ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ένα διαρκές έγκλημα

            Με αφορμή τις πλημμύρες που έγιναν το Νοέμβρη του 2001 στην Ανατ. Αττική (Ωρωπός, Χαλκούτσι, Μαραθώνας κ.λ.π.) λόγω της εξαφάνισης των ρεμάτων και ένταξής  τους μέσα σε ιδιοκτησίες,  είχε γραφτεί το άρθρο «ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ: ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΛΟΙΠΟΝ;». («Ε» φύλλο 84 Δεκέμβρης 2001)

            Από τότε είχαν προσδιορισθεί οι αιτίες που προκαλούν τις φονικές πλημμύρες  και που είναι:

Η  επέκταση των πόλεων με τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης μέσα σε ρέματα και το μπάζωμα  των ρεμάτων και μετατροπή τους σε δρόμους, οικόπεδα  και κτίρια, επειδή η αξία τους είναι υψηλή.

Οι πυρκαγιές στα περιαστικά δάση.

Η έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων.

Από τότε ΜΜΕ, εισαγγελείς, πολιτικοί και διοικητικός μηχανισμός λειτουργούν ουσιαστικά για να εκτονωθεί η κοινωνική κατακραυγή, χωρίς να αναγκασθούν ν’ ασχοληθούν επί της ουσίας με τα πλημμυρικά προβλήματα. Αυτό που άλλαξε είναι η ραγδαία αύξηση του  πλημμυρικού κινδύνου, επειδή, ενώ οι προαναφερθείσες αιτίες επιδεινώθηκαν, προστέθηκαν και άλλες!

 Η κλιματική αλλαγή με την αύξηση των ραγδαίων βροχωπτώσεων με ύψη βροχής σε μικρό χρόνο πρωτοφανή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα ορισμένα κατασκευασμένα αντιπλημμυρικά έργα, που είχαν σχεδιασθεί με βάση προηγούμενα υδρολογικά στοιχεία, να μην είναι επαρκή με τα σημερινα δεδομένα.

Η πλήρης εγκατάλειψη της αντιπλημμυρικής προστασίας από το κράτος, όπου οι μνημονιακές κυβερνήσεις ουδόλως ενδιαφέρονται για τέτοια «ψιλά γράμματα» αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες στο έλεος των στοιχείων της φύσης.

 Από το 2010, δηλ. στην αρχή του μνημονιακού μεσαίωνα, η αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων και των φυσικών ρεμάτων έχει διαχυθεί στους Δήμους και στις Περιφέρειες που, ουσιαστικά, δε διαθέτουν τους πόρους για τέτοιας κλίμακας έργα, ενώ συχνά ερίζουν ποιος φορέας από τους εμπλεκόμενους  έχει την ευθύνη.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «επικοινωνιακή διαχείριση» των καταστροφών με τη γνωστή συνταγή ότι οι «προηγούμενοι»  φταίνε, υποσχόμενες «βοηθήματα» στα θύματα..

Τι έγινε με τις πρόσφατες πλημμυρικές καταστροφές στη Σύμη, στη Μάνδρα με τους 23 νεκρούς, στη Νέα Πέραμο, στην Αιτωλοακαρνανία;

Τα ίδια. Ερίζουν  Περιφέρειες και Δήμοι ποιος φταίει. Μήπως το Δασαρχείο, η Πολεοδομία, ο Δήμος, η Περιφέρεια.  Ποιανού ευθύνη είναι η έγκριση  της ένταξης των μπαζωμένων ρεμάτων στο Σχέδιο Πόλης; Μέχρι και «Συνέδριο» για την «ανάπτυξη» στη Δυτ. Αττική έκαναν οι συριζαίοι, όπου παρέλασε, ως συνήθως, εκτός του Τσίπρα και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο.  «Επικοινωνιακή διαχείριση», δηλ. υποσχέσεις και ψέματα.

Τελικά για όλα φταίει ο Χατζηπετρής.

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)