ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Για το Α.Σ.Κ.Ε. Οι αρνητικές και θετικές πλευρές της συμμετοχής μας στις ευρωεκλογές

      Η εκλογική εικόνα του Α.Σ.Κ.Ε. δεν υπήρξε θετική. Πολλά αίτια συνέβαλαν σ’αυτό, άλλα που αφορούν σε μας τους ίδιους και άλλα στο γενικότερο εκλογικό κλίμα και στις αρνητικές για τη χώρα τάσεις που εκδηλώθηκαν, προσωρινά πιστεύουμε, στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Το ΑΣΚΕ δεν πήρε μέρος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ανάμεσα στις ευρωεκλογές του 2009 και 2014, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε πολλούς, που μας παρακολουθούν ευνοϊκά για όσα πρεσβεύουμε και αγωνιζόμαστε, ότι σχεδόν αναστείλαμε την ανοικτή πολιτική μας δράση. Ο λόγος γι’αυτή την εκλογική μας απουσία ήταν φυσικά, η οικονομική αδυναμία, που διαρκώς επιτείνεται, και, επίσης φυσικά, δε θα πάψει να μας χαρακτηρίζει, όπως θα συζητήσουμε στη σύνοδο των μελών μέσα στον Ιούνιο. Πάντως η τωρινή εκλογική συμμετοχή και παρουσία κατά μεγάλο μέρος διορθώνει την εσφαλμένη αυτή εντύπωση, πέρα από την ευρύτερη και μεγαλύτερη συμμετοχή μελών και φίλων του ΑΣΚΕ στις εκλογικές διαδικασίες. Αυτά αποτελούν, ελπίζουμε μια νέα αρχή, έστω και δύσκολη.
     Ως συνακόλουθο των παραπάνω η δημοσιότητα της συμμετοχής μας και, κυρίως, των θέσεων και προτάσεών μας υπήρξε, αναγκαστικά, περιορισμένη. Δεν ήσαν αρκετές οι 50.000 περίπου προκηρύξεις του ΑΣΚΕ που διατέθηκαν στις πόλεις της χώρας μας, παρα το ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά έγιναν αποδεκτές και περισσότερες απ’ ότι συνήθως διαβάστηκαν και κρατήθηκαν, αποτελώντας αφορμή για αρκετές νέες γνωριμίες, επαφές και νέους πυρήνες φίλων του ΑΣΚΕ.
   Λίγες ήσαν, επίσης, οι εντυπες δημοσιοποιήσεις της συμμετοχής μας στις εκλογές, κάτι που είναι, βέβαια, αναμενόμενο, αφού οι ιδιοκτήτες των μεγάλων έντυπων μέσων δεν είναι τόσο αφελείς για να μας δίνουν χώρο και ευκαιρία… να τους καταγγέλλουμε. Ούτε η τηλεοπτική κάλυψη ήταν, έστω, ανεκτή. Τα δύο πάνελ στα οποία συμμετείχαμε μεταδόθηκαν στις 1:30 και 2:30 μετά τα μεσάνυκτα (!) και τα δύο δεκάλεπτα που μας διατέθηκαν «έπαιξαν» στις 2 και 4 μεταμεσονύκτιες ώρες!!
    Τα παραπάνω έπαιξαν ρόλο, ασφαλώς, στην όχι και τόσο θετική εκλογική μας απήχηση. Ομως ο ρόλος αυτών δεν είναι ο κυρίαρχος. Μας γνωρίζουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν και εκφράζουν την καλύτερη γνώμη για μας, για τις θέσεις και προτάσεις μας και την εν γένει πολιτική μας πορεία, κάτι που δεν εκφράστηκε όμως και εκλογικά.  
   Κατά παράξενο(;) τρόπο η χώρα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη στην Ε.Ε. από τις νομοτελειακές (όπως υπενθυμίζουμε) πολιτικές της και τελικά (επίσης νομοτελειακά, λόγω της εγγενούς φύσης της ΕΟΚ-ΕΕ-ΟΝΕ της) από τη γερμανική επέλαση, υπήρξε η μόνη (!) στην οποία δεν εμφανίστηκε ούτε καν ο ευρωσκεπτικισμός, που σχεδόν παντού, εκτός της Ελλάδας, κυριάρχησε. Εδώ η φιλοευρωπαϊκή (πάση θυσία!) προπαγάνδιση εθριάμβευσε, με τη σύμπραξη όλων των, άμεσα και έμμεσα, μνημονιακών δυνάμεων, ιδιαίτερα εκείνων που εμφανίζονται τάχα αντιμνημονιακές, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο λουφές και η όποια δοτή, διαχειριστική, εξουσία προς όφελος των εντόπιων και, κυρίως, των εξωχώριων πατρόνων τους. Ηταν, επομένως, όπως αποδείχτηκε, φυσικά αναμενόμενο το Α.Σ.Κ.Ε., που μόνο αυτό έθεσε ξεκάθαρα, (παρά το ότι κι άλλοι πρότειναν την έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ της) ως διακύβευμα των ευρωεκλογών την επιλογή ανάμεσα στην Απελευθέρωση, της χώρας την Εθνική και Κοινωνική, από τη μία, και από την άλλη την αποδοχή της κατοχής και τελικά της εξαθλίωσης και του αφανισμού μας, να έχει την τύχη που είδαμε. Ο φόβος όμως μπροστά στην ελευθερία, που τόσο έντεχνα καλλιεργήθηκε και για την ώρα κυριάρχησε, δε θα κρατήσει πολύ, μπροστά και σ’ αυτά που έρχονται. Και το καθήκον του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας, του ΑΣΚΕ γίνεται πιο επιτακτικό, με τρόπους και μέσα που θα συζητηθούν στη Σύνοδό μας, στο τέλος Ιουνίου.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)