ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Στόχος τους η πλήρης διάλυση της δημόσιας Ασφάλισης και της ελληνικής Παραγωγής

Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και της Σ.Ε. επικράτησε ο πιο άγριος και αρπακτικός καπιταλισμός με το ιδεολόγημα του νεοφιλευθερισμού. Σύμφωνα με αυτόν το κράτος πρόνοιας κατεδαφίζεται  και το κράτος μετατρέπεται σε χωροφύλακα-προστάτη των ολίγων και επιβάλλει μια  θηριώδη αναδιανομή του πλούτου υπέρ τους, φτωχοποιώντας διαρκώς τους πολλούς. Η δημόσια Ασφάλιση αποτελεί τον πρώτο στόχο των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών με την εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία και στη σύνταξη, όπως ισχύει στις ΗΠΑ, παρά το Obamacare το 2010, και αλλού με στόχο το κέρδος και μόνο, των ολίγων.   

Ειδικά στη χώρα μας η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων είναι διαχρονική και διαρκής. Η λεηλασία ξεκίνησε από το 1951  με τη δέσμευση των  αποθεματικών τους σε άτοκους λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας  και εντάθηκε μετά  την ένταξη στην  ΕΟΚ-Ε.Ε., περίοδο κατά την οποία  κυριολεκτικά καταληστεύτηκαν.

Στην ιστοσελίδα μας  και στην ανάρτηση για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ το 2010,  μεταξύ άλλων σημειώνεται «Τα διάφορα όργανα της Ε.Ε. δεν αρκούνται σε όσα επώδυνα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αλλά πιέζουν τις υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις για διαρκή «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού, σε βάρος των εργαζομένων φυσικά. Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που ισχύει από 1/12/09, στο άρθρο ΙΙΙ-210 λέει ότι η διαμόρφωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους και ότι η Ένωση απλώς «υποστηρίζει και συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών», στην πραγματικότητα όμως η Ε.Ε. επιβάλλει τη δική της γραμμή.

   Η Ε.Ε. πιέζει τις ελληνικές κυβερνήσεις α) για να ελαχιστοποιήσουν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, με το πρόσχημα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, β) για να ελαχιστοποιήσουν τις εργοδοτικές εισφορές, με πρόσχημα την ανάπτυξη, γ) για να προωθήσουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, παρότι είναι συνυπεύθυνες για την κρίση και δ) για να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλίστρων για συντάξεις πείνας και υποτυπώδη περίθαλψη.

   Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. έπληξε το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και για τον επιπλέον λόγο ότι προώθησε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, π.χ. ωρομισθία, δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια), εργασία ορισμένων ημερών, απλήρωτες υπερωρίες. Η τάση για ελαστικότερες σχέσεις εργασίας ξεκίνησε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), συνεχίστηκε με άλλες συνθήκες και καθιερώθηκε ως κοινοτική νομοθεσία με τη μορφή οδηγιών. Αλλά ακόμη και αυτά τα δικαιώματα που απέμειναν νομοθετικά κατοχυρωμένα συνήθως καταστρατηγούνται, γιατί μετά την ένταξη οι έλεγχοι για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας έχουν σχεδόν εκλείψει. Ελαστικές σχέσεις εργασίας σημαίνουν μειωμένες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.»

            Αυτά γίνονταν πριν από την εφαρμογή των μνημονίων με τις αλλεπάλληλες «μεταρρυθμίσεις», δηλ. με το νόμο Σιούφα 2084/1992, με το νόμο Ρέππα 3029/2002, με το νόμο Πετραλιά 3655/2008 κ.λ.π. Η καταλήστευση των αποθεματικών συνεχίστηκε αμείωτη με το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, τη διαφθορά, τη μαύρη εργασία, με τους χιλιάδες λαθρομετανάστες, την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή κ.λπ.

Η μνημονιακή εποχή

            Οι «εταίροι», αυτά τα όρνεα, σε πλήρη σύμπραξη με τους εγχώριους ευρωπαϊστές υποτακτικούς τους, με τα μνημόνια έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους όχι μόνο για τη διάλυση του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, αλλά, μέσω αυτού, και των παραγωγικών δυνάμεων που εισφέρουν σ’ αυτό, όσων ακόμη έχουν απομείνει.

            Αφού επέβαλαν έως τώρα 17 αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), στα εφάπαξ και στα κοινωνικά βοηθήματα (ΕΚΑΣ κ.λπ.), αφού με τα μνημονιακά μέτρα γιγάντωσαν την ανεργία και τη μαύρη εργασία και αφού καταληστέψανε και πάλι τα αποθεματικά τους με το διαβόητο PSI Βενιζέλου-Παπαδήμου, και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Τσίπρα-Δραγασάκη), όπου εξανεμίστηκαν οι μετοχές των Ασφαλιστικών Ταμείων, θέλουν εδώ και τώρα νέα «μεταρρύθμιση», ισχυριζόμενοι, ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι δε θα μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις. 

H νέα «μεταρρύθμιση» είναι ένα πρωτόλειο προσχέδιο που έδωσαν στη δημοσιότητα και αντιγράφουν εν πολλοίς προς το χειρότερο το νόμο Λοβέρδου. Διακρίνεται για τη «δημιουργική ασάφεια», ώστε να μπορούν, νομίζουν, να μας κοροϊδεύουν. Σύμφωνα μ’ αυτό αυξάνονται υπέρμετρα οι εισφορές,  μειώνονται δραστικά οι συντάξεις, καταργούνται τα εφάπαξ και τα κοινωνικά βοηθήματα, και αυξάνονται κατά πολύ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τέλος θέλουν να ενοποιήσουν όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία σε ένα (!), για «λόγους οικονομίας»,  πράγμα που θα δημιουργήσει τραγελαφικές καταστάσεις σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους με τον αποσυντονισμό υπηρεσιών, υπαλλήλων και  αυξημένη στο έπακρο   γραφειοκρατία με συνέπεια την (επιθυμητή  γι’ αυτούς) αύξηση του χρόνου απονομής των συντάξεων. 

Ο Τσίπρας και ο Κατρούγκαλος ισχυρίζονται ότι δε θα γίνουν μειώσεις στις σημερινές συντάξεις και ότι η διαφορά με τις πολύ μειωμένες της νέας «μεταρρύθμισης» θα δίνεται ως προσωπική διαφορά. Είναι «κόκκινη γραμμή» μας λένε. Ομως από πού θα περικόψουν το 1,8 δις που θέλουν οι «εταίροι» για το 2016 και περιέχεται στο μνημόνιο και στον κρατικό προϋπολογισμό που έχουν ψηφίσει;  Προφανώς μας δουλεύουν. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Παλιά τους τέχνη...

Εκείνους που τσακίζει κυριολεκτικά η νέα «μεταρρύθμιση» είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες κ.λ.π. που τους ζητούν το 27% του εισοδήματός τους ως ασφαλιστικές εισφορές και υγειονομική περίθαλψη και τους επιβάλλουν φόρους 26% του εισοδήματός τους  και προκαταβολή ως και 100% του φόρου. Δηλ. περί το70% έως  80%  του εισοδήματός τους αφαιρείται Αυτό είναι δήμευση και τιμωρία για όποιον παράγει στην Ελλάδα. Στόχος τους είναι η διαρκής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού,  η ραγδαία αύξηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών Ταμείων και του κράτους , η φυγή των νέων, ο κατακλυσμός με λαθρομετανάστες, η ανασφάλιστη εργασία, ώστε  να ξεπουλήσουν ευκολότερα τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία στους ξένους άρπαγες. Για να μείνει η χώρα και ο ελληνικός λαός υποτελής και αγκιστρωμένος στη βούληση τους. Για να αποκλείσουν εσαεί κάθε περιθώριο για ανάκαμψη και  ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα τονώσει το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημόσια έσοδα και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

 Βέβαια οι σοβαρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ήδη το προσχέδιο Κατρούγκαλου, και όχι καν το τελικό που θέλουν να επιβάλουν οι «εταίροι» και που θα είναι πολύ χειρότερο, προοιωνίζονται πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να μην είναι αρεστές ούτε και στους «εταίρους.»...


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)