Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «ΘΡΙΑΜΒΟΣ» ΤΟΥ ΤΑΡ

Θριαμβολογεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ότι, με τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ και την πώληση της ΔΕΠΑ στους Αζέρους, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό παίκτη. Παραλείπει να πει ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί με τον τρόπο που συμφέρει τους δυτικούς προστάτες του, ενώ η Ελλάδα δε θα εισπράττει ούτε διόδια από τη χρήση του εδάφους της και θα πληρώνει το αέριο πολύ ακριβότερα από τις άλλες βαλκανικές χώρες. «Επιλέξαμε τον ΤΑΡ, επειδή η Ελλάδα και η Ιταλία αγοράζουν αέριο σε πολύ υψηλές τιμές», δήλωσε κυνικά ο Αλ Κουκ, στέλεχος της ΒΡ, που βρίσκεται πίσω από τους Αζέρους.
Παραλείπει ο πρωθυπουργός να πει ότι για τη ΔΕΠΑ οι Ρώσοι έδιναν τριπλάσια χρήματα και διαθέτουν επάρκεια αερίου, ενώ το αζέρικο δε θα επαρκεί.
Θριαμβολογούν ότι ο ΤΑΡ θα χτυπήσει την ανεργία, με τις 2.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν άμεσα και άλλες 8.000 στο μέλλον. Όταν αυτά λέγονται στην Ελλάδα, όπου 2.000 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα, φτάνοντας τον αριθμό των ανέργων στους 1.500.000, είναι πραγματικά να αγανακτεί κανείς! Και ποιος ξέρει πόσοι από αυτούς τους 2.000 θα είναι Έλληνες, με δεδομένο ότι δημιουργούνται Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), όπου θα μπορούν να χρησιμοποιούνται Αλβανοί, Σκοπιανοί και Βούλγαροι, ακόμη και λαθρομετανάστες, που βρίσκονται στους ειδικούς χώρους κράτησης!
Αν και ασύμφορη η συμφωνία για τον ΤΑΡ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως όπλο για να εξαναγκαστεί η Αλβανία να κυρώσει τη συνθήκη που υπέγραψε με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Πολύ φοβόμαστε ότι δε θα το πράξει, ίσως μάλιστα έχει δεσμευτεί γι’ αυτό με κάποιο άρθρο της συμφωνίας. Γιατί δε δίνουν στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, μαζί με τα παραρτήματα, που οπωσδήποτε υπάρχουν; Αντιθέτως, η κατασκευή του ΤΑΡ θα ενισχύσει την παρουσία των Δυτικών στη Β. Ελλάδα, άρα και τη δυνατότητά τους να δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ανταμείφθηκε με την πρόσκληση από τον Ομπάμα.
Και η αξιωματική αντιπολίτευση; «Επί της αρχής είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε για τον ΤΑΡ ο Γ. Σταθάκης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ («Επενδυτής» 6-7/7/13). Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ανησυχίες για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η ΚΟΕ, συνιστώσα της γραμμής Τσίπρα, χαρακτήρισε εκείνο τον αγωγό «έργο του ιμπεριαλισμού»! Ανησυχούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για έναν αγωγό 127 χιλιομέτρων, ενώ για τον ΤΑΡ, που θα διασχίζει ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα σε μήκος 550 χιλιομέτρων, δεν υπάρχει ανησυχία! Ούτε βλέπει κανείς πουθενά ιμπεριαλιστές! Αφού συμφωνούν οι Αμερικανοί!
Θριαμβολογεί, ακόμη, ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, άρα θα πλουτίσουμε. Παραλείπει να πει ότι οι κατοχικοί με τα μνημόνια έχουν υποθηκεύσει όλο τον εθνικό μας πλούτο, και πρώτ’ απ’ όλα τον ενεργειακό. Θέλουν την Ελλάδα να παράγει, δηλ. να ξοδεύει το φυσικό της πλούτο, χωρίς να εισπράττει ούτε 1 ευρώ, ενώ θα πλουτίζουν Αμερικανοί, Γερμανοί και λοιποί δανειστές.