ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ

Πανηγυρίζουν οι άθλιοι των ΜΜΕ! Το όργανο του τραπεζίτη αντικαταστάθηκε από τον ίδιο τον τραπεζίτη! Ένας ασήμαντος άνθρωπος, που έγινε πρωθυπουργός επειδή υπηρετούσε αδίστακτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Γκόλντμαν Σακς, καπηλευόμενος το όνομα του πατέρα του και του παππού του (των οποίων τα κόκαλα θα τρίζουν, παρά και τις δικές τους αμαρτίες), αντικαταστάθηκε από άλλον, πρόθυμο να ταΐζει όχι μόνο ορισμένα, αλλά όλα τα όρνεα αυτού του συστήματος με τις σάρκες του ελληνικού λαού. Ένας άνθρωπος που συγκέντρωσε την οργή ολόκληρου του ελληνικού λαού και κυρίως όσων τον ψήφισαν, τόση οργή ώστε να κινδυνεύει πλέον ολόκληρο το σύστημα το οποίο προθύμως υπηρετεί, αντικαταστάθηκε από ένα επίλεκτο στέλεχος του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Ένας άνθρωπος που εξελέγη πρωθυπουργός εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, που εφάρμοσε ένα πρόγραμμα πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που είχε εξαγγείλει, παραβιάζοντας το πνεύμα του Συντάγματος, αντικαταστάθηκε από άλλον, που συνεχίζει το ολέθριο έργο του προκατόχου του, χωρίς καν να έχει ψηφιστεί από το λαό! Διπλή παραβίαση του Συντάγματος! Οι άθλιοι των ΜΜΕ, αφού εν πανστρατιά ανέβασαν το Γιωργάκη στην εξουσία και μέχρι πριν από λίγο δεν επέτρεπαν σε κανένα να αμφισβητήσει ότι είναι ο «καταλληλότερος», μας υπαγορεύουν τώρα ότι το 80% του λαού (οφείλουμε να) εγκρίνουμε αυτή την αλλαγή φρουράς. Αυτό είναι, βέβαια, ένα μεγάλο ψέμα, αλλά δυστυχώς δεν είναι ψέμα ότι η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε αυτή την αλλαγή με ακόμη υψηλότερο ποσοστό.
Τρίζει το οικοδόμημα της Ε.Ε. και του ευρώ
Όσοι εξουσιάζουν σήμερα την Ελλάδα υπηρετούν ξένα κέντρα συμφερόντων. Οι σχέσεις μεταξύ των κέντρων αυτών αντανακλούν εν πολλοίς στις σχέσεις των εν Ελλάδι υποτελών τους και επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Αφού το καπιταλιστικό σύστημα επιδιώκει πλέον να κερδίζει χωρίς να παράγει, αφού δηλ. το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο επεκράτησε του βιομηχανικού και του εμπορικού, ήταν φυσικό να φτάσουμε στη σημερινή κρίση. Οι λαοί αντιλαμβάνονται ότι ανάκαμψη μέσα στα πλαίσια του σημερινού συστήματος δε θα υπάρξει, γι’ αυτό ξεσηκώνονται και στη Δ. Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Η κρίση οξύνει και τις αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών. Η Γερμανία και η Βρετανία διαπληκτίζονται δημοσίως. Η Γαλλία έκανε το λάθος να εγκαταλείψει την προσπάθεια δημιουργίας μετώπου των χωρών του νότου της Ε.Ε. και να ενδυναμώσει ξανά το γαλλογερμανικό άξονα. Αυτό θα το πληρώσει, γιατί θα υποστεί και η ίδια τις συνέπειες της γερμανικής επιθετικότητας.
Το οικοδόμημα της Ε.Ε. δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί (πολιτική ένωση κ.λπ.), όπως θα ήθελαν οι συνθήκες που υπογράφηκαν. Φάνηκε καθαρά με την απροθυμία της Γερμανίας να συμμετάσχει στην επέμβαση των Αγγλογάλλων στη Λιβύη, στην ξεχωριστή συμφωνία που έκαναν οι Γερμανοί με τους Ρώσους για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Βαλτικής κ.λπ. Στην τωρινή κρίση της ευρωζώνης δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα. Η κ. Μέρκελ αποφασίζει για τα πάντα, οι Σαρκοζί και Κάμερον έχουν μόνο το δικαίωμα να γκρινιάζουν και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν ούτε δικαίωμα λόγου. Τα όργανα της Ε.Ε. απλώς επικυρώνουν τις αποφάσεις των Γερμανών. Η διάλυση του οικοδομήματος πλησιάζει.
Το ΑΣΚΕ πάντα τόνιζε ότι η Ε.Ε. είναι πολύ χειρότερη από αυτό που θέλει να δείχνει. Τώρα έχει αποκαλυφθεί σε κάποιο βαθμό (όχι πλήρως ακόμη) το πραγματικό της πρόσωπο. Παρ’ όλ’ αυτά οι «προοδευτικοί» ευρωπαϊστές εξακολουθούν να εξαπατούν τον ελληνικό λαό ότι είναι δυνατό η Ε.Ε. να γίνει πιο ανθρώπινη. Με τέτοιες αυταπάτες συμβάλλουν στην παράταση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε., δηλ. στην καταστροφή της Ελλάδας.
Ανάκαμψη της Ελλάδας δε θα υπάρξει χωρίς απελευθέρωση. Απελευθέρωση δε νοείται όσο παραμένουμε στην Ε.Ε. Η θέση που παίρνει κάθε φορέας για το ζήτημα αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο για το ρόλο που παίζει.
Τα 5 πολιτικά ρεύματα
Σήμερα στην κατεχόμενη χώρα μας διαμορφώνονται 5 πολιτικά ρεύματα:
Α) Οι πρόθυμοι μνημονιακοί, που εκφράζονται με το σύνολο σχεδόν της κομματικής ηγεσίας και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με το ΛΑΟΣ, με τη ΔΗ.ΣΥ. της Ντόρας και τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Ν.Δ. Αποδέχονται αδιαμαρτύρητα όλες τις εντολές της τρόικας. Τα ΜΜΕ προβάλλουν προνομιακά και τους ίδιους και τις απόψεις τους. ’λλοι συνδέονται με αμερικανικά συμφέροντα, άλλοι με ευρωπαϊκά, με υποδιαιρέσεις σε καθεμιά πτέρυγα. Οι ευρωπαϊστές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. βρίσκονται σε ανοιχτή επαφή μεταξύ τους, όπως φάνηκε και κατά τις διαδικασίες ανατροπής του Γιωργάκη, σε βαθμό που συζητείται η ίδρυση νέου κόμματος από όλους αυτούς μαζί.
Β) Οι απρόθυμοι μνημονιακοί, που εκφράζονται κυρίως από τον Α. Σαμαρά και όσους τον ακολουθούν στη Ν.Δ. και ελάχιστους στην κομματική ηγεσία και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ (Λ. Κατσέλη κ.λπ.), αν όλοι αυτοί είναι ειλικρινείς σε κάποιες ενστάσεις που διατυπώνουν. Η πρότασή τους αδυνατεί να βγάλει τη χώρα μας από την κρίση, γιατί δε θίγει τις αιτίες που την προκάλεσαν. Το χειρότερο γι’ αυτούς είναι ότι υποχώρησαν κατά κράτος στις πιέσεις των τροϊκανών, απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της αξιοπιστίας τους, ελπίζοντας ότι θα επικρατήσουν των προθύμων με την επιτάχυνση των δημοκρατικών διαδικασιών σε κομματικό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες όμως είναι πολύ αμφίβολο αν και πότε θα δρομολογηθούν.
Γ) Οι αντιμνημονιακοί ευρωπαϊστές, που εκφράζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, κάποιους προσφάτως αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Κουρουμπλής κ.λπ.) και κάποιους νέους αστέρες των ΜΜΕ, οι οποίοι προβάλλονται για να αποτελέσουν τη νέα αντιπολίτευση, στην υπηρεσία του συστήματος. Οι πολιτικές τους προτάσεις συγκλίνουν, γι’ αυτό πιθανότατα θα συμμετάσχουν ενιαία στις επόμενες εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις κάποιων για το αντίθετο. Η ΔΗΜ.ΑΡ. του Φ. Κουβέλη και οι Οικολόγοι-Πράσινοι ανήκουν προς το παρόν σ’ αυτό το ρεύμα, αλλά μάλλον θα μεταπηδήσουν στο προηγούμενο ή θα διασπαστούν.
Δ) Οι απελευθερωτικοί, οι οποίοι επιδιώκουν την εθνική και κοινωνική μας απελευθέρωση (αποχώρηση από Ε.Ε., κοινωνικοποιήσεις κ.λπ.). Στο ρεύμα αυτό ανήκει πολιτικά ήδη ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αλλά εκφράζει τις ανάγκες πολύ μεγαλύτερου. Το ρεύμα αυτό συμμετείχε ενεργά στο κίνημα που ανέτρεψε το Γιωργάκη (βλ. σχετικό άρθρο) και είναι αυτό που μπορεί να αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και να ανατρέψει το κατοχικό καθεστώς. Στο χώρο αυτό ανήκουν το μεγαλύτερο μέρος των «αγανακτισμένων», νέα κινήματα που δημιουργεί η σκληρότητα του μνημονίου και πολιτικές συλλογικότητες, όπως η Χ.Δ. και το ΑΣΚΕ.
Ε) Το ΚΚΕ και μικρότερες πολιτικές οργανώσεις παραπλήσιας ιδεολογίας. Το κοινωνικό πρότυπο που υποστηρίζουν όχι μόνο δεν έφερε στις χώρες της Αν. Ευρώπης την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά τις εξαθλίωσε οικονομικά περισσότερο απ’ όσο το μνημόνιο εμάς στην Ελλάδα. Ο «σοσιαλισμός» τους καταπατά ακόμη και τις αστικές πολιτικές ελευθερίες, κάτι που δε θα αποδεχτεί ποτέ ο ελληνικός λαός. Τέλος, η αποχώρηση από την Ε.Ε. συνδέεται άρρηκτα με τη «λαϊκή εξουσία», δηλ. παραπέμπεται στο απροσδιόριστο μέλλον. Την ώρα που η κοινωνία μας διαλύεται και η χώρα κινδυνεύει ο χώρος αυτός ενδιαφέρεται κυρίως για τα του οίκου του και ασχολείται με την ελληνική κοινωνία κυρίως για να αντλεί μέλη και ψηφοφόρους. Γι’ αυτό διχάζει όλες τις κινητοποιήσεις και δεν αναγνωρίζει ρόλο στα συνδικάτα και τους άλλους φορείς.
Τι κάνουμε;
Το ΑΣΚΕ, από τότε που ιδρύθηκε, ποτέ δε χρησιμοποίησε τα γνωστά κόλπα για να στρατολογεί μέλη και να αποκτά ψηφοφόρους ή να προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Δεν τράβηξε ποτέ κανέναν από το μανίκι. Παρουσίαζε πάντα ευπρεπώς τις θέσεις του κι όποιος συμφωνούσε κι όσο συμφωνούσε εντασσόταν ή συνεργαζόταν.
Σήμερα, όμως, με την κατοχή να διαλύει την κοινωνία μας και να απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας, αισθανόμαστε ότι κανείς που αγαπά αυτό τον τόπο και το λαό του δεν έχει το δικαίωμα ούτε στο λάθος ούτε στην παράλειψη. Γι’ αυτό το ΑΣΚΕ απευθύνεται σε κάθε Έλληνα που αντιλαμβάνεται την ανάγκη απελευθέρωσης της πατρίδας μας, καθέναν, άτομο ή συλλογικότητα, που θεωρεί ότι ανήκει στο 4ο από τα πολιτικά ρεύματα που προαναφέραμε να συγκλίνουμε σ’ ένα μεγάλο κίνημα απελευθέρωσης.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί καθαρές θέσεις και καθαρά πρόσωπα. Δεν μπορούν να έχουν θέση σ’ αυτήν πρόσωπα που έχουν βαριές ευθύνες για το σημερινό μας χάλι, που πουλούν τη συνείδησή τους για την προσωπική προβολή ή τον πλουτισμό τους. Εάν αναμιχθούν τέτοια πρόσωπα, κάθε συσπείρωση δυνάμεων θα δυναμιτιστεί από τις προσωπικές φιλοδοξίες και δε θα τύχει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και δικαίως.
Απαιτείται επίσης ένα αυστηρό πολιτικό πλαίσιο που θα οδηγεί στην απελευθέρωση, άρα θα περιλαμβάνει ως πρώτη και βασική θέση την απελευθέρωση από την Ε.Ε. και το ευρώ της. Οι προτάσεις του ΑΣΚΕ για το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται στην προκήρυξή μας του Μαΐου 2011 και σε άλλα κείμενα. Σε συνθήκες κρίσης δε συγχωρούνται μισόλογα. Η κρίση είναι τόσο βαθιά, που θα οδηγήσει ή σε απελευθέρωση ή σε συνθήκες κατοχής πολύ αγριότερες. Οι ιστορικές εμπειρίες του μεσοπολέμου είναι γνωστές.
Πιστεύουμε ότι η κρίση έδειξε τα αδιέξοδα της πολιτικής όλων των άλλων χώρων, γι’ αυτό μαζικά κόσμος απεγκλωβίζεται απ’ αυτούς. Εάν ο κόσμος της απελευθέρωσης κάνει τώρα αισθητή την παρουσία του, θα βρει μεγάλη ανταπόκριση και θα ακυρώσει τα σχέδια ξένων κέντρων και ΜΜΕ για τη δημιουργία μιας «βολικής αντιπολίτευσης», προσφέροντας μεγάλη υπηρεσία στη χώρα μας. Το ΑΣΚΕ από την πλευρά του δηλώνει παρόν σε μια τέτοια προσπάθεια, χωρίς να επιζητεί τίποτα ούτε για το κόμμα ούτε για κανένα στέλεχός του, όπως πάντα.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)