ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΝΔ & ΠΑΣΟΚ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «έργα» της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Στο κύριο άρθρο αναφερόμαστε στις δικαιολογίες περί οικονομίας που προέβαλε ο Καραμανλής για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Η Ν.Δ. και ο Καραμανλής εφάρμοσαν πλήρως τη νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική που υπαγορεύουν οι Βρυξέλες, δηλ. συνέχισε με συνέπεια την πολιτική Σημίτη.
Α) Ξεπούλησε πλήθος δημόσιων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, Ολυμπιακή, λιμάνια, τράπεζες κ.λπ.), όσες δεν πρόλαβε ο πρώτος διδάξας Σημίτης.
Β) «Μεταρρύθμισε», όπως είχαν προδιαγράψει οι προηγούμενοι (Γιαννίτσης, Σπράος), το ασφαλιστικό, με συνέπεια τα ασφαλιστικά ταμεία να βρίσκονται υπό κατάρρευση, αφού λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά τους με τα «δομημένα» ομόλογα του Υπουργείου Οικονομίας.
Γ) Μείωσε ακόμη περισσότερο τη φορολογία όλων των επιχειρήσεων, άρα και των πλουσιότερων, και αύξησε τη φορολογία των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, όπως π.χ. με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και την επιβολή σε όλους του ΕΤΑΚ.
Δ) Νομιμοποίησε τη φοροδιαφυγή των χρυσοκάνθαρων, μεταξύ των οποίων και ο Βουλγαράκης, με τις υπεράκτιες εταιρείες και άλλες δαιδαλώδεις διαδικασίες απόκρυψης του πλούτου, στις οποίες πρωτοστατούν οι τράπεζες.
Ε) Όχι μόνο άφησε τις τράπεζες ασύδοτες, δηλ. να είναι υπεράνω του νόμου και να εκμεταλλεύονται ληστρικά την κοινωνία, αλλά και τις χρηματοδότησε, για να αυξήσουν εν μέσω κρίσης τα κέρδη τους .
ΣΤ) ’φησε ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να παρανομούν. Με πρόσχημα την κρίση, μειώνουν μονομερώς και αυθαιρέτως μισθούς και λοιπές αμοιβές, απολύουν και, με επικεφαλής τους τραπεζίτες, επιχειρούν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να επιβάλουν ατομικές, για να πληρώνουν μισθούς πείνας και να έχουν υποχείριο τον εργαζόμενο, χωρίς ωράρια, ασφάλιση και προστασία, με μόνιμη την απειλή της απόλυσης, σύμφωνα με το πρότυπο του προγράμματος STAGE της Ε.Ε. (εποχικός, μισθός 400 ευρώ, χωρίς ένσημα). Τώρα ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού, για να το νομιμοποιήσει κι αυτό. Την ιδέα την είχε «εμπνευσθεί» για τους νέους ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το 2004 προεκλογικά στο Λαύριο.
Ζ) ’φησε, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ανενόχλητους τους επιχειρηματίες, πέραν της νόμιμης φοροδιαφυγής, να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, όπως και επί ΠΑΣΟΚ, τους επιβράβευε εξαγγέλλοντας κατά καιρούς ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη, τις οποίες αγνοούσαν. Όταν, τελευταία, οι φορολογικές αρχές άρχισαν να κάνουν στοιχειώδεις ελέγχους, διαπίστωσαν ότι οι συνεπείς επιχειρήσεις είναι ελάχιστες. Τώρα ο Καραμανλής ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού, για να «πατάξει» τη φοροδιαφυγή!
Η) Με πρόσχημα την κρίση, το 2009 πάγωσε τους μισθούς και τις συντάξεις σε 670.000 δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, δηλ. αφαιρεί από αυτούς περί το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα επέβαλλε και έκτακτη εισφορά (σωστά) σ’ όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Τράπεζες και επιχειρήσεις έμειναν εκτός αυτής της υποχρέωσης για να μην «πληγεί» η «επιχειρηματικότητα» εν μέσω κρίσης, δηλ. να μην πληρώνουν αυτοί που με τα υπερκέρδη τους προκάλεσαν και επιτείνουν την κρίση. Τώρα ζητά να συνεχίσει το πάγωμα για άλλα 2 χρόνια.
Θ) Δεν αντιδρούσε όταν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονταν ραγδαία, στα πλαίσια του «ελεύθερου» και «ανόθευτου» ανταγωνισμού που μας επιβάλλει η Ε.Ε., και το βιοτικό επίπεδο των πολλών υποβαθμιζόταν συνεχώς.
Ι) Το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, αφού έχει αποδιαρθρωθεί ό,τι είναι παραγωγικό στη χώρα μας. Επιδοτούν τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες κι αυτές των κλιματιστικών με τις ευλογίες των Βρυξελών, ενώ τις επιδοτήσεις της ελληνικής παραγωγής μας τις απαγορεύει η Κομισιόν, όπως π.χ. τις ενισχύσεις των αγροτών.
Η ΝΔ στήριξε τα κέρδη των ολίγων εις βάρος των πολλών, αφαιρώντας από τους πολλούς αγοραστική δύναμη, κι έτσι συνέτεινε στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Τώρα ο πρωθυπουργός ζητά από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει εις βάρος του ακόμη σκληρότερη πολιτική, δηλ. ταχύτερη αναδιανομή υπέρ των ολίγων, πράγμα που θα επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση.

Οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ δια του αρχηγού του εξάγγειλε στη ΔΕΘ οικονομικά μέτρα, που τα ανέσυρε από τα διαφημιστικά τρικ του 1981 του πατέρα του και που μόνο αφελείς πιστεύουν ότι θα τα εφαρμόσει και μάλιστα σε 100 μέρες. Αυτά τα περί αναδιανομής υπέρ των μικρομεσαίων, περί διατήρησης των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων άνω του 7% επί χρόνια ή περί επιβολής περιορισμών στις τράπεζες και άλλα «επαναστατικά», πέραν του υψηλού κόστους, που φυσικά μόνο από πρόσθετο δανεισμό θα μπορούσε να καλυφθεί, θα συναντούσαν την απαγόρευση της Κομισιόν, η οποία δε μας επιτρέπει δημόσιες χρηματοδοτήσεις, ούτε να θίξουμε τις ιερές της αγελάδες, τις τράπεζες. Αν δεν κάνουμε λάθος, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είπε ότι θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., άρα γνωρίζει ότι τίποτα από όσα λέει δε θα κάνει. Στόχος αυτής της παραπλάνησης είναι η άγρα αναποφάσιστων ψηφοφόρων και μόνο. Ως και σύνταξη στις νοικοκυρές υποσχέθηκε ο αθεόφοβος!
Τα οικονομικά μέτρα που τελικά θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αν εκλεγεί κυβέρνηση, δε θα διαφέρουν στην ουσία τους από αυτά της Ν.Δ. ’λλωστε έχει δώσει για δεκαετίες δείγματα γραφής και υποταγής στην Ε.Ε. Τοποτηρητής των ξένων και αρχιτέκτονας της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του θα ήθελαν να είναι ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, πουλέν του Σημίτη. Αρκούνται όμως και στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ από τραπεζίτες και άλλα στελέχη του οικονομικού κατεστημένου (Στουρνάρας, Χαρδουβέλης, Ράπανος, Πολεμαρχάκης κ.λ.π.). Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν ως κομήτες και κάποιοι άλλοι, υπάλληλοι των υπό αμερικανικό έλεγχο διεθνών οργανισμών.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πριν από την ομιλία του αρχηγού τους στη ΔΕΘ, ανάλογα με το χώρο και τους παριστάμενους, διατύπωναν διαφορετικές θέσεις, π.χ. ένας κατηγόρησε τη ΝΔ επειδή μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ άλλος ισχυρίσθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να την αυξήσει. Ακούστηκαν ακόμη και ανέξοδοι λεονταρισμοί κατά των τραπεζών, τους οποίους επανέλαβε και ο αρχηγός τους. Όλ’ αυτά σημαίνουν βέβαια ότι δεν έχουν πρόγραμμα ευρέως γνωστό στα μέλη. Αυτό είναι υπόθεση ενός στενού επιτελείου, που δασκαλεύει τον αρχηγό τους, ο οποίος αρέσκεται και στην εισαγόμενη, εν πολλοίς, «πράσινη» ανάπτυξη ως το ελιξίριο της χώρας.
Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες. Οι πολίτες έχουμε δει πολλές φορές το ίδιο έργο και τις συνέπειές του εις βάρος μας. Είναι στο χέρι μας να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα και ο καθένας από εμάς μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη μοίρα.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)