊτζάν και οι αμερικανικές εταιρείες θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες των πελατών τους, η Τουρκία θα μπορούσε σε στιγμή κρίσης να μας προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία. Με το South Stream ο κίνδυνος αυτός εκλείπει, αφού προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα προμηθεύεται το 40% του αερίου της από αυτόν, το 40% από τον ΤGΙ και το 20% υγροποιημένο με δεξαμενόπλοια από την Αλγερία. Σε περίπτωση αδυναμίας του ΤGΙ, οι Ρώσοι μπορούν να αυξήσουν το δικό τους ποσοστό. Είναι αναμενόμενες, λοιπόν, οι, μάλλον αδέξιες και σπασμωδικές, αντιδράσεις των ΗΠΑ και Τουρκίας (βλ. κύριο άρθρο).
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι θετική και ευοίωνη ως προϋπόθεση ανεξάρτητης και αδέσμευτης πορείας. Αρκεί, φυσικά, να έχει προηγηθεί προετοιμασία δημιουργίας εξωτερικών ερεισμάτων και εσωτερικής κοινωνικής συμπαράστασης (κάτι που, δυστυχώς, δε συμβαίνει) και σαφής αποφυγή κάθε υπόνοιας νέων προσανατολισμών δέσμευσης και υποταγής.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)