Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ

Η επίσκεψη Νταβούτογλου

Προκλήσεις και κοροϊδία έκρυβαν οι “επιθέσεις φιλίας” και τα χαμόγελα κατά την παραμονή του Νταβούτογλου σε Αθήνα και Θράκη. Όπως αναμενόταν, δεν υπήρξε ουσιαστικά ελληνική απάντηση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβούτογλου δεσμεύτηκε να άρει η Τουρκία το casus belli, αν η Ελλάδα παραιτηθεί του δικαιώματός της να επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα! Δηλαδή παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας, για να μη μας απειλούν! Τους δίνουμε ό,τι θέλουν κι είμαστε φίλοι! Κάτι θα ξέρουν για τον πρωθυπουργό μας, που εμείς αγνοούμε.
Στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά μας ζήτησε και τα ρέστα, αφού ισχυρίστηκε πως τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν τριπλάσιες παραβιάσεις από τα τούρκικα και ζήτησε κώδικα συμπεριφοράς των μαχητικών αεροσκαφών, άρα κατάργηση του FIR Αθηνών. Θεωρεί παραβιάσεις τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά και στον ελληνικό εναέριο χώρο του Αιγαίου, το μισό από τον οποίο θεωρεί τουρκικό, χωρίς δυστυχώς να παίρνει απάντηση.
Για το Καστελόριζο υποστήριξε πως δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο. Γιατί; Προφανώς η Τουρκία καίγεται για την ΑΟΖ κι επιμένει στη θέση της πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα και δικαίωμα στην ΑΟΖ, ειδικά το Καστελόριζο, που την αποκόπτει από την κεντρική Μεσόγειο με τα μεγάλα κοιτάσματα. Εξ άλλου ισχυρίζεται πως οι μόνες διαπραγματεύσιμες διαφορές με την Ελλάδα είναι οι γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, που αυτή επινόησε. Γιατί η Ελλάδα δεν απαντάει με καθορισμό της δικής της ΑΟΖ, όπως έχει κάθε δικαίωμα κι όπως κάνουν όλες οι χώρες; Προφανώς γιατί δεν πρέπει να ταράξει τα νερά της “φιλίας” με το γείτονα, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της. Έτσι ορίζουν οι πέραν του Ατλαντικού προϊστάμενοι των κυβερνώντων μας.
Στην επίσκεψή του στη Θράκη χωρίς ελληνική συνοδεία, όπως θα έπρεπε, ο κ. Νταβούτογλου χαιρέτησε την “τουρκική μειονότητα” και προέτρεψε τους ομόθρησκούς του ν’ ακουστεί η φωνή τους μέσα στην Ε.Ε. Τους κάλεσε να διασφαλίσουν την ενότητά τους, υποσχόμενος ότι το μήνυμα των 73 εκατομμυρίων αδελφών τους από την Τουρκία είναι ότι πάντα θα στέκονται δίπλα τους και θα υπερασπίζονται την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Όλοι γνώριζαν τι θα έλεγε ο Νταβούτογλου κατά την παραμονή του στην Ελλάδα. Και για τους πιο δύσπιστους, πριν έρθει, έδωσε συνέντευξη στη φιλική του εφημερίδα «Καθημερινή» του κ. Αλαφούζου (που ισχυρίζεται ότι περνούσαμε καλά επί τουρκοκρατίας) και είπε τα ίδια. Γιατί εκλήθη, λοιπόν, στην Ελλάδα; Τι κέρδισε η Ελλάδα; Η Τουρκία κέρδισε πολλά, γιατί προέβαλε προκλητικά τις θέσεις της σε ελληνικό έδαφος, παίρνοντας μια χλιαρή απάντηση από την κυβέρνηση Γιωργάκη-Δρούτσα. Οι κατοχικοί δηλ. έδωσαν το μήνυμα και στην Τουρκία και στους «συμμάχους-επιδιαιτητές» και στα διεθνή δικαστήρια ότι τα διαπραγματευόμαστε όλα.

Φαινομενική ησυχία στο σκοπιανό

Στα βόρεια σύνορά μας επικρατεί φαινομενική ησυχία. Με τα Σκόπια υπάρχει στασιμότητα. Πλήθος ελληνικών εταιρειών δραστηριοποιούνται εκεί και η στάση της σκοπιανής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Επιτέλους ο Νίμιτς παραδέχτηκε ότι οι “Μακεδόνες” κακώς σφετερίζονται την αρχαία κληρονομιά της Μακεδονίας, γιατί είναι Σλάβοι, κάτι που είχε παραδεχτεί και ο Γκλιγκόροφ, αλλαγή στάσης που δεν είναι άσχετη με τη «ρήξη» Ισραήλ-Τουρκίας. Η ευκαιρία για την Ελλάδα προφανής, αλλά η “ολιγωρία” της κυβέρνησής μας δεν είναι πρωτοφανής. Αντίθετα κάνει ό,τι μπορεί για να χαλάσει τις σχέσεις μας με τη Σερβία, που έχουν σφυρηλατηθεί σε δύσκολες στιγμές και παραμένουν πολύ δυνατές, τουλάχιστον μεταξύ των λαών μας.
Το αίτημα για ρωσική βάση

Οι Ρώσοι, που έχουν ήδη αγκυροβόλιο σε διεθνή ύδατα νότια της Πελοποννήσου, έχουν ζητήσει ημιεπίσημα να κατασκευάσουν βάση για το στόλο τους στην Ελλάδα, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ανταλλάγματα. Η Ισλανδία, αν και χώρα του ΝΑΤΟ, συμφώνησε για ρωσική βάση. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ ούτε καν ασχολήθηκε με το θέμα και η Ρωσία έστρεψε το ενδιαφέρον της προς την Τουρκία και τη Συρία.
Θέση του ΑΣΚΕ είναι ότι κανένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας δεν μπορεί να παραχωρείται σε καμιά ξένη χώρα, όσο φιλική κι αν είναι, και για κανένα λόγο. Η αναγκαία ισορροπία, που θα μας επιτρέψει την άσκηση αδέσμευτης πολιτικής, πρέπει να εξασφαλιστεί όχι με παραχωρήσεις για νέες βάσεις, αλλά με καταγγελία των ισχυουσών συμφωνιών και απομάκρυνση των ήδη υπαρχουσών αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών βάσεων. Μια ελληνική κυβέρνηση έχει πάντοτε ανάγκη από φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, γι’ αυτό θα έπρεπε να αντιπροτείνει στους Ρώσους διευκολύνσεις για παραμονή και επισκευές των πλοίων τους στην ελληνική επικράτεια, ίσως και σχετικές επενδύσεις, που όμως δε θα θέτουν σε αμφισβήτηση την απόλυτη ελληνική κυριαρχία σε κανένα σημείο της επικράτειάς μας.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ και τους ’ραβες

Για τις σχέσεις μας με το Ισραήλ γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο της «Ενημέρωσης». Η Ελλάδα οφείλει να επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις γειτονικές, άρα και με το Ισραήλ, υπό τον όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, που σημαίνει το δικαίωμά μας να υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό, που συνεχίζει να διώκεται, να υποφέρει και να εξοντώνεται.
Στον μουσουλμανικό κόσμο επικρατεί αναβρασμός. Οι λαοί σε Τυνησία – Αίγυπτο – Λιβύη – Υεμένη – Μπαχρέιν κ.λπ., αντιδρούν στην καταπίεση που ασκούν επί δεκαετίες οι κυβερνώντες τους, βασιλιάδες και δικτάτορες. Η θέση της Ελλάδας προς όλους, σεβόμενη απόλυτα την αυτοδιάθεση των λαών, πρέπει να είναι με τους καταπιεσμένους. Όχι για τα πετρέλαια ή τα διπλωματικά παιχνίδια της Δύσης, αλλά γιατί και ο λαός μας τόσες φορές έχει αγωνιστεί για την ελευθερία και τη δημοκρατία(βλ. και άλλη στήλη). Όμως ο άβουλος και αμερικανοτραφής πρωθυπουργός μας παραμένει θεατής ή απλός υποστηρικτής των δυτικών συμφερόντων, τη στιγμή που η τουρκική διπλωματία οργιάζει και η διεθνής κατάσταση αλλάζει από ώρα σε ώρα.