Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ

Εκφράσεις όπως “βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί”, “ασφυξία”,”εκβιασμός”,”με τη θηλιά στο λαιμό”, είναι συνηθισμένες το τελευταίο δίμηνο, δηλαδή με την καινούργια κυβέρνηση. Βέβαια από την αρχή της κρίσης μόνο τέτοια ακούμε από όλους όσους μας κυβέρνησαν. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Το ΑΣΚΕ από την αρχή είχε διακηρύξει ότι η “λύση” ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σκίζουμε τα μνημόνια, διώχνουμε την Τρόικα, καταργούμε τη λιτότητα, αλλά μέσα στην ΕΕ, με το ευρώ “εθνικό νόμισμα”, είναι ή αφέλεια ή κοροϊδία.

 Ήταν ήδη γνωστό από την πρώτη στιγμή της κρίσης, ότι οι «εταίροι»- δανειστές «θέλουν αίμα» (ο κ. Βαρουφάκης), «θέλουν να μας ταπεινώσουν» (η κ. Παναρίτη, πρώην  βουλευτής Επικρατείας του ΓΑΠ) και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν “στηθεί στα τέσσερα”. Έτσι δυστυχώς και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις αρχικές δηλώσεις, λεονταρισμούς και φρούδες ελπίδες συμπαράστασhς από κάποιους ευρωπαίους, άρχισε να κάνει βήματα προς τα πίσω, πριν καν συμπληρώσει ένα μήνα. Όμως όταν σε παίρνει ο κατήφορος ..., και ο Θεός ο ίδιος δε σε σταματά.

Οι μετονομασίες της Τρόικα σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Πρόγραμμα και της ολοκλήρωσης του προηγούμενου Μνημονίου σε Παράταση, μόνο ειρωνικά σχόλια και χλευασμό από γερμανούς και λοιπούς ευρωπαίους προκαλούν. Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπάζει από παντού και θυμίζει σκάφος που βυθίζεται. Η ουσιωδέστερη οπισθοχώρηση είναι το περίφημο κούρεμα του χρέους, δηλαδή η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Πριν δυο χρόνια το ΔΝΤ είχε διακηρύξει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Πολλοί και διάσημοι οικονομολόγοι υποστήριζαν και υποστηρίζουν αυτό, το αυτονόητο, αλλά η λέξη “κούρεμα” έγινε απ' αυτούς που θέλουν να μας έχουν αιωνίως υπό κατοχή, λέξη ταμπού. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατον ένα χρέος 331 δισεκατομμυρίων να αποπληρωθεί από την Ελλάδα, όσο και αν μας γδάρουν. Και τα δισέγγονά μας θα το χρωστούν και μάλιστα συνεχώς αυξανόμενο. Όμως το ΔΝΤ ανέκρουσε πρύμναν και δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταβάλλοντας ριζικά τη θέση του, προσαρμόστηκε στις γερμανικές επιθυμίες, καθώς ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι πλέον η ελληνική πλευρά δεν διατυπώνει αίτημα διαγραφής χρέους.

Στο εσωτερικό, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές, μεταξύ άλλων, δωρεάν ρεύμα 3.600 Kwh σε 300.000 φτωχές οικογένειες, κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες, δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους πάντες και μείωση έως και μηδενισμό της συμμετοχής στα φάρμακα, 25.000 διαμερίσματα σε πρώτη φάση με επιδότηση ενοικίου 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, άμεση επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ, κάρτα μετακίνησης με μειωμένη συμμετοχή σε ανέργους και φτωχούς, κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ρύθμιση των φορολογικών οφειλών σε 84 δόσεις και μέχρι 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, αντίστοιχη διαδικασία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30%-35%, απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τη φορολόγηση, αφορολόγητο ύψους 12.000 ευρώ, διαγραφή μέρους οφειλών για φτωχούς δανειολήπτες και αναπροσαρμογή των οφειλών των υπολοίπων, αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας με πρόγραμμα 8 δισ. τα δύο πρώτα χρόνια, διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος εργασίας, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου, κατάργηση των ομαδικών απολύσεων, επαναπρόσληψη των απολυθέντων δημοσίων υπαλλήλων εκτός των επιόρκων, ανατροπή αμαρτωλών συμβάσεων για δημόσια έργα, αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων και επανέλεγχος των ήδη υφιστάμενων, που είχαν επιβληθεί από τους Ράιχενμπαχ και Φούχτελ, τέλος στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Έλεγχος και τάξη στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες και πληρωμή των υποχρεώσεων από τους καναλάρχες. Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια του ελληνικού κράτους και την αξιοποίησή τους, καθώς και για τα μνημόνια Νο 1, Νο 2. Επιστροφή των κλεμένων από μίζες και διαφθορά πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Αναζήτηση ευθυνών για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και αποπληρωμή τους. 

            Οι υπέροχες έως ονειρικές αυτές εξαγγελίες (με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές !), που περιλαμβάνουν και άλλες δράσεις οι οποίες απαιτούν δαπάνες, χαρακτηρίζονται από το βλοσυρό, εκδικητικό και αυταρχικό μέχρι αναίδειας Σόιμπλε, ως μονομερείς ενέργειες, που αποτελούν λόγο στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας με διακοπή κάθε χρηματοδότησης. Έτσι η Κυβέρνηση αναιρεί ή αναβάλλει για το απώτερο μέλλον (στην καλύτερη περίπτωση), τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της, με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Εκτός των άλλων ο κ Τσίπρας υποσχέθηκε  τέλος της λιτότητας. Αν και ο κ. Βαρουφάκης μας ζήτησε να διάγουμε  λιτό βίο (όπως αυτός άραγε;),  ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει τοξική για την ελληνική οικονομία και προανήγγειλε το τέλος της και την αρχή της αύξησης της παραγωγής με την ανάπτυξη, που θα έφερνε το τέλος της κρίσης. Δυστυχώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον,  κανένα μέτρο δεν πάρθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και δεν ασχολείται κανείς με αυτό. Ο βουλευτής και στελεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, κάλεσε τα μέλη του κόμματος να μην έχουν αυταπάτες πως τελείωσε το Μνημόνιο, γιατί αυτή η συμφωνία δεν μας επιτρέπει να την καταργήσουμε και ότι μάλλον η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει πολλά από αυτά που υποσχέθηκε. Είναι φυσικό, από τη στιγμή που επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, και παραμένει, η παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ της πάση θυσία...

Όμως αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν είναι η παλιά αμαρτωλή συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο Σαμαράς, όσο και ο Βενιζέλος, βούλιαξαν την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας στην ανεργία και τη μιζέρια. Εκτελώντας κατα γράμμα τις έξωθεν εντολές, υπηρέτησαν τα ξένα συμφέροντα εις βάρος των ελληνικών. Η διαπλοκή και η διαφθορά των δύο αυτών κομμάτων , η οποία έγινε πολλές φορές, παλαιότερα και πρόσφατα, προφανής, (σε πέντε χρόνια ήλεγξαν μόνο πέντε φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ. Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλος, Τσουκάτος, Μαντέλης και πάρα πολλοί άλλοι που είναι στο απυρόβλητο, καταχράστηκαν τεράστια  ποσά και υπέγραψαν, προς ίδιο όφελος, αμαρτωλές συμβάσεις), έφερε την ελληνική οικονομία σ' αυτήν την κατάντια. Παρ' όλα αυτά έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως η πορεία τους ήταν μονόδρομος. Δυστυχώς, και μακάρι να βγούμε ψεύτες, σ’αυτόν τον μονόδρομο βαδίζει  και η νεα κυβέρνηση.